Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

OMFP 1802. Cum facem evaluarea lunara a disponibilitatilor, creantelor si datoriilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2015 Exclusiv
Tags: evaluarea lunara, omfp 1802, decontari, datorii, curs de schimb, bnr, diferente de schimb

In cele ce urmeaza, stabilim in ce masura, de la 1 ianuarie 2015, potrivit OMFP 1802/2014, reevaluarea conturilor in valuta (furnizori euro, banca si casa in valuta, client euro) se face tot lunar, la cursul de inchidere din 31. De asemenea, vom vedea daca se se folosesc noile analitice introduse, si anume, 6651 7651, in loc de 665 765.


La pct. 304 alin. (3) si (4) din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate se prevede ca:

"(3)La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.
(4)Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar " dupa caz."

De asemnea la pct. 316 alin. (2) din OMFP 1802/2014 se prevede ca:

"(2)Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, sumele inregistrate in conturile mentionate la alin. (1), precum si cele reflectate in conturile 409 "Furnizori - debitori" si 419 "Clienti - creditori", nu mai fac obiectul evaluarii in functie de cursul valutar, la finele lunii, respectiv la finele exercitiului financiar."
La pct. 327 -327 din aceleasi reglementari se prevede ca:
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Autoturisme SECOND HAND. Tratament fiscal-contabil

Vezi detalii


"325._
(1)La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

(2)Pentru ultima zi a lunii se efectueaza atat contabilizarea tranzactiilor in valuta, cat si evaluarea lunara la cursul Bancii Nationale a Romaniei, utilizandu-se:

a)pentru contabilizarea tranzactiilor efectuate in ultima zi a lunii, cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara anterioara operatiunii;
b)cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ultima zi bancara a lunii in cauza, pentru evaluarea creantelor si datoriilor in valuta, a disponibilitatilor in valuta si a altor valori de trezorerie, cum sunt titlurile de stat in valuta, acreditivele si depozitele in valuta, existente in sold la sfarsitul lunii.

(3)Prevederile prezentului punct se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.
326.Evaluarea prevazuta la pct. 325 se aplica si in cazul:

a)creantelor, respectiv al datoriilor, reflectate in conturile 481 "Decontari intre unitate si subunitati" si 482 "Decontari intre subunitati" de subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, provenind din relatiile cu persoana juridica careia ii apartin aceste subunitati, respectiv cu alte subunitati ale aceleiasi persoane juridice;

b)depozitelor bancare constituite in valuta (conturile 267 "Creante imobilizate" si 508 "Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate").

327.In contextul datelor informative raportate potrivit legii, creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, sunt asimilate creantelor si datoriilor in lei."

In concluzie, disponibilitatile in valuta, creantele, datoriile in valuta precum si creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se evalueaza lunar la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza.

In contul 6651 se inregistreaza  diferentele nefavorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta iar in contul 7651 se inregistreaza diferentele favorabile de curs valutar legate de elementele monetare exprimate in valuta.Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "OMFP 1802. Cum facem evaluarea lunara a disponibilitatilor, creantelor si datoriilor?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 12 voturi
Comentarii 1 comentarii

Riza Georgiana 2017-07-19 11:36:58

Buna ziua, La 31.01.2017 am sold 0(zero) la un client extern, insa echivalentul in Ron este 20.78. Cum pot inchide soldul in Ron? Multumesc, Georgiana

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016