Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Vom prezenta mai jos o monografie contabila in cazul acordarii unei diurne in tara in suma de 35 lei (incepand cu 01 februarie 2013), precum si cum se reflecta din punct de vedere al retinerilor salariale si ce note contabile se intocmesc (cum se face legatura intre retinerea contributiilor salariale, diurna primita, restul de plata din statul de plata al lunii respective si declaratia 112).
Solutia consultantului:
Suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4), litera g) si art. 296 indice 15 s-au modificat. Incepand cu aceasta data, indemnizatiile primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, si orice alte sume de aceeasi natura acordate peste limita de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice sunt incluse in veniturile salariale si se impoziteaza si, de asemenea, intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Asadar, diurna ce depaseste limita de 2,5 ori stabilita pentru institutiile publice este impozitata atat la salariat cat si la angajator ajungandu-se, practic, la dubla impunere.
Astfel, pana la abrogarea art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, diurna ce depaseste 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice:
- intra in baza de calcul al impozitului pe venit;
- intra in baza de calcul a contributiilor sociale;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
- intra in baza de calcul al impozitului pe profit.
Cheltuielile cu diurna se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 625 - “Cheltuieli cu deplasari, detasari si transferari". Acest cont se poate detalia pe analitice distinte, deductibil si nedeductibil.
Pentru diurna interna nivelul stabilit de HG 1860/2006 este de 13 lei. Diurna interna acordata peste limita de 32,5 lei (13 lei/zi x 2,5 = 32,5 lei/zi) se include in veniturile salariale si, de asemenea, intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii. Ca atare, daca un angajat va primi o indemnizatie de 35 lei/zi pentru o deplasare in tara, suma de 2,5 lei/zi (35 lei - 32,5 lei) se include in venitul brut din salariu asupra caruia se va calcula impozitul pe venit si contributiile sociale.
Pentru exemplificare consideram urmatoarele:
Salariu realizat: 1.000 lei
Diurna 4 zile: 140 lei (4 zile x 35 lei/zi)
Din care 130 lei venit neimpozabil (4 zile x 32,5 lei/zi)
10 lei venit impozabil (4 zile x 2,5 lei/zi)
Total venit impozabil: 1.010 lei
CAS individual 10.5 %: 106 lei
Somaj 0.5 %: 56 lei
Asigurari de sanatate 5.5 %: 5 lei
Deducere personala: 250 lei
Venit baza de calcul impozit: 593 lei
Impozit 16%: 95 lei
Rest de plata: 738 lei
Pentru aceasta situatie recomandam urmatoarele inregistrari contabile:
625.analitic1 = 542 130
"Cheltuieli cu deplasari, "Avansuri de trezorerie"
detasari si transferari"
625.analitic2 = 542 10
"Cheltuieli cu deplasari, "Avansuri de trezorerie"
detasari si transferari"
641 = 421 1.000
"Cheltuieli cu salariile "Personal - salarii datorate"
Personalului"
421 = %
"Personal - salarii datorate"
4312 106
"Contributia personalului la
asigurarile sociale"
4314 56
"Contributia angajatilor pentru
asigurarile sociale de sanatate"
4372 5
"Contributia personalului
la fondul de somaj"
444 95
"Impozitul pe venituri de
natura salariilor"
In statul de salarii suma de 10 lei se poate evidentia intr-o coloana distincta “Alte sume impozabile".
In declaratia 112, in Anexa 1.2 Anexa asigurat, la Randul 8 – "Venit brut realizat" se inscrie castigul brut neplafonat realizat de asigurat, in vederea calcularii contributiilor de asigurari sociale, in cazul prezentat 1.010 lei.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ce spune legea contabilitatii referitor la situatiile financiareS-a modificat declaratia recapitulativaS-a modificat atribuirea certificatului de producatorANAF a publicat ordinul privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlociiDeducere taxa de membru. Cum stabilim corect deductibilitatea?Ultimele articole
SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieCum se declara TVA-ul de import in SAF-TTAXE SI IMPOZITE 2024. La ce sa te astepti anul acestaManualul Contabilului Incepator 2023: Scapa de stresul debutului in cariera de contabil si elimina riscul oricarei amenziContabilitatea unui complex hotelier. Inregistrari contabile specifice, utile oricarui contabilArticole similare
Cum se calculeaza diurna pentru angajatii care se deplaseaza in afara tarii?Diurna de la 1 februarie 2013 | Calcul CASSArticole similare
Din secretele delegarii si detasarii...Diurna: limitele deducerii, conform legiiTitlul II Capitolul II - partea IPlafonul de 33%, conform OG 16/2022. Indemnizatia de delegare si de mobilitate intra in plafon?Norme codul fiscal 2008 Titlul II Capitolul IIUltimele articole
Indemnizatie de deplasare in tara: Care sunt conditiile de acordare a diurnei si implicatiile fiscale?Zoom fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieliModificari aduse de HG 582/2015 privind diurna personalului trimis in strainatateDocumentar fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieli la calculul profitului impozabilIn atentia firmelor: Impozit salarii pentru persoanele fizice care depasesc 183 de zile in UEAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"