Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Proiect de OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 27 Iun. 2023
Proiect de OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuri
Tags: proiect de oug, cota redusa de tva, cota de 5% tva

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de sanse a pus recent n dezbatere publica, pe site-ul oficial, un nou Proiect de OUG care vizeaza, printre altele, extinderea cotei reduse de TVA de 5% pentru mai multe categorii de bunuri.

Proiectul de act normativ propune mai multe masuri dedicate stimularii natalitatii, sustinerii familiei, protejarii drepturilor si intereselor copiilor. 

In conditiile in care problema natalitatii in Romania este una evidenta, iar masurile pe care statul ar trebui sa le adopte pentru a veni in sprijinul familiilor care au in intretinere copii trebuie sa aiba un caracter de urgenta, introducerea unor facilitati de natura financiare menite sa vina in sprijinul familiilor cu copii este mai mult decat oportuna. 

Prima dintre aceste masuri vizeaza reducerea cotei de TVA aplicate pentru anumite bunuri. Astfel, se propune extinderea categoriei bunurilor care beneficiaza de o cota TVA redusa de 5%, prin includerea unor bunuri destinate sugarilor in aceasta categorie. 

Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru livrarea de alimente, imbracaminte si accessorii de imbracaminte pentru sugari, precum si pentru produsele de igiena de tip scutece pentru copii, toate produsele fiind definite conform codurilor din Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun. 

In acest sens, se propune completarea art. 291. alin (3), al Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin introducerea literei r), cu urmatorul cuprins: 

r) „livrarea urmatoarelor bunuri pentru sugari: alimente care se incadreaza la codurile 

NC 040 229 11, NC 0402 29 15, NC 0402 29 19, NC 1901 10 00, NC 1 602.10, NC 2005.10, 

NC 2104, imbracaminte si accesorii de imbracaminte pentru sugari, care se incadreaza la 

NC 6 111 si NC 6209 si scutece pentru copii care se incadreaza la NC 9619 00 50 si NC 96190081„. 

De aceasta masura vor beneficia familiile cu copii foarte mici si care se confrunta cu dificultati financiare. Aceste familii, de cele mai multe ori cu 2 sau mai multi copii, traiesc preponderent in mediul rural, dispun de venituri foarte reduse, rezultate fie din prestarea cu caracter ocazional a unor munci de catre parinti, fie din prestatiile sociale acordate de la bugetul de stat. Aceste venituri sunt insa insuficiente pentru cheltuielile minime necesare unei familii. Potrivit celui de al VI-lea raport „Bunastarea Copilului din Mediul Rural” lansat de World Vision in anul 2022, 52% dintre familiile din mediul rural au cumparat anul trecut alimente mai ieftine iar 48% dintre acestea au cumparat aceleasi alimente, dar in cantitati mai mici. Studiul mentionat indica faptul ca doi din zece copii din familiile din mediul rural au asigurata doar uneori suficienta mancare. 

Aplicarea acestei masuri poate veni si in sprijinul familiilor tinere, care amana, de cele mai multe ori din cauze materiale, decizia de a avea copii. 

 

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Proiect de OUG: Cota redusa de TVA de 5% va fi extinsa pentru mai multe categorii de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016