Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Cheltuieli de cazare si diurna pentru administrator si imputernicit. Cum deducem?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 15 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: cheltuieli cazare, diurna, administrator, imputernicit, nerezidenti, contracte

Pentru o persoana juridica romana (S.R.L.), cu administrator, prin actul constitutiv, nerezident, administratorul vine la sediul firmei si la punctele de lucru de aproximativ doua ori pe luna. Societatea achita cheltuielile de cazare ale administratorului care aduce factura pentru cazare.


Firma are si un administrator roman, imputernicit prin procura notariala cu aproximativ aceleasi competente (mai putin angajarea si demiterea personalului). Administratorul doreste ca administratorul imputernicit sa efectueze, cel putin la doua luni, o deplasare externa (tara este membra UE), pentru diverse actiuni (sa participe la negocieri, sa participe la semnarea unor contracte cu furnizorii, pentru a vedea cum se procedeaza etc.).

Vom vedea daca in aceasta situatie se pot deconta diurna si cazare.

In conformitate cu prevederile art. 21 alin. 2 lit. e din Codul fiscal si pct. 27 din Normele metodologice de aplicare, sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru administratori si salariati, calitatea de administrator rezultand din actul constitutiv al societatii sau din contractul de administrare/mandat.

Prin urmare, cheltuielile de cazare ale administratorului sunt deductibile, cata vreme deplasarea se efectueaza in interesul societatii. In cazul imputernicitului (impropriu considerat administrator, in conditiile in care aceasta calitate nu-i este conferita prin actul constitutiv al societatii sau in temeiul unui contract de administrare) cheltuielile de cazare (plus diurna) sunt deductibile numai in situatia in care persoana respectiva este si salariatul societatii.

Altminteri, chiar daca imputernicitul desfasoara activitati similare administratorului, in interesul activitatii societatii, cheltuielile nu respecta conditia de deductibilitate stabilita de prevederile legale anterior amintite.
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


In plus, in cazul diurnei, depasirea limitei de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru personalul din institutii publice reprezinta venit asimilat salariilor in conformitate cu prevederile art. 55 alin. 2 lit. i din Codul fiscal.

Daca imputernicitul isi desfasoara activitatea in baza unei remuneratii stabilita prin procura sau prin orice alt mod, suportarea cheltuielilor de cazare si diurna poate conduce la reconsiderarea activitatii ca fiind de natura dependenta potrivit art. 7 alin. 1 pct. 2.1 lit. c din Codul fiscal.

Independent de tratamentul fiscal, cheltuielile de cazare si diurna se pot "deconta" (plati) persoanelor respective in temeiul prevederilor din actul constitutiv sau din contractul incheiat de societate cu imputernicitul cu atributii de administrare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Cheltuieli de cazare si diurna pentru administrator si imputernicit. Cum deducem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016