Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diurna externa oferita in conditiile Legii 72/2022. MONOGRAFIE contabila utila contribuabililor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 29 Mai. 2023
Diurna externa oferita in conditiile Legii 72/2022. MONOGRAFIE contabila utila contribuabililor
Tags: monografie contabila, diurna externa, legea 72/2022

Care este monografia contabila si un model de calcul pentru diurna externa in conditiile Legii 72/2022, in special pentru depasire diurna deductibila?

Diurna externa acordata conform Legii 72/2022 – raspunsul specialistului:

 

Potrivit art. 76 alin. (2) lit. k) pct. ii) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin art. II pct. 1 din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative, Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: (...)

k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel: (...)
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;

Asadar, sumele ce se pot acorda salariatilor, ca diurne netaxabile din punct de vedere al impozitului pe venit si al contributiilor de asigurari sociale obligatorii, se calculeaza in functie de doua plafoane diferite: prima suma este de 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar, iar cea de-a doua suma este de maxim 3 salarii de baza aferente zilelor de detasare/delegare, adica, cea mai mica suma dintre cele 2 plafoane si suma acordata efectiv fiind plafonul neimpozabil.

Formula de calcul pentru plafonul maxim neimpozabil este: Salariul brut x 3 x nr. de zile pentru care se cuvine diurna / nr. zile lucratoare din luna.


Rationamentul este urmatorul:
Cele doua limite sunt:
- 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar
- maxim 3 salarii de baza aferente zilelor de delegare.

Diurna neimpozabila este suma cea mai mica rezultata din cele doua limite calculate.


Ipoteza de calcul diurna: Salariatul are un salariu de 3.400 lei si se deplaseaza in Italia pentru 4 zile in luna mai 2023.
Diurna pentru Italia este de 35 euro/zi (cf. HG nr. 518/1995).

Diurna externa de primit pentru cele 4 zile de deplasare este in suma de 1.750 lei (35 euro/zi x 2,5 x 4 zile de deplasare x 5 lei/euro).

Se verifica daca cei 1.750 lei se incadreaza in plafonul maxim neimpozabil.

Plafonul maxim neimpozabil aferent celor 4 zile de deplasare = 3.400 lei x 3 x 4 zile pentru care se cuvine diurna / 22 zile lucratoare in luna mai 2023 = 1.855 lei.

Cele doua limite sunt:
- 2,5 ori limita stabilita pentru personalul bugetar, adica 1.750 lei,
- maxim 3 salarii de baza, adica 1.855 lei.
Asadar, diurna maxim neimpozabila este suma cea mai mica rezultata din cele doua limite calculate, adica 1.750 lei. Ceea ce depaseste aceasta suma, se impoziteaza pe statul de plata cu toate contributiile salariale.
 

Monografie contabila diurna externa


Monografia contabila este:
- pentru diurna neimpozabila:

542 Avansuri de trezorerie = 5311 Casa in lei /5121 Conturi la banci in lei (in cazul mentionat suma de 1.750 lei)
625 Cheltuieli cu deplasari detasari si transferuri = 542 Avansuri de trezorerie (in cazul mentionat suma de 1.750 lei).

- pentru diurna impozabila (ceea ce depasete suma de 1.750 lei, in cazul mentionat): aceasta suma este venit asimilat salariului, iar notele contabile sunt cele aferente inregistrarii salariilor in luna decontului.
 



Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diurna externa oferita in conditiile Legii 72/2022. MONOGRAFIE contabila utila contribuabililor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016