Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Diurna externa. MODEL de calcul pentru diurna externa acordata soferilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Vera Constantin la 08 Iul. 2025
Diurna externa. MODEL de calcul pentru diurna externa acordata soferilor
Tags: acordare diurna, diurna externa, calcul diurna externa

In contextul reglementarilor fiscale actuale din Romania, acordarea diurnei externe pentru soferii care desfasoara activitati internationale (in comunitate) este supusa unor conditii clare privind plafonul neimpozabil.

Acest articol explica modul concret de calcul al diurnei externe, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal si alte acte normative relevante, aplicabile in cazul deplasarilor in Bulgaria si alte state europene.

Ce este diurna externa

Diurna externa este o suma de bani acordata salariatilor, in special soferilor de transport interna?ional, pentru a acoperi cheltuielile zilnice de hrana si alte costuri minime de subzistenta in timpul deplasarii in afara tarii, in interes de serviciu.

Nu este un beneficiu salarial propriu-zis, ci o indemnizatie menita sa compenseze disconfortul si costurile asociate cu munca desfasurata in afara localitatii de domiciliu si a granitelor tarii.

Diurna externa nu are caracter permanent si nu este platita in orice condi?ii, ea se acorda pe baza documentelor justificative (ex: ordin de deplasare) si numai pe durata efectiva a activitatii in strainatate, conform regulilor stabilite prin legislatia fiscala si Codul Muncii.

Reglementari fiscale aplicabile diurnei externe

Conform art.76 alin. (2) lit. k) si art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal

 intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit.

Plafonul neimpozabil pentru diurna

Diurna interna
(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;

Diurna externa

(ii)in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Formula de calcul pentru plafonul aferent celor 3 salarii

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;

Etapele de determinare a diurnei neimpozabile

Astfel, pentru determinarea diurnei neimpozabile se efectueaza doua calcule.
Dupa ce se efectueaza cele doua calcule se compara cele doua rezultate, iar rezultatul mai mic reprezinta diurna zilnica neimpozabila.
Cele doua calcule sunt:
1) 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice;
2) salariul de baza brut x 3/nr de zile lucratoare din luna deplasarii.
Rezultatul mai mic reprezinta diurna neimpozabila.

Documente justificative pentru acordarea diurnei

Documentele justificative pentru acordarea diurnei sunt Ordinul de deplasare (delegatie) si Decontul de cheltuieli care arata efectuarea deplasarii in interes de serviciu si durata acesteia, atat pentru deplasarile interne cat si pentru deplasarile externe.

Ordinul de deplasare si decontul de cheltuieli sunt reglementate prin OMFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile.
Astfel ordinul de deplasare se intocmeste de catre persoana care a mers in deplasare, iar termenul de intocmire se stabileste prin procedurile interne atat timp cat nu este unul reglementat de lege. Se semneaza de catre persoane indreptatite: titular, departament financiar contabil pentru verificare si corectitudine si de persoana care aproba decontul.
Pentru acordarea diurnei nu trebuie intocmite alte documente justificative. Valoarea acesteia se mentioneaza doar pe decontul de deplasare.

Declararea diurnei in D112

In D112 se declara la 8.4.6:
8.4.6. Prestatii suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate neimpozabile, conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal

h) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare;

Regula pentru perioada de acordare a diurnei in valuta

Potrivit prevederilor art. 7 1 din HG.518/1995, perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:

a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

Diurna pentru fractiuni de timp sub 24h

Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel:
50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Calcul diurna externa

Sa presupunem ca un angajat are un salariu de baza de 5.555 lei.
Vom considera ca angajatul pleaca intr-o deplasare intr-o tara unde diurna este de 32 euro pe zi (Bulgaria in cazul de fata).
Pasul 1: Calculul pe baza diurnei stabilite prin HG 518/1995:
2,5 32 euro/zi = 80 euro/zi 5 lei/euro = 400 lei/zi
Pasul 2: Calculul bazat pe salariului de baza
Numarul de zile lucratoare din luna iunie 2025 : 20 zile lucratoare
(5.555 lei 3):20 zile lucratoare = 833,25 lei/zi
Dintre cele doua rezultate calculate, suma cea mai mica este cea care stabileste diurna maxima neimpozabila pe zi. Astfel, suma mai mica este 400 lei/zi, care devine diurna maxima neimpozabila zilnica.

Concluzie

Asadar, pentru a determina diurna neimpozabila, se incepe cu valoarea impusa de H.G. 518/1995 si se compara cu valoarea a trei salarii raportate la numarul de zile lucratoare din luna respectiva. Suma cea mai mica dintre cele doua calcule va reprezenta diurna maxima neimpozabila pe zi, care va fi inmultita cu numarul de zile calendaristice ale delegatiei pentru a obtine totalul diurnei neimpozabile pentru intreaga perioada a delegatiei.

Diurna externa se acorda de la momentul trecerii cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Diurna interna se acorda tinand cont de valoarea acesteia : 23 lei / zi, deductibila in limita a 2.5

*nivelul stabilit pentru institutiile publice si pentru perioada deplasarii pe teritoriul Romaniei pana la punctul de trecere a frontierei.



Raspunsuri oferite in 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Vera Constantin de Vera Constantin
Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016