Tags: cota constructii, livrare constructii, cota de tva, suprafata terenului
Conform art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, cota de 5% se aplica pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.
Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor. Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafata utila a locuintei.
Anexele gospodaresti sunt definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare ca fiind constructiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite sa adaposteasca activitati specifice, complementare functiunii de locuire, care, prin amplasarea in vecinatatea locuintei, alcatuiesc impreuna cu aceasta o unitate functionala distincta. In categoria anexelor gospodaresti, de regula in mediul rural, sunt cuprinse: bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite si altele asemenea. In mod similar, sunt asimilabile notiunii de anexe gospodaresti si garajele, serele, piscinele si altele asemenea.
Atentie! Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte.
Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
(i) in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
(ii) in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;
Cumparatorul trebuie sa puna la dispozitia vanzatorului, cel mai tarziu pana la momentul livrarii bunului imobil, o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite aceste conditii. Declaratia se pastreaza de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.
In vederea incadrarii la cota de 5% se vor avea in vedere si urmatoarele prevederi din normele metodologice date in aplicarea art. 291 din Codul fiscal:
- anexele gospodaresti nu se iau in calculul suprafetei utile a locuintei de 120 mp;
- valoarea-limita de 450.000 lei cuprinde valoarea locuintei, inclusiv valoarea cotelor indivize din partile comune ale imobilului si a anexelor gospodaresti si, dupa caz, a terenului pe care este construita locuinta, dar exclude unele drepturi de servitute legate de locuinta respectiva; aceste prevederi se aplica inclusiv pentru contractele incheiate pana la data de 31 decembrie 2015, pentru operatiuni al caror fapt generator de taxa intervine dupa 1 ianuarie 2016;
- la calculul suprafetei maxime de 250 mp se cuprind si suprafetele anexelor gospodaresti, precum si cotele indivize din orice alte suprafete dobandite impreuna cu locuinta si care au o legatura directa cu locuinta respectiva, fiind considerate accesorii livrarii, chiar daca se afla la numere cadastrale diferite.
- suprafata terenului pe care este construita locuinta, precum si suprafata utila a locuintei trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.
In ceea ce priveste terenul pe care este construita locuinta, retinem din prevederile legale mai sus redate ca acesta nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp, care include si amprenta la sol a locuintei, insa nu este limitata la aceasta.
Astfel, in vederea determinarii modului de calcul a suprafetei de teren pe care este construita o locuinta pentru a carei livrare poate fi aplicata cota de TVA de 5%, se va lua in calcul suprafata totala a terenului, inclusiv suprafata pe care sunt construite anexele gospodaresti, acestea fiind excluse doar la stabilirea suprafetei utile a locuintei.
Prin urmare, daca la livrarea cladirilor cumparatorul dobandeste pe langa dreptul de proprietate asupra cotei indivize din amprenta la sol a acesteia si dreptul de proprietate asupra unor cote indivize din alte suprafete (inclusiv suprafetele anexelor gospodaresti), conditia din lege referitoare la suprafata va fi considerata indeplinita daca aceasta, in totalitatea sa, nu depaseste 250 mp, intrucat de dobandirea dreptului de proprietate asupra cladirii depinde dobandirea dreptului de proprietate asupra cotei indivize din amprenta la sol aferenta locuintei, dar si asupra cotelor indivize din alte suprafete.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Avem nevoie de ajutorul dvs in legatura cu urmatoarea speta - majorarea de capital din prime de emisiune pentru o societate pe actiuni, astfel au intervenit urmatoarele intrebari:
1. Se poate efectua majorarea de capital social doar cu o parte din primele de emisiune?
2. Cum putem justifica (documentatie) decizia de a majora partial din primele de emisiune?
3. Majorarea de capital din primele de emisiune se poate efectua doar catre anumiti...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un angajat incadrat in grad de handicap accentuat prezinta un certificat emis in septembrie 2022. Pe certificat este mentionat termenul de revizuire iulie 2024. Pana la ce luna putem aplica scutirea de impozit pe venit in cazul acestui angajat? Se ia in calcul data la care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost emis sau termenul de revizuire?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un pensionar beneficiar de pensie anticipata din aprilie 2024, are si un contract de mandat la o regie de drumuri judetene S.A. incepand cu luna septembrie 2024. Functia este de membru in consiliu de administratie, iar pentru contractul de mandat in suma de 4200 lei i se retin toate viramentele catre bugetul de stat. Poate cumula pensia cu veniturile din aceasta activitate sau trebuie suspendata plata pensiei anticipate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O firma platitoare de impozit pe profit detine actiuni la o alta firma din Romania din 2018. In 2024 aceste actiuni se vand, iar castigul din vanzare este 10.000.000 ron. Cum se impoziteaza acest casting la societatea care a vandut actiunile?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In cazul unei achizitii intracomunitare, camionul cu care se transporta marfa se schimba pe traseu. Transportatorul nu actualizeaza numarul masinii in UIT-ul generat si nici nu informeaza societatea despre acest lucru. Masina este oprita pentru control de catre cei de la ANAF Antifrauda si societatea destinatara a transportului primeste amenda, amenda pe care transportatorul si-o asuma, societatea refacturand contravaloarea acesteia. Intrebarea este daca amenda nu ar trebui sa fie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate din Spania, inregistrata in VIES organizeaza in Romania spectacole de muzica.
Aceasta societate este obligata sa plateasca drepurile de autor pentru muzica utilizata in spectacole catre organizatia noastra care este organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor (inregistrat deasemnea in VIES).
Factura emisa de care organizatia noastra va fi cu TVA sau este considerata prestare intracomunitara de servicii?
Ce obligatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<