Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diurna salariati: La calculul diurnei se tine cont de zilele calendaristice sau de zilele lucratoare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Apr. 2023
Diurna salariati: La calculul diurnei se tine cont de zilele calendaristice sau de zilele lucratoare?
Tags: diurna, acordare diurna, calculare diurna

Suntem o societate care desfasoara activitati de geofizica, geodezie si topografie. Avem un proiect, care presupune plecarea in delegatie a salariatilor, pentru o perioada de timp mai lunga de o saptamana.

Salariatul nu se intoarce in weekend in localitatea de domiciliu. Avand in vedere noile reguli pentru calculul diurnei neimpozabile, respectiv introducerea plafonului aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca, la determinarea caruia se tine cont de numarul de zile lucratoare din luna (Salariul brut * 3 * nr de zile pentru care se cuvine diurna /nr. zile lucratoare din luna), putem achita diurna salariatilor pentru zilele de weekend? Aceasta diurna este neimpozabila la salariat, daca nu se depaseste plafonul sau este impozabila integral?


Raspuns:

 

Conform art. 44 din Codul muncii:
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, delegarea se dispune pe zile calendaristice iar salariatul delegat are dreptul la indemnizatie de delegare pe durata in care este delegat. Prin urmare, salariatul delegat are dreptul la diurna pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare. Este firesc sa fie asa cata vreme unul dintre scopurile diurnei este de a acoperi cheltuielile de hrana. Or, salariatul are nevoie de hrana si in zilele nelucratoare nu doar in cele lucratoare.

Diurna pentru deplasarea pe teritoriul Romaniei se calculeaza din ziua si ora plecarii salariatului din localitatea in care are locul de munca pana in ziua si ora intoarcerii in aceasta localitate.


Dupa ce ati stabilit plafonul zilnic neimpozabil conform Codului fiscal, acest plafon zilnic neimpozabil se acorda pe zi calendaristica. 

 


Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diurna salariati: La calculul diurnei se tine cont de zilele calendaristice sau de zilele lucratoare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016