Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Control de audit financiar la o firma cu activitate de transport in comun. Cum se verifica evidenta contabila

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Dec. 2021 Exclusiv
Control de audit financiar la o firma cu activitate de transport in comun. Cum se verifica evidenta contabila
Tags: control de audit, activitate de transport in comun, evidenta contabila

Problema fiscala: Ma aflu intr-un control de audit financiar tehnico-economic si nu inteleg urmatoarea expresie:

"se verifica daca operatorul va tine evidenta contabila separata in conformitate cu pevederile contractului in functie de normele contabile si fiscale in vigoare; toate costurile si veniturile astfel inregistrate pe analitice pe moduri de transport si alte activitati sunt introduse in situatiile financiare si prezentate in balante separate".

Activitatea noastra de baza este transportul in comun, iar pe langa aceasta, am contractat si lucrari de constructii, pe care le-am subcontractat. Asa ca nu implica salarii, costuri etc. Sunt 3 conturi: 704, 628 si 6021. Evidenta contabila o tin separat pe analitice separate, dar doamna auditoare mi-a cerut sa separ balantele. Evidenta distincta nu cred ca inseamna o contabilitate separata si balanta separata. 
 
Cum voi inregistra rezultatele din contabilitatea distincta, deschisa in firma noua, in contabilitatea efectiva a firmei?
Lamuriti-ma, va rog, in legatura cu balanta separata.

Solutie:

Nu este vorba de o contabilitate separata, ci de o contabilitate dezvoltata in analitic, astfel incat programul informatic de contabilitate utilizat sa permita intocmirea de balante de verificare distincte pentru cele doua tipuri de activitati: transport in comun si constructii.
Situatia este similara cu cea a proiectelor finantate din fonduri nerambursabile, unde trebuie sa se tina o evidenta contabila distincta, prin dezvoltarea de analitice corespunzatoare conturilor contabile utilizate, fara ca acest lucru sa implice intocmirea de situatii financiare separate pentru fiecare proiect (pct. 397 alin. 1 din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1802/2014) sau a activitatii subunitatilor care apartin persoanelor juridice romane, care organizeaza si conduc evidenta contabila distincta (proprie), dar integrata in situatiile financiare anuale ale persoanei juridice (pct. 5 alin. 1 din Reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1802/2014).
Daca normele legale care reglementeaza activitatea entitatii impun o prezentare contabila separata a activitatilor, iar auditul a concluzionat in acelasi sens, atunci entitatea va trebui sa organizeze evidenta contabila distincta pe activitati, considerand din punct de vedere contabil activitatea de constructii ca fiind aferenta unei subunitati in cadrul entitatii. Legatura intre contabilitatea distincta a subunitatii (activitatea de constructii) cu cea a entitatii se va face cu ajutorul contului 481 Decontari intre unitate si subunitati.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Control de audit financiar la o firma cu activitate de transport in comun. Cum se verifica evidenta contabila":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016