Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Calcul accize din 2016. Procedura actualizata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Miruna Petrache la 25 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: accize, calculul accizelor, 2016, codul fiscal, legea 227/2015, tigarete

Conform prevederilor aduse de Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cuprinse la art. 343 - Calculul accizelor, tinem cont de normele metodologice pentru calcularea accizelor.


Pentru tigarete, acciza datorata este egala cu suma dintre acciza specifica si acciza ad valorem.

Retinem ca nivelul accizelor pentru tigarete se actualizeaza anual, incepand cu data de 1 aprilie, conform regulilor prevazute la art. 342 alin. (1), (2) si (4), cu exceptia situatiei prevazute la alin. (3).

Acciza ad valoremse calculeaza prin aplicarea procentului legal de 14% asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum.

Acciza specifica exprimata in lei/1.000 de tigarete se determina anual, pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valoremsi a accizei totale al carei nivel este prevazut in anexa nr. 1. Aceasta acciza specifica se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea in vigoare a nivelului accizei totale.

Acciza datorata determinata potrivit alin. (2) nu poate fi mai mica decat nivelul accizei minime exprimate in lei/1.000 de tigarete care este de 97% din nivelul accizei totale prevazut in anexa nr. 1.

Pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul se calculeaza in functie de valoarea totala a tuturor cantitatilor de tigarete eliberate pentru consum, pe baza pretului de vanzare cu amanuntul, incluzand toate taxele, impartit la cantitatea totala de tigarete eliberate pentru consum. Acest pret mediu ponderat se stabileste pana pe data de 15 februarie a fiecarui an, pe baza datelor privind cantitatile totale de tigarete eliberate pentru consum in cursul anului calendaristic precedent, si se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice in termen de 15 zile de la data stabilirii.

Pretul de vanzare cu amanuntul pentru orice marca de tigarete se stabileste si se declara de catre persoana care elibereaza pentru consum tigaretele in Romania sau care importa tigaretele si este adus la cunostinta publica, in conformitate cu cerintele prevazute de normele metodologice.

Este interzisa vanzarea de catre orice persoana a tigaretelor pentru care nu s-au stabilit si declarat preturi de vanzare cu amanuntul.

Pretul de vanzare al tigaretelor nu poate depasi pretul de vanzare cu amanuntul declarat in vigoare la momentul vanzarii.

Este interzisa vanzarea de tigarete, de catre orice persoana, catre persoane fizice, la un pret mai mic decat pretul de vanzare cu amanuntul declarat.
Miruna Petrache de Miruna Petrache
Redactor Contabilul.ro, InfoTva si Fiscalitatea.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Calcul accize din 2016. Procedura actualizata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016