Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a reamintit ca, dincolo de solutiile de moment gasite de Ministerul Muncii - pe perioada inchiderii scolilor - ce vin in sprijinul parintilor care au copii in invatamantul prescolar si scolar, in Parlament se dezbate proiectul de lege conform caruia, daca se inchid scolile, un parinte poate sta acasa cu copilul/copiii in zile libere platite de angajatori.
“Exista si proiectul de lege in dezbatere acum la Parlament, proiect conform caruia, daca se inchid scolile, un parinte poate sta acasa cu copilul/copiii in zile libere platite de angajatori. Aici apare problema unui numar de circa 2-3 milioane de parinti care pot solicita acest drept simultan. Cam 50% din angajatii din Romania”, a notat ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.
Aceasta a subliniat ca pentru parintii care, totusi, in momentul actual nu au identificat solutii de supraveghere a copiilor in perioada in care scolile raman inchise s-a gandit la cateva solutii aplicabile exclusiv in perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise, conform deciziei fiecarui angajator:
- Munca de acasa, acolo unde angajatorul permite acest lucru;
- Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii si conditiile logistice permit;
- Flexibilizarea programului de munca (modificarea orelor de incepere a programului de lucru, prestarea doar a catorva ore pe zi sau doar a catorva zile pe saptamana la sediul angajatorului restul muncii urmand a se desfasura de la distanta).
De asemenea, in cazul familiilor in care ambii parinti muncesc, aceasta a precizat ca o solutie ar putea fi flexibilizarea programului de munca, astfel incat unul dintre parinti sa munceasca dimineata si altul dupa-amiaza. Sau in situatii de maxima urgenta, mai multe familii se pot organiza, astfel incat, pe rand, cate un parinte, prin rotatie, sa ramana acasa cu cei mici.
Citeste si:
Coronavirus trimite contribuabilii acasa. ANAF recomanda interactiunea la distanta
Manual de politici contabile - Stick USB
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Pe de alta parte, ministrul Alexandru a precizat ca nu este de acord ca in aceasta perioada angajatii sa isi ia concedii de odihna – mai ales ca unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislatii, acordarea concediului unor angajati care cer, in masa, concediul de odihna. Nici concediul medical nu este o optiune in viziunea ministrului Muncii care a precizat ca nu vrea sa discute despre cum se poate obtine, dintr-o data, un astfel de document.
“Cam acestea ar fi optiunile daca suntem de acord ca Romania trebuie sa mearga inainte si in situatii de criza. Trebuie sa fim responsabili si sa respectam masurile de preventie dar, in acelasi timp, nu putem sa inchidem totul, pur si simplu”, a subliniat Violeta Alexandru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4.31 din 5 din 8 voturi
Articole similare
Ce trebuie sa stii despre Declaratia 112Noi prevederi ANAF privin solutionarea contestatiilorNoutati legislatie Fiscala 22-26 decembrie 2008 - Monitorul OficialNoutati legislatie Fiscala 27-31 octombrie 2008 - Monitorul OficialSistem de plata a TVA la incasare pentru termenul de 90 de zileUltimele articole
Guvernul a decis! 2 mai, 16 august si 27 decembrie 2024 vor fi ZILE LIBERE pentru salariatii din sectorul publicFirmele pot fi amendate cu pana la 10.000 lei daca NU acorda ZILE LIBERE angajatilor pe 30 noiembrie si 1 decembrieOUG 43/2023 a modificat Codul Muncii. 3 schimbari importanteInformare ITM: Ce ZILE LIBERE sunt acordate angajatilor in IUNIE 2023, conform Codului Muncii?Codul Muncii, modificat. 3 schimbari importante au fost introduse prin OUG 42/2023Articole similare
Guvernul a APROBAT modul de acordare a zilelor libere pentru parinti, in situatia inchiderii scolilorArticole similare
MINISTRUL MUNCII, despre pensiile recalculate: 30.000 dintre ele au fost deja puse in plataAu fost publicate noi modele de documente necesare obtinerii Somajului Tehnic, conform OUG 2/2022HG 633/2015 privind modificarea HG 34/2009: organizarea si functionarea MFP si modificarea HG 520/2013 privind functionarea ANAFNormele de aplicare a modificarilor la Codul fiscal, publicate in Monitorul OficialOrdinul 1393/2020. A fost publicat modelul documentelor necesare obtinerii sprijinului financiar pentru orarul flexibil de muncaUltimele articole
Controale ITM: 190 de muncitori depistati pe santierul Autostrazii A7 NU aveau contracte de muncaA scazut somajul in randul tinerilor in prima jumatate a anului 2024Ordinul 1874/2024: A fost introdusa o noua ocupatie in CORSalariul minim european, o garantie ca salariile mici din tara vor creste odata cu dezvoltarea economicaMajorarea salariului minim la 3.700 lei lunar, aprobata de ExecutivAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"