Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care NU respecta legislatia in cazul in care angajeaza zilieri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 02 Iun. 2023
Amenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care NU respecta legislatia in cazul in care angajeaza zilieri
Tags: zilieri, firme care angajeaza zilieri

Inspectoratul Teritorial de Munca readuce in atentia angajatorilor, printr-un comunicat de presa, obligatiile si drepturile legale pe care le au, in cazul in care apeleaza la munca prestata de zilieri.

Astfel, sub conditia de a fi autorizati in domeniile pretabile muncii necalificate cu caracter ocazional, pot apela la munca zilierilor, urmatoarele entitati: persoana juridica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala si intreprinderea familiala.

Beneficiarul sau un imputernicit al acestuia nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice in mod continuu in activitatile de tip zilier.

Daca activitatea depusa de zilier necesita o perioada mai mare, acesta poate fi utilizat pe baza de contract individual de munca pe perioada determinata.

Subliniem faptul ca pot desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional (in regim zilier), atat cetatenii romani cat si cetatenii straini care poseda capacitate de munca.

Pentru activitatea prestata, zilierul are dreptul la o remuneratie care se stabileste prin negociere cu beneficiarul, astfel incat cuantumul brut / ora al acesteia sa nu fie mai mic decat valoarea / ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

De asemenea beneficiarii au obligatia de a infiinta si completa registrul electronic de evidenta a zilierilor precum si de a transmite un extras la inspectoratul teritorial de munca, in termen legal.

Beneficiarii trebuie sa aiba in vedere, totodata, ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, pentru sectorul agricol si industrie alimentara, este stabilit la suma de 3000 lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, astfel ca valoarea minima a remuneratiei la care are dreptul zilierul care presteaza activitate in sectorul agricol se va raporta la acest cuantum.

Insititutia mentioneaza ca lucratorii minori cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani, pot desfasura numai activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica si cu aptitudinile de care dau dovada, daca astfel nu le sunt incalcate dreptul la dezvoltare fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, dreptul la educatie, si nu le este pusa in pericol starea de sanatate; pentru cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani este necesar acordul parintilor sau a reprezentantilor legali, dupa caz.

Nerespectarea acestor dispozitii atrage raspunderea contraventionala a beneficiarului, fapta fiind sanctionata cu amenda in cuantum de 10.000 lei.


Sursa: ITM Arad

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amenzi de pana la 10.000 lei pentru firmele care NU respecta legislatia in cazul in care angajeaza zilieri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016