Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ITM: Reglementari pentru beneficiarii care utilizeaza munca zilierilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 12 Aug. 2024
ITM: Reglementari pentru beneficiarii care utilizeaza munca zilierilor 
Tags: munca zilieri, amenzi

ITM a publicat, pe site-ul oficial, un material informativ care contine mai multe reglementari pentru beneficiarii care utilizeaza munca zilierilor.

Legea nr. 52 / 2011 – privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri reglementeaza utilizarea muncii necalificate cu caracter ocazional, in domenii expres stabilite.

In cadrul controalelor de fond organizate, inspectorii de munca au verificat si modul in care sunt respectate dispozitiile legale cu privire la raportul de munca creat intre beneficiar si zilier.

S-a urmarit cu precadere identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri fara respectarea dispozitiilor Legii nr. 52 / 2011 si evident luarea masurilor care se impun pentru intrarea in legalitate, identificarea celor care utilizeaza munca fara forme legale a tinerilor si a copiilor, depistarea situatiilor in care beneficiarii eludeaza prevederile legale in materie, folosind zilieri in conditiile in care era obligatoriu incheierea contractelor individuale de munca.

Accent a fost pus si pe determinarea beneficiarilor de a respecta obligatia de a infiinta, completa si prezenta registrul electronic de evidenta a zilierilor. Nu in ultimul rand, s-a urmarit cresterea gradului de constientizare a beneficiarilor si a zilierilor, in ceea ce priveste importanta respectarii duratei timpului de munca, a obligatiei de plata a muncii prestate de zilier, a folosirii muncii cu zilieri doar in domeniile expres prevazute de actul normativ si evidentierea zilierilor prin inregistrarea in registrul electronic de zilieri.

Reamintim celor interesati, ca pot avea calitate de beneficiar, urmatoarele entitati: unitatile administrativ-teritorale, persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala si intreprinderea familiala.

Totodata, pot desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional (in regim zilier), atat cetatenii romani cat si cetatenii straini care poseda capacitate de munca.

In ceea ce priveste lucratorii minori cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani, acestia pot desfasura numai activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica si cu aptitudinile de care dau dovada, daca astfel nu le sunt incalcate dreptul la dezvoltare fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, dreptul la educa?ie, si nu le este pusa in pericol starea de sanatate; pentru cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani este necesar acordul parintilor sau a reprezentantilor legali, dupa caz.

Pentru activitatea prestata, zilierul are dreptul la o remuneratie care se stabileste prin negociere directa cu beneficiarul, astfel incat cuantumul brut / ora al acesteia sa nu fie mai mic decat valoarea / ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.

Nerespectarea acestor dispozitii atrage raspunderea contraventionala a beneficiarului, fapta fiind sanctionata cu amenda in cuantum de 10.000 lei.



Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ITM: Reglementari pentru beneficiarii care utilizeaza munca zilierilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016