Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de servicii scutite de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Oct. 2021 Exclusiv
Achizitii intracomunitare de servicii scutite de TVA
Tags: achizitii intracomunitare de bunuri, declaratia 390 vies, scutire de tva

Administratorul societatii urmeaza un curs de pregatire profesionala organizat de o societate din Franta. Cursul are loc la distanta. De la societatea din Franta primim o factura prin care ni se comunica ca serviciul respectiv este scutit de TVA in Franta. Societatea respectiva nu are cod valid in VIES. Cum inregistram aceasta factura si unde o declaram? Multumim!

Raspunsul consultantului fiscal Ionut Jinga: 

Potrivit art 278 alin 2 din Codul fiscal:
,,Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.’’.
 
Avand in vedere ca nu intervine niciuna din exceptiile prevazute in Codul fiscal privind locul prestarii serviciilor, se va aplica regula generala de mai sus, astfel ca operatiunea este impozabila in Romania, insa beneficiaza de scutire de TVA conform art 292 alin 1 lit f  (,, activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate’’).
 
Operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii scutita de taxa, care se va raporta in Decontul de TVA la rd 30 si rd 30.1.
Potrivit ORDIN ANAF nr. 632/2021 din 19 aprilie 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea:
Randul 30 - se inscriu informatiile din jurnalul de cumparari*), privind: - contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii a caror livrare/prestare a fost scutita de taxa, neimpozabila sau supusa unui regim special de taxa; - contravaloarea achizitiilor de bunuri si servicii din alte state membre, pentru care nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania; - contravaloarea achizitiilor intracomunitare de bunuri scutite de taxa sau neimpozabile in Romania; - contravaloarea achizitiilor de servicii intracomunitare scutite de taxa pe valoarea adaugata; - contravaloarea importurilor scutite de taxa pe valoarea adaugata. Nu este obligatorie inscrierea in decont a sumelor care nu sunt incluse in baza impozabila.
Randul 30.1 - se inscriu informatiile din jurnalul de cumparari*), privind achizitiile de servicii intracomunitare scutite de taxa pe valoarea adaugata.
 
Nu se va raporta in declaratia recapitulativa 390, intrucat potrivit Ordinului ANAF nr. 705/2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", in aceasta declaratie se inscriu ,,suma totala a achizitiilor intracomunitare de servicii pentru care se aplica prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, altele decat cele scutite de TVA’’).


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Achizitii intracomunitare de servicii scutite de TVA":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016