keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Modificarea Legii 227/2015, privind Codul Fiscal: TVA 16%, din 2020 - TVA 5% pentru produsele alimentare (proiect)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 04 Iul. 2019
Tags: cota de tva, tva la produse alimentare, codul fiscal, legea 227/2015

Clasarea Romaniei pe ultimul loc in UE, din punct de vedere al gradului de colectare de TVA "forteaza" Senatul sa ia masuri importante pentru economia nationala: scaderea TVA la 16%, din 1 ianuarie 2020, potrivit unui proiect de Lege care vizeaza modificarea si completarea legii 227/2015, privind Codul Fiscal. Acelasi proiect prevede ca in cazul produselor alimentare se va aplica o cota TVA de 5%.

“Potrivit celor mai recente informatii comunicate de Comisia Europeana, in anul 2016, Romania s-a situat din nou pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, avand un deficit de incasare a TVA de 35,88%. De asemenea, deficitul de incasare a crescut in anul 2016, fata de anul 2015, unul dintre motivele principale fiind neconformarea fiscala cauzata de cotele foarte mari de TVA practicate in Romania. Analizand veniturile la bugetul de stat din anii 2017, 2018 si primul semestru din 2019, putem sa concluzionam ca deficitul de incasare s-a mentinut si chiar a crescut”, se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul inregistrat la Senat pentru dezbatere, in data de 27 iunie 2019.

Asadar, desi cota generala de TVA a scazut, la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, iar apoi, de la 1 ianuarie 2017, de la 20% la 19%, masura nu a fost suficienta pentru a incuraja semnificativ conformarea fiscala voluntara. 

De aceea, pentru a incuraja economia din acest punct de vedere, dar si pentru stimularea consumului din productia interna, initiatorii proiectului propun urmatoarele modificari la nivelul cotelor de TVA:
  •  incepand cu data de 1 ianuarie 2020 se reduce cota standard de TVA de la 19%, la 16%;
  • incepand cu data de | ianuarie 2020 se instituie cota redusa de TVA de 5% pentru produse alimentare;

“Din punct de vedere bugetar, propunem ca aceste masuri sa se implementeze incepand cu anul 2020, astfel incat efortul bugetar pentru sustinerea acestora sa fie prevazut in Legea bugetului pentru anul viitor. Daca luam in calcul efectele de runda a doua pe care le vor produce aceste masuri — cresterea conformarii fiscale voluntare (la o cota redusa de TVA de 5%, frauda fiscala poate fi eradicata) — atunci anticipam chiar o crestere a veniturilor din TVA pe termen mediu si lung.

Mai mult decat atat, masurile vor avea un impact macroeconomic important asupra ofertei interne, in conditiile in care producatorii autohtoni de 3 alimente vor deveni mai competitivi prin preturile finale practicate pe piata locala. Masurile vor avea, astfel, si un impact pozitiv asupra balantei comerciale deficitare a Romaniei, prin diminuarea importurilor (in special de produse de baza) si prin stimularea exporturilor competitive”, se mai precizeaza in expunerea de motive.

Extras din proiectul de LEGE 


pentru modificarea si completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic — Art.291 din Legea nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins:

1. La alin.(1), dupa lit. b) introduce o noua litera c), cu urmatorul cuprins:

c) 16% incepand cu data de 1 ianuarie 2020.

2. La alin.(2), lit. e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e) incepand cu data de 1 ianuarie 2020, livrarea de bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman. Prin normele metodologice se stabilesc codurile
NC corespunzatoare acestor bunuri;

3. La alin.(3), dupa lit.k) se introduce o noua litera l), cu urmatorul cuprins:

l) incepand cu data de 1 ianuarie 2020, livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri.
 
ATENTIE!

Deocamdata, proiectul a fost inregistrat in Senat pentru dezbatere. Ca sa se aplice, actul legislativ trebuie sa treaca apoi si de Camera Deputatilor si, dupa aceea, sa fie promulgat de presedinte. 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016