Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam astazi situatia in care societatea A din Romania, platitoare de TVA, impozit pe profit si inscrisa in ROI vinde societatii B din Italia, platitoare de TVA, impozit de profit si inscrisa in ROI produse. Societatea B revinde la randul sau produsele respective societatii C din Rusia, dispunand societatii A sa faca livrarea marfurilor direct la C in Rusia. Vom vedea astfel cum se intocmesc facturile intre cele trei societati si cum se declara din punct de vedere al TVA-ului. Vom stabili si in ce masura se schimba situatia in cazul in care societatea C din Rusia va ridica singura de la societatea A din Romania produsele achizitionate de la B din Italia.
Solutia consultantului:
Din pacate, actualul cadru normativ nu este foarte exact referitor la speta de fata, astfel va comunicam opinia noastra, pe care am aplica-o daca am conduce contabilitatea societatii din Romania.
Potrivit art. 132 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, locul livrarii de bunuri este locul unde bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului de catre furnizor, pentru bunurile ce nu sunt transportate.
Acest lucru inseamna ca sunt indeplinite cumulativ cele 4 conditii de la art. 126 din Codul fiscal, iar dvs veti factura catre societatea din Italia cu TVA din Romania. Practic, este o livrare pe teritoriul national al tarii, iar societatea dvs are obligatia sa colecteze TVA pentru aceasta vanzare.
Din punctul de vedere al societatii din Italia, aceasta efectueaza o achizitie de bunuri destinate unui export, la care ar avea dreptul sa deduca TVA, in temeiul art. 145 din Codul fiscal.
Acest lucru conduce la obligatia societatii din Italia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, inainte de efectuarea achizitiei, conform art. 153 alin. (4) din Codul fiscal.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
Normele pentru art. 153 din Codul fiscal, precizeaza in mod expres la pct. 66^1 alin. (4) din HG 44/2004, ca persoanele juridice straine nu beneficiaza de plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei, pentru operatii economice pe teritoriul Romaniei, care ar fi fost in sfera TVA.
Practic, societatea din Italia trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, inainte de efectuarea achizitiei bunurilor. Achizitia bunurilor este cu TVA din Romania, cu drept de deducere, deoarece bunurile sunt livrate la export, conform art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.
Societatea din Italia are dreptul sa solicite rambursarea TVA aferenta achizitiei de bunuri de la societatea dvs.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
LIVRARE PRODUSE neconforme care au generat refuzul clientului. Regim TVAArticole similare
Putem deduce TVA de pe bonurile de taxi?Cadouri in bani pentru angajati, cu ocazia Pastelui. Cum se completeaza D112?Ce constituie livrare de bunuri conform normelor din 2012Toamna – anotimpul mustului si al... modificarii legislatiei fiscale! - publicat in noiembrie 2007Vanzare mijloc fix incomplet amortizat. Tratament TVAUltimele articole
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Declaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunereCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaDeclaratia speciala de TVA trebuie depusa la ANAF pana pe 31 august 2024Articole similare
Analiza consultantului. Modificarea Codului fiscal in ce priveste TVA-ulActe aparute in Monitorul Oficial nr. 881Reducerea TVA are un efect nesemnificativ. Romanii au venituri miciProgramul de Convergenta 2015- 2018 estimeaza ca Economia Romaniei va creste cu 4% in 2018Completarea declaratiei 101Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Legea privind salariul minim european a fost promulgata! Ce impact va avea pentru RomaniaMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITDeclaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Articole similare
Deducere TVA din factura completata eronatServicii pentru care se aplica taxare inversa | TVA nedeductibilaModificari aduse Codului Fiscal de OUG 34/2024. Schimbarile sunt in vigoare din 12 martie 2024Ce declaratii fiscale si ce plati au termen in luna mai 2017? Lista completa ANAFLivrare intracomunitara de bunuri de pe teritoriul unui stat tert. Cum procedam?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
Esalonarea la plata in forma simplificata ar putea fi prelungita pana la 30 septembrie 2021. Proiect OUGSponsorizare in bunuri si facturi de achizitie. Cum inregistram si care e regimul TVA?Situatii in care nu aveti voie sa desfasurati activitati impozitatePFA in IT, servicii prestate din alt stat: ce declaratii trebuie intocmite si termenul de depunereNumerarul care depaseste 10.000 euro trebuie declarat in vama. Iata ce documente sunt necesare si cum se completeaza acesteaUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"