Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Guvernul a APROBAT modul de acordare a zilelor libere pentru parinti, in situatia inchiderii scolilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 20 Mar. 2020
Tags: zile libere, parinti, copii, inchidere scoli

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) vine cu vesti bune pentru parinti. Guvernul a stabilit modul de acordare si de plata a zilelor libere pentru parintii copiilor sub 12 ani, care isi iau concediu de supraveghere a acestora, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

In perioada vacantelor NU se dau zile libere!


Hotararea de Guvern stabileste ca zilele lucratoare pana la incetarea situatiei de urgenta decretata, cu exceptia zilelor din perioada vacantelor scolare, sa fie zile libere acordate, la cerere, unuia dintre parinti.

ATENTIE, insa! Aceste zile libere se acorda numai daca au fost epuizarea toate variantele prevazute de reglementarile legale in vigoare pentru desfasurarea activitatii si cu obligatia asigurarii continuitatii activitatii. Asta presupune ca angajatorul a luat masuri inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de munca flexibile.
 

Conditii de acordare a zilelor libere

Parintele care va beneficia de zile libere pentru supraveghere copil, in cazul inchiderii unitatilor de invatamant trebuie sa depuna:
  • o cerere pentru acordarea zilelor libere;
  • o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor;
  • o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, din care sa rezulte ca acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni, potrivit Legii nr. 19/2020, si nici nu se afla in concediu de odihna sau fara plata.
 

Cine NU poate beneficia de zile libere?

Potrivit actului normativ, nu pot benenficia de zilele libere:
  • persoanele aflate in somaj tehnic, 
  • persoanele care sunt in concediu pentru ingrijirea copilului, 
  • angajatii ai caror soti/sotii nu inregistreaza venituri.
 

Plata zilelor libere

Pentru plata zilelor libere acordate parintilor, s-a stabilit ca pentru fiecare zi libera, angajatorul acorda parintelui o indemnizatie in cuantum de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. 

Indemnizatia este asimilata veniturilor din salarii si supusa impozitarii si platii contributiilor, conform Codului Fiscal.
Angajatorului i se vor deconta sumele necesare pentru plata indemnizatiei pentru zilele libere acordate parintilor de catre ANOFM, in termen de 60 zile calendaristice de la depunerea unei cereri si a altor documente la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti din raza in care isi desfasoara activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru al acestuia. 

Documentele pentru decontare se depun prin posta electronica sau  prin orice alt mijloc de comunicare agreat, in cel mult 30 zile de la data platii contributiilor si impozitelor aferente indemnizatiei. Banii pentru plata indemnizatiei sunt decontati angajatorului din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. 

ATENTIE!

Utilizarea acestora bani cu alta destinatie decat plata cheltuielilor de personal, atrage raspunderea penala.

Tot in sedinta de Guvern s-a adoptat si Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, prin care a fost modificata si completata si Legea nr. 19/2020 prin care s-a reglementat cadrul general privind acordarea de zile libere.

Printre altele, modificarile si completarile aduse Legii nr.19/2020 clarifica notiunea de parinte si includ unele categorii care nu au fost avute in vedere, cum este persoana adulta cu handicap grav, care nu poate sa-si asigure necesitatile de baza ale vietii si care necesita supraveghere permanenta. De asemenea, pentru personalul care nu poate beneficia de zilele libere acordate in conditiile Legii nr. 19/2020 se prevede acordarea unor stimulente financiare la acelasi nivel cu indemnizatia prevazuta pentru perioada zilelor libere.
OUG completeaza si domeniile in care zilele libere pot fi acordate numai cu acordul angajatorului, fiind mentionate in plus domenii precum: comert alimentar, productie medicamente si echipamente sanitare, distributie carburanti.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Guvernul a APROBAT modul de acordare a zilelor libere pentru parinti, in situatia inchiderii scolilor":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 15 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016