Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse a pus recent n dezbatere publica, pe site-ul oficial, un nou Proiect de OUG care vizeaza, printre altele, extinderea cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de bunuri.
Proiectul de act normativ propune mai multe masuri dedicate stimularii natalitatii, sustinerii familiei, protejarii drepturilor si intereselor copiilor.
In conditiile in care problema natalitatii in Romania este una evidenta, iar masurile pe care statul ar trebui sa le adopte pentru a veni in sprijinul familiilor care au in intretinere copii trebuie sa aiba un caracter de urgenta, introducerea unor facilitati de natura financiare menite sa vina in sprijinul familiilor cu copii este mai mult decat oportuna.
Prima dintre aceste masuri vizeaza reducerea cotei de TVA aplicate pentru anumite bunuri. Astfel, se propune extinderea categoriei bunurilor care beneficiaza de o cota TVA redusa de 5%, prin includerea unor bunuri destinate sugarilor in aceasta categorie.
Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru livrarea de alimente, imbracaminte si accessorii de imbracaminte pentru sugari, precum si pentru produsele de igiena de tip scutece pentru copii, toate produsele fiind definite conform codurilor din Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun.
In acest sens, se propune completarea art. 291. alin (3), al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin introducerea literei r), cu urmatorul cuprins:
r) „livrarea urmatoarelor bunuri pentru sugari: alimente care se incadreaza la codurile
NC 040 229 11, NC 0402 29 15, NC 0402 29 19, NC 1901 10 00, NC 1 602.10, NC 2005.10,
NC 2104, imbracaminte si accesorii de imbracaminte pentru sugari, care se incadreaza la
NC 6 111 si NC 6209 si scutece pentru copii care se incadreaza la NC 9619 00 50 si NC 96190081„.
De aceasta masura vor beneficia familiile cu copii foarte mici si care se confrunta cu dificultati financiare. Aceste familii, de cele mai multe ori cu 2 sau mai multi copii, traiesc preponderent in mediul rural, dispun de venituri foarte reduse, rezultate fie din prestarea cu caracter ocazional a unor munci de catre parinti, fie din prestatiile sociale acordate de la bugetul de stat. Aceste venituri sunt insa insuficiente pentru cheltuielile minime necesare unei familii. Potrivit celui de al VI-lea raport „Bunastarea Copilului din Mediul Rural” lansat de World Vision in anul 2022, 52% dintre familiile din mediul rural au cumparat anul trecut alimente mai ieftine iar 48% dintre acestea au cumparat aceleasi alimente, dar in cantitati mai mici. Studiul mentionat indica faptul ca doi din zece copii din familiile din mediul rural au asigurata doar uneori suficienta mancare.
Aplicarea acestei masuri poate veni si in sprijinul familiilor tinere, care amana, de cele mai multe ori din cauze materiale, decizia de a avea copii.
Examen Consultant Fiscal 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
MFP: PROIECT DE OUG privind emiterea de moneda electronicaTermenul pentru conectarea caselor de marcat electronice la ANAF a fost prelungit pentru anumiti operatori economiciPlan de masuri ANAF: Sprijinirea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Facilitati pentru bunii platitoriNOU! Vezi ce schimba proiectul de OUG privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economiciLegea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor SE MODIFICA! (PROIECT DE OUG)Ultimele articole
Proiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulProiect OUG: Finantele propun noi exceptii de la obligativitatea utilizarii caselor de marcat electoniceControale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou PROIECT DE OUGDin 2023 impozitul micro nu va mai fi obligatoriu, ci OPTIONAL (PROIECT DE OUG)Sprijin financiar de 700 lei pentru pensionarii cu ventituri mai mici sau egale cu 2.000 lei pe lunaArticole similare
Informare ANAF cu privire la Registrul achizitiilor de locuinte cu COTA REDUSA DE TVA de 5 %Supliment alimentar pentru export. In ce fel stabilim corect cota TVA pentru achizitie materii prime?Circulara privind aplicarea cotei de 9% pentru ingrasaminte si pesticideReducerea TVA s-ar putea aplica si la produsele din carneTVA zahar 2024. Studii de caz practiceUltimele articole
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaPlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorModificari TVA 2024. TOT trebuie sa stiiTVA locuinte 2024: Studii de caz utileDin 1 ianuarie 2024 se majoreaza cota de TVA pentru livrarea locuintelor, conform Legii 296/2023Articole similare
Cota redusa de 5% si livare constructie sociala. Cum se factureaza?Livrare carti si ziare vechi. Ce tratament TVA se aplica?Schimbare destinatie cladiri: Tratament fiscal si TVA. Monografie contabilaPlafonul de 700.000 lei pentru vanzarea de locuinte cu cota TVA de 5% se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2023Vanzare conctructie si cota TVA. Cum tratam incasarile in numerar?Ultimele articole
Controale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridicePlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorTVA locuinte 2024: Studii de caz utileModificari asupra cotelor de TVA, aplicate incepand cu 1 ianuarie 2024Codul Fiscal, modificat pe partea de TVA. Ce prevederi au fost introduse prin HG 653/2023Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"