Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme care acorda diurna. Angajatul poate beneficia de diurna zilnic, in zilele lucratoare ale saptamanii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Mai. 2024
Firme care acorda diurna. Angajatul poate beneficia de diurna zilnic, in zilele lucratoare ale saptamanii?
Tags: acordare diurna, conditii acordare diurna

SRL cu activitate de pictura care presteaza servicii de pictura in diverse localitati. Angajatul poate beneficia de diurna zilnic, in zilele lucratoare ale saptamanii, cand este deplasat la diverse lucrari, 12 luni pe an? Exista restrictii in ceea ce priveste numarul de zile pentru diurna deductibila pe an, fara a plati contributii?

Conditii acordare diurna – raspunsul specialistului: 

 

In cazul descris, in care o societate comerciala din Romania ce presteaza servicii de pictura in diverse localitati, sunt cateva aspecte legale de luat in considerare referitoare la diurna acordata angajatilor deplasati la lucrari.

1. Limita perioadei de delegare

Conform Articolului 44 din Codul muncii, delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi cu acordul salariatului pentru perioade succesive de maximum 60 de zile. Astfel, un angajat poate beneficia de diurna zilnic, in zilele lucratoare, cat timp nu se depaseste aceasta limita de 60 de zile intr-un an calendaristic (plus inca alte 60 zile cu acordul salariatului).

2. Plafonul neimpozabil al diurnei

Potrivit Articolului 76 din Codul fiscal, indemnizatia de delegare (diurna) este neimpozabila pana la un anumit plafon: 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat. Acest plafon este calculat lunar, pe baza numarului de zile lucratoare din luna respectiva.

3. Restrictii privind numarul de zile pentru diurna deductibila



Conform legii, nu exista o limita in ceea ce priveste numarul de zile pentru care se poate acorda diurna neimpozabila, in afara perioadei totale de delegare (60 de zile pe an, extensibil cu inca 60 cu acordul salariatului). Atat timp cat delegarile nu depasesc 60 de zile pe an (plus alte 60 daca salariatul este de acord) diurna acordata in aceste zile este considerata cheltuiala deductibila si neimpozabila, respectand limitele stabilite de Codul fiscal.

4. Aplicabilitate pentru o companie privata

Normele mentionate, inclusiv cele din Hotararea nr. 714/2018, se aplica in principal personalului din autoritatile si institutiile publice, dar principiile generale privind diurna si alte indemnizatii pentru deplasare sunt relevante si pentru sectorul privat, in contextul reglementarilor din Codul muncii si Codul fiscal.

Concluzie

Un angajat al unei SRL din Romania care presteaza servicii de pictura si este deplasat la diverse lucrari, poate beneficia de diurna zilnica, in zilele lucratoare, pentru maxim 60 de zile pe an, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 60 de zile (cu acordul salariatului). In aceste conditii, diurna ramane neimpozabila si deductibila din punct de vedere fiscal. Partea superioara a formularului

Temei legal

Codul muncii


Art. 44. -

(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia. 
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Codul fiscal

Art. 76. - Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:

k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel: 

(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;

(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza distinct pentru fiecare luna in parte, prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile corespunzator fiecarei luni din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.


Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului

ANEXA DREPTURILE SI OBLIGATIILE
personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului

Art. 1. -

(1) Persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o indemnizatie de delegare, in cuantum de 23 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea. 

(2) Persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca si care nu se poate inapoia la sfarsitul zilei de lucru beneficiaza de o alocatie zilnica de delegare compusa din:

a) o indemnizatie de delegare, in cuantum de 23 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea; 

b) o alocatie de cazare, in cuantum 265 lei/zi, in limita careia trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare. 

(3) Ordonatorul de credite poate aproba, in situatii temeinic fundamentate, majorarea alocatiei de cazare prevazute la alin. (2) lit. b) cu pana la 50%.

(4) Indemnizatia de delegare sau alocatia zilnica de delegare, dupa caz, se acorda fara prezentarea de documente justificative, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (3).

(5) Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, in cazul delegarii dispuse pentru o perioada mai lunga de o zi, nu se acorda alocatie zilnica de cazare, iar indemnizatia de delegare se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.

(6) Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare.



Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme care acorda diurna. Angajatul poate beneficia de diurna zilnic, in zilele lucratoare ale saptamanii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016