Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avem voie sa emitem facturi in valuta? Raspunsul este Da, insa cu o conditie...

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: tva, factura, valuta, factura in valuta, curs de schimb

"Putem, ca persoana juridica romana, sa emitem factura in valuta catre o alta persoana juridica romana", ne intreaba cativa cititori. Raspunsul este urmatorul:

Conform art. 139 indice 1 alin. (2)  si art. 155 alin. (5) lit j)  din Codul fiscal, respective pct. 22 alin. 1, 2, 3 si 6 si pct. 72 alin. (1)  din Normele metodologice de aplicare:
 
- baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar suma TVA aferenta trebuie inscrisa obligatoriu si in lei (cu alte cuvinte, chiar daca datele se inscriu in euro in valuta, ele trebuie mentionate si in lei);
 
- cursul de schimb folosit pentru transformarea bazei de impozitare din euro in lei (valoarea tranzactiei fara TVA) este cursul de schimb comunicat de BNR sau de banca prin care se fac decontarile in ziua anterioara exigibilitatii TVA si care este valabil pentru operatiunile din ziua urmatoare (pe scurt, cursul de la data autentificarii contractului);
 
- daca se opteaza pentru decontare in functie de cursul bancii prin care se fac decontarile si nu in functie de cursul BNR, trebuie mentionat expres in contract; in caz contrar, lipsa mentiunii atrage aplicarea automata a cursului BNR;
 
- diferentele de curs valutar intre cursul de schimb utilizat la momentul autentificarii contractului si mentionat ca atare in factura si cursul de schimb utilizat la data incasarii ratelor nu sunt considerate diferente de pret si pentru ele nu se emite o factura in acest sens.
 
- pentru operatiunile in interiorul tarii, daca baza impozabila este stabilita in valuta, transformarea in lei se va efectua la cursul din data la care intervine exigibilitatea taxei conform prevederilor art. 134-134 indice 2.
 
In concluzie puteti sa emiteti factura in valuta, dar TVA trebuie inscrisa si in moneda nationala.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avem voie sa emitem facturi in valuta? Raspunsul este Da, insa cu o conditie...":
Rating:

Nota: 4.19 din 5 din 42 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016