Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 14 Sep. 2015 Exclusiv
In randurile de mai jos va oferim prevederile aduse de Legea 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la exigibilitatea taxei si momentele in care aceasta intervin, conform noilor reglementari, stabilind totodata si care sunt exceptiile de la aceste situatii.
Astfel, potrivit art. 282. alin. (1) din legea amintita, exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;
c) la data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a), exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens, denumite in continuare persoane care aplica sistemul TVA la incasare. Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 275 si 278, realizate in cursul anului calendaristic;
b) persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.
(4) Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

Manual de inventariere Societati comerciale PFA ONG

Cartea Verde a TVA

Cartea verde a contabilitatii 2022 varianta tiparita
a) persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 269 alin. (9);
b) persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) lit.
a);
c) persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a);
d) persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a) in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA conform art. 316.
(5) Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 2.250.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic. Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.
(6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 275, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 278, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2)-(6) sau art. 331;
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
c) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 311-313;
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26.
(7) in cazul facturilor emise de persoanele impozabile inainte de intrarea sau iesirea in/din sistemul de TVA la incasare se aplica urmatoarele reguli:
a) in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt sau nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa intrarea in sistemul TVA la incasare, nu se aplica prevederile alin. (3) si (5). in cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data intrarii in sistemul de TVA la incasare, care au fost ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data intrarii persoanei impozabile in sistem, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) pentru diferentele care vor fi facturate dupa data intrarii in sistemul de TVA la incasare al persoanei impozabile;
b) in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5). in cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile.
(8) Pentru determinarea taxei aferente incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, care devine exigibila potrivit prevederilor alin. (3), fiecare incasare totala sau partiala se considera ca include si taxa aferenta.
(9) in cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente.
(10) in situatia livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care se aplica sistemul TVA la incasare, in cazul evenimentelor mentionate la art. 287, regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente, dar pentru stabilirea exigibilitatii taxei se aplica urmatoarele prevederi:
a) pentru situatia prevazuta la art. 287 lit. a):
1. in cazul in care operatiunea este anulata total inainte de livrare/prestare, exigibilitatea taxei intervine la data anularii operatiunii, pentru contravaloarea pentru care a intervenit exigibilitatea taxei. Pentru contravaloarea pentru care nu a intervenit exigibilitatea taxei se opereaza anularea taxei neexigibile aferente;
2. in cazul in care operatiunea este anulata partial inainte de livrare/prestare, se opereaza reducerea taxei neexigibile aferente contravalorii pentru care nu a intervenit exigibilitatea taxei, iar in situatia in care cuantumul taxei aferente anularii depaseste taxa neexigibila, pentru diferenta exigibilitatea taxei intervine la data anularii operatiunii;
b) pentru situatia prevazuta la art. 287 lit. b) se aplica corespunzator prevederile lit. a);
c) pentru situatia prevazuta la art. 287 lit. c) se aplica corespunzator prevederile lit. a) pct. 2;
d) pentru situatia prevazuta la art. 287 lit. d) se opereaza anularea taxei neexigibile aferente;
e) pentru situatia prevazuta la art. 287 lit. e) se aplica corespunzator prevederile lit. a).
Exigibilitatea pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa
Art. 283. - (1) Prin exceptie de la prevederile art. 282, in cazul unei livrari intracomunitare de bunuri, scutite de taxa conform art. 294 alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute la art. 319 alin. (15) sau, dupa caz, la emiterea autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
(2) Prevederile art. 282 alin. (2) lit. b) nu se aplica in ceea ce priveste livrarile si transferurile de bunuri prevazute la alin. (1).

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Cand intervine exigibilitatea taxei potrivit noului Cod fiscal din 2016?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Legea nr. 172/2019: Se modifica LEGEA 227/2015 privind Codul fiscalAnulare cod TVA. Care sunt implicatiile fiscale?Studiu de caz: Apartament utilizat pentru sediu si cladire cu destinatie mixta. Noul impozit pe cladiriCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 26 si 30 martieCalendar ANAF: Obligatii fiscale pentru zilele de 12 si 15 martieUltimele articole
Pana pe 7 iulie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleDeclaratii fiscale scadente in data de 15 iunie 2022Taxarea inversa pentru anumite produse va fi PRELUNGITA pana la 31 decembrie 2026Calendar ANAF: Contribuablilii care aplica regimul special pentru agricultori trebuie sa depuna mai multe formulare pana pe 10 iunie 2022Calendar ANAF iunie 2022: Declaratii scadente 6-10 iunie 2022
Mai multe articole despre legea 227/2015
Articole similare
Tratament fiscal TVA pentru refacturare cheltuieliBonuri combustibil. Cum raportam in Declaratia 394?Cand depunem Declaratia 311? Ce obligatii avem!Includem facturile de avans la determinarea cifrei de afaceri? Calcul plafonSolutii de criza pentru recuperarea creantelorUltimele articole
Luni, 30 mai 2022, termen limita pentru depunerea Formularului 394Contribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale pana pe 25 mai 2022REMINDER! Declaratii fiscale scadente in data de 26 aprilie 2022Prestari servicii intracomunitare. Termene limita pentru facturare, obligatii fiscale si contabileDeclaratii fiscale cu termen scadent in data de 25 martie 2022
Mai multe articole despre exigibilitatea
Articole similare
Ordin nou ANAF privind inregistrarea in scopuri de TVAFactura emisa de neplatitori de TVA. Ce solutii avem?Contract de comodat. Prorata TVANota informativa ANAF: Evidenta operatiunilor din perspectiva TVAREMINDER! Raportarea contabila la 30 iunie 2019 – Cine are obligatia de a le depune pana la 14 august?Ultimele articole
Codul EORI: Ce este, cand trebuie folosit si care este procedura de obtinere onlinePana pe 7 iulie trebuie depusa declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleCum se face impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtualaCodul Fiscal INAINTE si DUPA modificarile aduse de OUG 85/2022Declaratii fiscale care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice de transmitere la distanta (Ordinul 2326/2017)
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursareAchizitii intracomunitare de bunuri de la un platitor de TVA. Formular D390Cum stabilim exigibilitatea TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri?Codul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XIII - ObligatiiConsecintele acceptarii tacite a unui cod invalid de TVAUltimele articole
Firme cu transport in strainatate. Cand NU se vor utiliza sistemele E-Factura si E-TransportCaptura record la ANAF. Inspectorii au confiscat 10, 260 tone de tutunContribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale pana pe 25 mai 2022Corectare factura emisa initial. Cum se factureaza diferenta de pret?Emitere facturi fara TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri. Documente justificative
Mai multe articole despre livrari intracomunitare
Articole similare
Ce formulare se depun pana la 26 octombrie?Taxarea serviciilor efectuate asupra bunurilor imobileMiercuri, 25 iulie, este termen pentru unele obligatii fiscaleFormularul 394. Ce casute se bifeaza daca tranzactiile cu persoanele afiliate au fost declarate in D390 recapitulativa?Perioada fiscala trimestru calendaristic. Cum determinam exigibilitatea TVA?Ultimele articole
Luni, 30 mai 2022, termen limita pentru depunerea Formularului 394Contribuabilii trebuie sa depuna 10 declaratii fiscale pana pe 25 mai 2022REMINDER! Declaratii fiscale scadente in data de 26 aprilie 2022Prestari servicii intracomunitare. Termene limita pentru facturare, obligatii fiscale si contabileDeclaratii fiscale cu termen scadent in data de 25 martie 2022
Mai multe articole despre exigibilitatea taxei

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"