Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023 (Proiect)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Nov. 2022
Procedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023 (Proiect)
Tags: proiect de ordin anaf, cota redusa de tva, tva 5%

ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023.

Prin Ordonanta Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.716 din data de 15 iulie 2022, au fost modificate si dispozitiile legale privind aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la livrarile de locuinte catre persoane fizice, din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, modificari care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2023.

 

In conditiile art. 291 alin. (35) din Codul fiscal, se organizeaza Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023, in format electronic, pe baza informatiilor din actele juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din acelasi act normativ, autentificate incepand cu data de 1 ianuarie 2023. 

 

Procedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023 se stabileste prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu consultarea Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

 

Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023, se completeaza si se consulta de catre notarii publici.

 

In registru se inscriu informatii privind transferul dreptului de proprietate asupra locuintelor, de la persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA catre persoane fizice, pentru care se aplica cota redusa de TVA de 5%. 

 

Prin consultarea registrului, se verifica indeplinirea conditiei referitoare la achizitia unei singure locuinte a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de TVA de 5%, inainte de autentificarea actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata in avans pentru achizitia unei astfel de locuinte.

 

Potrivit dispozitiilor art. II pct. (6) din Ordonanta Guvernului nr.16/2022, ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala prin care se aproba procedura de organizare a Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023, se emite in termen de 120 de zile de la data publicarii acestei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I (respectiv de la data de 15 iulie 2022), se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si intra in vigoare la 1 ianuarie 2023.

Pentru a vedea Procedura, click AICI>>

 

 

Extras din Proiectul de Ordin:

 

Art. 1 – Se aproba Procedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

 

Art. 2 – Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VII ”Taxa pe valoarea adaugata” al Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 3 - Organele fiscale au acces la informatiile inscrise in Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023, conform competentelor care le revin potrivit legii.

 

Art. 4 – Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si organele fiscale din subordine vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

 

Art. 5 - La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 98/2022 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 131 din 9 februarie 2022.

 

Art. 6 – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Procedura privind organizarea Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, incepand cu 1 ianuarie 2023 (Proiect)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016