Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam astazi situatia in care societatea A din Romania, platitoare de TVA, impozit pe profit si inscrisa in ROI vinde societatii B din Italia, platitoare de TVA, impozit de profit si inscrisa in ROI produse. Societatea B revinde la randul sau produsele respective societatii C din Rusia, dispunand societatii A sa faca livrarea marfurilor direct la C in Rusia. Vom vedea astfel cum se intocmesc facturile intre cele trei societati si cum se declara din punct de vedere al TVA-ului. Vom stabili si in ce masura se schimba situatia in cazul in care societatea C din Rusia va ridica singura de la societatea A din Romania produsele achizitionate de la B din Italia.
Solutia consultantului:
Din pacate, actualul cadru normativ nu este foarte exact referitor la speta de fata, astfel va comunicam opinia noastra, pe care am aplica-o daca am conduce contabilitatea societatii din Romania.
Potrivit art. 132 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, locul livrarii de bunuri este locul unde bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului de catre furnizor, pentru bunurile ce nu sunt transportate.
Acest lucru inseamna ca sunt indeplinite cumulativ cele 4 conditii de la art. 126 din Codul fiscal, iar dvs veti factura catre societatea din Italia cu TVA din Romania. Practic, este o livrare pe teritoriul national al tarii, iar societatea dvs are obligatia sa colecteze TVA pentru aceasta vanzare.
Din punctul de vedere al societatii din Italia, aceasta efectueaza o achizitie de bunuri destinate unui export, la care ar avea dreptul sa deduca TVA, in temeiul art. 145 din Codul fiscal.
Acest lucru conduce la obligatia societatii din Italia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, inainte de efectuarea achizitiei, conform art. 153 alin. (4) din Codul fiscal.
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Normele pentru art. 153 din Codul fiscal, precizeaza in mod expres la pct. 66^1 alin. (4) din HG 44/2004, ca persoanele juridice straine nu beneficiaza de plafonul de scutire de TVA de 220.000 lei, pentru operatii economice pe teritoriul Romaniei, care ar fi fost in sfera TVA.
Practic, societatea din Italia trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, inainte de efectuarea achizitiei bunurilor. Achizitia bunurilor este cu TVA din Romania, cu drept de deducere, deoarece bunurile sunt livrate la export, conform art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.
Societatea din Italia are dreptul sa solicite rambursarea TVA aferenta achizitiei de bunuri de la societatea dvs.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
LIVRARE PRODUSE neconforme care au generat refuzul clientului. Regim TVAArticole similare
Dosar fiscal: Veniturile impozabile din cedarea folosintei bunurilorTVA - ComisionarTitlul V Capitolul IVCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Ultimele articole
Sambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICRODeclaratia 398 (Declaratia speciala de TVA). Cine depune D398, termen depunereCotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaDeclaratia speciala de TVA trebuie depusa la ANAF pana pe 31 august 2024Articole similare
Aspecte generale cu privire la contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Anexe.Regimul special pentru intreprinderile miciPrecizare ANAF: contributiile sociale care se retin pentru Drepturile de AutorPrestari servicii efectuate in strainatate pentru o societate din Romania. Impozit pe nerezidentiTaxa pe tranzactiile financiare. 11 state trec la cooperarea consolidataUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024E-Transport in 2025. Sanctiuni care se aplica de anul acestaNoutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Articole similare
Operatiuni raportate cu ajutorul declaratiei 394. Ce facturi evidentiem in Declaratia 394?Norme actuale: ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuriDepune corect Declaratia 221 pentru anul 2013Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaPerioada fiscala TVA. Cum o stabilim si care sunt criteriile?Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Articole similare
Amenda aferenta serviciului de transport facturata cu TVA. Ce putem deduce?Ce crede presedintele CE despre masurile de combatere a fraudei fiscaleCum sa nu depasesti plafonul de TVA, indiferent cat incasezi ca PFATVA la incasare. Ce facem cu facturile neincasate inainte de anularea la cerere a codului de TVA?Ministrul Finantelor: OUG 114 a primit aviz de la BNR. Banca Centrala Europeana ar fi spus ca avizeaza OrdonantaUltimele articole
Depasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVASAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaE-Factura in 2025. Ce noutati se aplica pentru E-Factura in acest anCum se face trecerea de la TVA trimestrial la TVA lunar in 2025Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"