Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministrul Muncii: Parintii ar putea primi zile libere platite de angajatori cand se inchid scolile!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 11 Mar. 2020
Tags: zile libere, inchidere scoli, coronavirus, ministrul muncii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a reamintit ca, dincolo de solutiile de moment gasite de Ministerul Muncii - pe perioada inchiderii scolilor - ce vin in sprijinul parintilor care au copii in invatamantul prescolar si scolar, in Parlament se dezbate proiectul de lege conform caruia, daca se inchid scolile, un parinte poate sta acasa cu copilul/copiii in zile libere platite de angajatori.

Asadar, deocamdata - in contextul raspandirii infectarii cu Coronavirus -, parintii trebuie sa isi plieze programul si solutiile pe propunerile de moment ale Ministerului Muncii. Dar nu este exclus ca pe viitor situatia sa fie mult mai clara, iar unul dintre parinti sa poata solicita zile libere platite de angajatori in cazul inchiderii scolilor de catre autoritati.

“Exista si proiectul de lege in dezbatere acum la Parlament, proiect conform caruia, daca se inchid scolile, un parinte poate sta acasa cu copilul/copiii in zile libere platite de angajatori. Aici apare problema unui numar de circa 2-3 milioane de parinti care pot solicita acest drept simultan. Cam 50% din angajatii din Romania”, a notat ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a subliniat ca pentru parintii care, totusi, in momentul actual nu au identificat solutii de supraveghere a copiilor in perioada in care scolile raman inchise s-a gandit la cateva solutii aplicabile exclusiv in perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise, conform deciziei fiecarui angajator:
  • Munca de acasa, acolo unde angajatorul permite acest lucru;
  • Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii si conditiile logistice permit;
  • Flexibilizarea programului de munca (modificarea orelor de incepere a programului de lucru, prestarea doar a catorva ore pe zi sau doar a catorva zile pe saptamana la sediul angajatorului restul muncii urmand a se desfasura de la distanta).

De asemenea, in cazul familiilor in care ambii parinti muncesc, aceasta a precizat ca o solutie ar putea fi flexibilizarea programului de munca, astfel incat unul dintre parinti sa munceasca dimineata si altul dupa-amiaza. Sau in situatii de maxima urgenta, mai multe familii se pot organiza, astfel incat, pe rand, cate un parinte, prin rotatie, sa ramana acasa cu cei mici.

Citeste si:

Coronavirus trimite contribuabilii acasa. ANAF recomanda interactiunea la distanta

Pe de alta parte, ministrul Alexandru a precizat ca nu este de acord ca in aceasta perioada angajatii sa isi ia concedii de odihna – mai ales ca unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislatii, acordarea concediului unor angajati care cer, in masa, concediul de odihna. Nici concediul medical nu este o optiune in viziunea ministrului Muncii care a precizat ca nu vrea sa discute despre cum se poate obtine, dintr-o data, un astfel de document.

“Cam acestea ar fi optiunile daca suntem de acord ca Romania trebuie sa mearga inainte si in situatii de criza. Trebuie sa fim responsabili si sa respectam masurile de preventie dar, in acelasi timp, nu putem sa inchidem totul, pur si simplu”, a subliniat Violeta Alexandru.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministrul Muncii: Parintii ar putea primi zile libere platite de angajatori cand se inchid scolile!":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016