Tags: anpc, jucarii, control anpc
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a intrat in actiune, odata cu venirea lunii decembrie - luna in care vanzarile de jucarii ating cote maxime. In acest sens autoritatea emite o serie de recomandari consumatorilor, pentru evitarea situatiilor neplacute: cum ar fi solicitarea si pastrarea bonului fiscal - fara de care nu se pot face reclamatiile ulterioare.
"Ca in fiecare an, in luna decembrie vin Mos Nicolae si Mos Craciun. Daca vreti sa daruiti o jucarie care sa nu reprezinte un pericol pentru copiii dumneavoastra trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi: sa achizitionati jucarii numai din magazine si/sau raioane specializate, unde se elibereaza documente de cumparare (
factura, bon fiscal, chitanta fiscala), de care va fi neaparat nevoie pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs; sa alegeti intotdeauna jucarii potrivite pentru varsta copilului, capacitatile si aptitudinile sale", recomanda ANPC intr-un comunicat remis presei.
De asemenea, consumatorii trebuie sa se asigure ca jucariile cumparate sunt insotite de avertismente generale privind grupa de varsta recomandata si sa tina cont de aceasta. Totodata, trebuie verificate inscrierea coordonatelor producatorului si/sau importatorului (numele, denumirea comerciala inregistrata sau marca inregistrata a producatorului si/sau a importatorului si adresa la care pot fi contactati), fie pe corpul jucariei, fie pe ambalaj sau intr-un document care insoteste jucaria. De altfel, trebuie verificat si numarul unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) si marcajul de conformitate CE care conduce la supozitia ca jucaria este sigura.
"Sfatuim parintii sa nu cumpere jucarii cu parti mici, detasabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece acestia au tendinta sa bage jucariile in gura si pot sa se inece cu partile mici. De asemenea, trebuie respectate atentionarile referitoare la jucariile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezinta sub forma unei sintagme de tipul: "Atentie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare", mai arata reprezentantii ANPC.
Ei atrag atentia ca fraza "Atentie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani" poate fi inlocuita cu simbolul grafic de interzicere/ pictograma care vizeaza copiii intre 0 si 3 ani, dar fraza si simbolul nu trebuie puse impreuna.
Dupa achizitionarea unei jucarii parintii trebuie sa urmeze cu atentie instructiunile de folosire. Copiii trebuie supravegheati cand se joaca si parintii trebuie sa se asigure ca toate jucariile sunt adecvate pentru categoria de varsta si abilitatile copilului.
"Avertizam parintii ca in anii anteriori, comisarii ANPC, in urma actiunilor de control, au identificat: abateri la comercializarea jucariilor precum nerespectarea cerintelor generale de siguranta (lipsa avertismentelor generale, de varsta, a avertismentelor specifice si a indicatiilor privind precautiile in utilizare pentru anumite categorii de jucarii, precum si a instructiunilor de utilizare sau lipsa traducerii in limba romana a acestora); abateri privind inscriptionarea numelui, a denumirii comerciale inregistrate sau a marcii inregistrate a producatorului si/sau a importatorului, precum si a adresei la care acestia pot fi contactati; abateri privind mentionarea numarului unic de identificare a jucariei (tipul, lotul sau numarul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); lipsa marcajului de conformitate CE (acesta trebuie sa respecte principiile generale prevazute in Regulamentul European nr. 765/2008/CE, sa fie aplicat in mod vizibil, lizibil si de nesters) sau marcarea necorespunzatoare a acestuia (ilizibil); lipsa declaratiei de conformitate, care stipuleaza faptul ca indeplinirea cerintelor prevazute de lege a fost demonstrata sau completarea incorecta a acesteia", se arata in comunicatul ANPC.
Totodata, anul trecut, comisarii ANPC au identificat si produse periculoase, produse notificate prin sistemul RAPEX, respectiv: pistoale cu bile care prezentau riscul de ranire a utilizatorilor, slime-uri si jucarii de tip "YO-YO" cu continut de lichid si snur elastic ce se alungeste cu risc de strangulare si sufocare, dar si risc chimic (de la lichidul continut), jucarii din plus la care nu era specificata grupa de varsta prezentand pericol de sufocare, prin inghitire, motiv pentru care s-a dispus masura de retragere definitiva de la comercializare a acestora
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Aceasta societate a avut in 2022 o cifra de afaceri de 1.560.078 lei, are 2 angajati cu 8 ore fiecare si platitoare pe venituri micro. In 2023 este obligata sa ramana tot cu 1% pe venituri sau poate trece la impozit pe profit? Fiind activitate de comert este mult avantajos pentru ei, avand si cheltuieli pe masura. Daca nu poate in 2023, in 2024 exista vreo sansa? Va multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea desfasoara activitate de transport marfa, deleaga angajatii in Germania pe o anumita perioada de timp, acorda diurna de 85 EURO/zi. Va rog sa-mi comunicati modul de calcul pentru diurna impozabila/neimpozabila ce trebuie notata in D112 pentru un angajat care are un salariu brut de 3.500 lei/luna, i s-a acordat in 15.02.2023 suma de 1.275 EURO ce reprezinta diurna pentru luna ianuarie 2023, iar in data de 28.02.2023 suma de 1.360 EURO ce reprezinta diurna luna februarie, deci un total...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un furnizor are decizie de la ANAF de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA incepand cu data de 28.02.23. In luna februarie a emis facturi cu TVA cota 19% si ni le-a dat. Precizez ca facturile au data calendaristica inainte de 28.02.23. Astazi ne-a trimis decizia, ce are data de 06.03.23, ca nu mai e platitor de TVA incepand cu 28.02.23. Este corect sa inregistram si sa deducem TVA-ul la aceste facturi in D300 pentru februarie 2023? Sau trebuie sa ii cerem sa le storneze si sa ni...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca o PFA, in Declaratia Unica la capitolul Venit estimat in sistem real, estimeaza un venit sub cele 12 salarii minime pe economie, prin urmare nu completeaza rubrica cu contributia de asigurari sociale, iar ulterior cand se depune Declaratia Unica cu venitul realizat se constata ca s-a depasit valoarea celor 12 salarii minime si se datoreaza CAS pentru anul anterior, aceasta plata constituie contributie la pensie chiar daca initial nu s-a optat pentru asta? Nu este similar contributiei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O asociatie care desfasoara activitati economice de gradinita are venituri din aceste activitati care depasesc plafonul de 300.000 ron pentru TVA. Aceasta asociatie este in curs de acreditate din anul 2020 (la ARACIP - Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar). 1) Trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA? 2) Este scutita de plata impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate platitoare de tva in Romania, pune la dispozitia unei firme din Germania platitoare de tva salariatii societatii. Nu doreste sa faca detasari. Doreste sa factureze in fiecare luna in functie de cate persoane are nevoie firma din Germania. Cat este de corect? Cum se inregistreaza in contabilitate factura? Cum se declara in D300 si 390? Monografie contabila? Daca se poate sa ne precizati ce cod CAEN avem obligatia sa autorizam? Ce alte obligatii avem in aceasta situatie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<