Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Calcularea diurnei externe incepand cu luna MAI 2022. Care este plafonul maxim neimpozabil?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Apr. 2022
Calcularea diurnei externe incepand cu luna MAI 2022. Care este plafonul maxim neimpozabil?
Tags: diurna externa, calculare diurna externa, plafon neimpozabil

As dori un model de calcul al diurnei unui sofer de tir, care sta 10 zile plecat (2 zile Ungaria, 1 zi Austria, 2 zile Germania, 3 zile UK, 1 Belgia, 1 Ungaria, apoi intra din nou in Romania) asa cum s-ar aplica in mai 2022, dupa toate modificarile. Multumesc.

Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena: 

Potrivit art. II pct. 1 din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative, La articolul 76 alineatul (2), literele k) si m) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel: (...)
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat. 

 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate; .
 
La art. III din acelasi act normativ, se precizeaza faptul ca Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. II se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare celei in care intra in vigoare prezenta lege.
 
Prevederile sus-mentionate intra in vigoare la 3 zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial, la data de 04 aprilie 2022, legea fiind publicata in 31 martie 2022, iar in textul legii se mentioneaza faptul ca se aplica incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare celei in care intra in vigoare , adica incepand cu luna mai 2022.
 
Asadar, incepand cu veniturile aferente lunii mai 2022 (NU aprilie 2022), sumele ce se pot acorda salariatilor, ca diurne netaxabile din punct de vedre al impozitului pe venit si al contributiilor de asigurari sociale obligatori, se calculeaza in functie de doua plafoane diferite.
 
Astfel, pentru diurna externa, in afara de nivelul stabilit de Guvern pentru diurnele din sistemul public conform HG nr.518/1995, angajatorii trebuie sa aiba in vedere, in functie de situatia fiecarui salariat, si o limita de trei salarii brute.
 
Formula de calcul pentru plafonul maxim neimpozabil este: Salariul brut x 3 x nr. de zile pentru care se cuvine diurna / nr. zile lucratoare din luna.
 
Exemplu:
Presupunem faptul ca in luna mai 2022 angajatul are salariul de baza de 3.000 lei, se deplaseaza 10 zile, dupa cum urmeaza:
Diurna Ungaria 35 euro/zi x 2 zile x 2,5 = 175 euro
Diurna Austria 38 euro/zi x 1 zi x 2,5 = 95 euro
Diurna Germania 35 euro/zi x 2 zile x 2,5 = 175 euro
Diurna UK 35 euro/zi x 1 zi x 2,5 = 87,5 euro
Diurna Belgia 35 euro/zi x 1 zi x 2,5 = 87,5 euro
Diurna Ungaria 35 euro/zi x 1 zi x 2,5 =87,5 euro
Diurna Romania 25 lei/zi x 2 zile x 2,5 = 125 lei
 
(1 euro = 4,8 lei)
 
Total diurna de incasat = (175 euro 95 euro 175 euro 87,5 euro 87,5 euro 87,5 euro) x 4,8 lei 125 lei = 707,50 euro x 4,8 lei 125 lei = 3.521 lei
 
Plafonul maxim neimpozabil al diurnei externe este : 3.000 lei x 3 x 10 zile / 22 zile = 4.090,90 lei.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Calcularea diurnei externe incepand cu luna MAI 2022. Care este plafonul maxim neimpozabil?":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 46 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016