Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Primarii si viceprimarii vor primi indemnizatii speciale la iesirea la pensie (proiect de OUG)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 05 Iun. 2019
Tags: cod administrativ, indemnizatii speciale, mdrap

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta in care este prevazut ca primarii si viceprimarii sa primeasca indemnizatii speciale la iesirea la pensie.

Aceasta prevedere apare in Proiectul de OUG privind Codul Administrativ al Romaniei, pus in dezbatere publica la finalul lunii mai, pe 30.05.2019. Una dintre prevederile acestui proiect este aceea a acordarii de indemnizatii speciale pentru persoanele care au ocupat functia de primar, viceprimar, presedinte al consiliului judetean si vicepresedinte al consiliului judetean, dupa 1992. Aceste indemnizatii se dau odata cu iesirea la pensie de drept.

In cele ce urmeaza redam o parte din textul Proiectului de OUG privind Codul Admnistrativ, aceea in care se vorbeste despre aceste indemnizatii.
 

Extras din Proiectul de OUG privind Codul administrativ al Romaniei


Art. 210. – Indemnizatia pentru limita de varsta pentru primar, viceprimar, presedinte al consiliului judetean si vicepresedinte al consiliului judetean

(1)Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, care au exercitat functii de autoritate executiva, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute de legislatia privind sistemul de pensii publicesau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie lunara pentru limita de varsta.

(2) Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, beneficiaza de indemnizatie pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare.

(3) Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin.(1) se acorda in limita a 3 mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizatia bruta lunara aflata in plata.

(4) in cazul exercitarii unor mandate diferite in conditiile prevazute la alin.(3), la calculul indemnizatiei lunare pentru limita de varsta se vor avea in vedere indemnizatiile lunare brute aflate in plata, corespunzatoare pentru fiecare functie.

(5) Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat complet de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene.

(6) Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat dupa suspendare.

(7) Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public.

(8) Indemnizatia pentru limita de varsta este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate.

(9) Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se suporta din bugetul de stat, si este prevazut pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala prin anexa distincta la legea anuala de aprobare a bugetului de stat. 

(10) Cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru limita de varsta se depune la unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala pe raza careia si-a exercitat solicitantul mandatul. Situatia centralizatoare pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala se transmite administratiilor finantelor publice judetene, respectiv Directiei generale regionale a municipiului Bucuresti, dupa caz, care le centralizeaza pe judet, respectiv pe municipiul Bucuresti si le transmite Ministerului Finantelor Publice in vederea fundamentarii anexei la legea bugetului de stat pe fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala.

(11) Modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin norme metodologice aprobate prin hotarare a Guvernului.

(12) De indemnizatia pentru limita de varsta prevazuta la alin.(1) nu beneficiaza primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene, a unei infractiuni de coruptie.

(13) Sumele ramase necheltuite la sfarsitul anului se restituie la bugetul de stat.

Vezi aici Codul administrativ 2019 actualizat >>
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Primarii si viceprimarii vor primi indemnizatii speciale la iesirea la pensie (proiect de OUG)":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016