Tags: anpc, jucarii, control anpc
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a intrat in actiune, odata cu venirea lunii decembrie - luna in care vanzarile de jucarii ating cote maxime. In acest sens autoritatea emite o serie de recomandari consumatorilor, pentru evitarea situatiilor neplacute: cum ar fi solicitarea si pastrarea bonului fiscal - fara de care nu se pot face reclamatiile ulterioare.
"Ca in fiecare an, in luna decembrie vin Mos Nicolae si Mos Craciun. Daca vreti sa daruiti o jucarie care sa nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastra trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi: sa achizitionati jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (
factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care va fi neaparat nevoie pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs; sa alegeti intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale", recomanda ANPC intr-un comunicat remis presei.
De asemenea, consumatorii trebuie sa se asigure ca jucariile cumparate sunt insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata si sa tina cont de aceasta. Totodata, trebuie verificate inscrierea coordonatelor producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati), fie pe corpul jucariei, fie pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria. De altfel, trebuie verificat si numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) si marcajul de conformitate CE care conduce la supozitia ca jucaria este sigura.
"Sfatuim parintii sa nu cumpere jucarii cu parti mici, detasabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece acestia au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici. De asemenea, trebuie respectate atentionarile referitoare la jucariile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezinta sub forma unei sintagme de tipul: "Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare", mai arata reprezentantii ANPC.
Ei atrag atentia ca fraza "Atentie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani" poate fi inlocuita cu simbolul grafic de interzicere/ pictograma care vizeaza copiii intre 0 si 3 ani, dar fraza si simbolul nu trebuie puse impreuna.
Dupa achizitionarea unei jucarii parintii trebuie sa urmeze cu atentie instructiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheati cand se joaca si parintii trebuie sa se asigure ca toate jucariile sunt adecvate pentru categoria de varsta si abilitatile copilului.
"Avertizam parintii ca in anii anteriori, comisarii ANPC, in urma actiunilor de control, au identificat: abateri la comercializarea jucariilor precum nerespectarea cerintelor generale de siguranta (lipsa avertismentelor generale, de varsta, a avertismentelor specifice si a indicatiilor privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii, precum si a instructiunilor de utilizare sau lipsa traducerii in limba romana a acestora); abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale inregistrate sau a marcii inregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si a adresei la care acestia pot fi contactati; abateri privind mentionarea numarului unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); lipsa marcajului de conformitate CE (acesta trebuie sa respecte principiile generale prevazute in Regulamentul European nr. 765/2008/CE, sa fie aplicat in mod vizibil, lizibil si de nesters) sau marcarea necorespunzatoare a acestuia (ilizibil); lipsa declaratiei de conformitate, care stipuleaza faptul ca indeplinirea cerintelor prevazute de lege a fost demonstrata sau completarea incorecta a acesteia", se arata in comunicatul ANPC.
Totodata, anul trecut, comisarii ANPC au identificat si produse periculoase, produse notificate prin sistemul RAPEX, respectiv: pistoale cu bile care prezentau riscul de ranire a utilizatorilor, slime-uri si jucarii de tip "YO-YO" cu continut de lichid si snur elastic ce se alungeste cu risc de strangulare si sufocare, dar si risc chimic (de la lichidul continut), jucarii din plus la care nu era specificata grupa de varsta prezentand pericol de sufocare, prin inghitire, motiv pentru care s-a dispus masura de retragere definitiva de la comercializare a acestora
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare imobil adjudecat la licitatie catre o institutie publica
Intrebare:
Anul trecut firma a cumparat prin licitatie un imobil in vederea vanzarii catre consiliul local. Consiliul local nu putea sa participe la licitatie. Imobilul a fost inregistrat la mijloace fixe. Acum a fost intocmit un contract de vanzare catre consiliul local in care este specificat platile va fi in termen de trei ani incepand din anul 2026.
Intrebare: SRL-ul trebuie sa intocmeasca factura de vanzare? Firma depaseste pragul de tva 300.000 lei. Din iulie va fi platitor...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie si facturare bunuri din UE
Intrebare:
1. Societatea achizitioneaza marfa intracomunitar, furnizorul emite factura ex. cu data de 02.06.2025, iar marfa ajunge dupa cateva zile ex. 05.06.2025.
Factura se inregistreaza la cursul din data emiterii adica 02.06.2025, la ce curs inregistram marfa sosita, NIR-ul? Cum inregistram diferenta dintre valoarea facturii si valoarea NIR ului?
2. Societatea primeste de la furnizor produse demo care sunt folosite pentru prezentare in punctele de lucru.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura servicii de intermediere
Intrebare:
Societatea noastra detine un soft de licitatii unde mai multe companii liciteaza pentru achizitionarea de epave auto. Din sistem se scoate un borderou la sf de luna pe fiecare companie si se doreste facturarea unui comision de intermediere in functie de nr de licitatii castigatoare efectuate de acea companie in luna respectiva.
Intrebare:
1. Din punct de vedere TVA cand este taxa exigibila?
2. Cu ce data ar trebui emisa factura catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitatea dobanzii la calculul impozitului pe profit
Intrebare:
SRL cu capital integral strain, in momentul prezent are un imprumut de 8.800.000 Euro de la o societate straina din Grup. Dobanda pe care trebuie sa platim in acest an este de 460.000 Euro. Marea majoritate a imprumutului a fost luat pentru investitii.
Va rog sa ma ajutati daca 100% din dobanda este deductibil la calculul impozitului pe profit? Societatea va inchide anul (avem an financiar modificat) cu profit.
Va multumesc anticipat pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transpunere note contabile in SAF-T
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati maparea in SAF-T a urmatoarelor nota contabile:
1. Factura de achizitie (din Romania), TVA nedeductibil integral.
Nota contabila:
6051 = 401 100
4426 = 401 19
635 = 4426 19
2. Achizitie intracomunitara de bunuri, DAR bunurile sunt in folosul personal al aministratorului.
Nota contabila:
6588 = 401 100
4426 = 4427 19
6588=...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<