Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cum se calculeaza diurna pentru angajatii care se deplaseaza in afara tarii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Nov. 2022
Cum se calculeaza diurna pentru angajatii care se deplaseaza in afara tarii?
Tags: diurna, calculare diurna, deplasare externa

Un angajat care transporta marfa se deplaseaza in Republica Moldova. Pleaca de la sediul firmei in data de 09.11.2022 ora 9.05, trece granita in Republica Moldova in data de 10.11.2022 ora 9.40, revine in Romania (adica, trece granita dinspre Republica Moldova inspre Romania) in data de 11.11.2022 ora 11.25 si ajunge la sediul firmei in data de 11.11.2022 ora 21.15. Ca urmare a noilor prevederi legislative, va rugam sa ne ajutati cu calculul diurnei pentru aceasta deplasare.

Conform art. 76 alin. (2) lit. k) si art. 142 lit. g) din Codul fiscal intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii)in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.
Astfel cum se observa din prevederea legala citata plafonul este 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Asadar, plafonul este 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice fara sa se depaseasca limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
Aceasta inseamna ca se efectueaza doua calcule:
1) 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice;
2) salariul de baza x 3/nr de zile lucratoare din luna deplasarii.


 
Se compara rezultatele celor doua calcule iar rezultatul mai mic reprezinta diurna neimpozabila.
 
1)Diurna pentru Moldova este 38 USD. Astfel, rezultatul calcului nr. 1 este 95 USD suma pe care o  transformati in lei la cursul din ziua anterioara depunerii decontului.
2) Noiembrie are 21 de zile lucratoare. Inmultiti salariul de baza brut al salariatului cu 3 si impartiti la 21.
Rezultatul mai mic dintre rezultatele cele doua calcule reprezinta diurna neimpozbila si il notam cu x.
 
Perioada in care salariatul are dreptul la diurna neimpozabila se stabileste in conformitate cu prevederile art. 7 1 din HG 518/1995:
Art. 7 1
(1)Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
a)momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b)momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
(2)Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.
Intrucat in speta prezentata deplasarea are loc cu autoturismul, perioada acordarii diurnei este cuprinsa intre momentul trecerii prin punctul de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
 
Diurna externa neimpozabila:
10 noiembrie 2022 ora 9.40  - 11 noiembrie 2022 ora 11.25
1 diurna si 50% intrucat nu are 12 ore de la 9,40 la 11,25.
Astfel, salariatul are dreptul la 1,5x diurna externa unde x reprezinta rezultatul mai mic stabilit conform celor de mai sus.
De asemenea, salariatul beneficiaza de 1 diurna interna in suma de 50 lei.

 

 


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016