Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Factura de diferenta de curs valutar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iul. 2009
Tags: incasare, factura, diferenta de curs, curs valutar

Intrebare:In cazul in care prestatorul constata la incasarea facturii, ca are o diferenta de curs nefavorabila, cine intocmeste factura de diferenta de curs: prestatorul cu evidentierea sumei in rosu ...

Intrebare: 

In cazul in care prestatorul constata la incasarea facturii, ca are o diferenta de curs nefavorabila, cine intocmeste factura de diferenta de curs: prestatorul cu evidentierea sumei in rosu sau furnizorul?


Raspuns in luna iunie 2009 oferit de Consilier TVA departamentul de consultanta:

Consilier TVADeoarece o astfel de relatie contractuala se regaseste doar intre parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei, factura se emite numai de catre persoana impozabila care a prestat serviciul respectiv si a emis o factura la data prestarii serviciului respectiv. Pentru emiterea acestei facturi trebuie sa aveti in vedere faptul ca incepand cu data de 1 ianuarie 2007, s-a schimbat tratamentul fiscal asupra acestor diferente de curs valutar  calculate intre data emiterii facturii si data incasarii acestora. Acest fapt rezulta din prevederile articolului 1391 alineatul 2 conform caruia daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de B.N.R.  sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.

Acest fapt rezulta si din punctul 22 alineatul 2 din normele metodologice de aplicare ale articolului  139^1 prin care se precizeaza faptul ca pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii in interiorul tarii, contractate in valuta cu decontare in lei la cursul de schimb din data platii, diferentele de curs dintre cursul de schimb mentionat in factura intocmita la data faptului generator si cursul de schimb utilizat la data incasarii, nu este considerat diferenta de pret.

 Totusi, daca prin contract s-a stipulat o astfel de clauza, diferenta de curs dintre data emiterii si data incasarii facturii poate fi considerata diferenta de pret care reintregeste baza de impozitare aferenta serviciului prestat sau a bunului livrat. In practica, exista astfel de situatii in care furnizorii sau prestatorii nu vor sa piarda din cauza diferentelor de curs valutar si le considera astfel o componenta a tarifului pentru serviciul prestat sau a pretului pentru bunul livrat. In astfel de situatii negociate, diferentele de pret/tarif reintregesc baza de impozitare a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate anterior.

Trebuie retinut faptul ca legea nu obliga furnizorul sau prestatorul sa emita factura cu TVA colectata pentru diferentele de curs valutar dintre data facturarii si data incasarii acesteia, dar daca o astfel de clauza exista intr-un contract, statul nu poate interveni intre parti. Daca furnizorul/prestatorul  considera suma drept o diferente de pret si  doreste recuperarea acesteia de la cumparator/beneficiar  iar cumparatorul/beneficiarul este de acord cu clauza impusa de vanzator/prestator, suma este considerata baza de impozitare a TVA.

Ca regula generala, chiar daca negocierea pretului se efectueaza in valuta, baza de impozitare a TVA se determina la cursul valutar in vigoare la momentul faptului generator. Pentru livrari de bunuri si prestari de servicii, faptul generator ia nastere la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, fapt reglementat prin articolul 134^1, alineatul 1. Pentru respectarea acestei prevederi legale, se utilizeaza cursul valutar din data livrarii bunurilor sau din data prestarii serviciilor, chiar daca factura aferenta operatiunilor respective poate fi emisa catre beneficiar cel mai tarziu pana in cea de a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.    

In concluzie, prin contract, partenerii pot sa prevada una din urmatoarele doua modalitati de decontare in lei a contravalorii facturii emise:

  • decontarea in lei la cursul valutar din data emiterii facturii. In aceasta situatie, nu exista diferente  de curs valutar intre data emiterii facturii si data decontarii acesteia. Deci nu exista nici diferente de pret.
  • decontarea in lei la cursul valutar din data platii facturii. In aceasta situatie, exista diferente de curs valutar intre data emiterii facturii si data decontarii,  dar aceste diferente nu  reprezinta baza de impozitare a TVA. Reprezinta baza de impozitare numai in situatia in care furnizorul/prestatorul considera sumele respective drept diferente de pret pentru a nu inregistra pierderi din activitatea de exploatare datorate  oscilatiilor de curs valutar. 

 Raportat la anul 2007, diferentele de curs valutar au un tratament fiscal diferit, astfel:

  • anterior datei de 1 ianuarie 2007:
    - pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii contractate in valuta, a caror decontare se efectua in lei la cursul de schimb valutar din ziua platii,  exigibilitatea taxei era  afectata.  In astfel de conditii, diferentele de curs valutar erau considerate prin legislatia fiscala drept diferente de pret care modificau baza de impozitare stabilita initial, la data faptului generator. In acest context, prin normele de aplicare ale articolului 137 “Baza de impozitare pentru operatiuni in interiorul tarii”, la punctul 18 s-a impus emiterea de facturi fiscale pentru diferentele de pret, in plus sau in minus, rezultate ca urmare a modificarii cursului pietei valutare in vigoare la data incasarii fata de cel utilizat la data livrarii sau prestarii.
  • ulterior datei de 1 ianuarie 2007:
    - aceste diferente de curs valutar nu sunt considerate diferente de pret, motiv pentru care furnizorul sau prestatorul nu trebuie sa mai emita facturi cu semnul minus sau cu semnul plus in functie de fluctuatia cursului valutar, daca prin contract nu se convine altfel.  Acest fapt este prevazut la punctul 22 alineatul 2 din Normele de aplicare ale Codului fiscal emise pentru punerea in practica a prevederilor articolului  139^1 "Cursul de schimb valutar". 

 In concluzie, in situatia in care prin contract nu ar fi fost o astfel de clauza negociata si acceptata de parti, bugetul statului nu ar fi fost indreptatit sa oblige furnizorul sa considere diferenta nefavorabila de curs valutar drept baza de impozitare a TVA. Aceasta posibilitate a fost abrogata incepand cu data de 1 ianuarie 2007.

Raspuns oferit cu amabilitate de Departamentul de Consultanta a lucrarii Consilier TVA

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 14 iulie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Factura de diferenta de curs valutar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]