Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii pentru beneficiar din stat tert. Ce tratament fiscal referitor la TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: tva, beneficiar, stat tert, factura prestari servicii, rezidenta fiscala, cod fiscal, inspectie

Urmeaza sa stabilim daca se emite cu TVA factura de prestari servicii de inspectie conform cod CAEN 7120 catre o societate cu sediul in afara UE in situatia in care serviciile de inspectie au fost prestate pe teritoriul tarii respective in afara UE.


Se mentioneaza ca serviciile au fot prestate pentru doua societati distincte pe teritoriul Albaniei. Societatea rezidenta in Albania a prezentat certificate de rezidenta fiscala in tara respective, iar cealalta societate inregistrata in Turcia nu a prezentat certificate de rezidenta fiscala. Vom vedea astfel si unde se declara aceste facturi in decontul de TVA.

Prin natura sa, serviciul respectiv este neimpozabil in Romania, fiind aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Conform acestei reguli,  locul prestarii serviciilor se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul care utilizeaza serviciile respective.   Prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal  sunt  armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin  Directiva CEE nr. 8  din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor.  In baza  prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din  12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste   ca  locul de taxare trebuie sa fie  "locul in care are loc consumul" serviciului respectiv.  Locul utilizarii serviciilor este fie in Albania, fie in Turcia, acolo unde este sediul activitatii economice a beneficiarului.

Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania,  prestatorul  din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:

-    sa emita   factura in valuta negociata,   cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
-    sa nu colecteze  TVA;
-    sa inscrie  pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal" sau " "neimpozabil in Romania cf. art. 44  din Directiva CEE nr. 112/2006"  , informatie  obligatorie conform prevederilor   articolului  155, alineatul 19,   litera l)    "l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;".
-    sa inregistreze factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
-    sa evidentieze  factura emisa in jurnalul pentru  vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea  cursului  valutar in vigoare la data emiterii facturii.
-    sa raporteze operatiunea  prin decontul de TVA la randul 3  denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), ....: ", fara report la randul 3.1 care este alocat doar prestarilor intracomunitare de servicii.

       Prezentarea  certificatului   de rezidenta fiscala in tara respectiva este relevant doar pentru a justifica faptul ca beneficiarul din Albania este o persoana impozabila  d.p.d.v. al TVA, caz in care se justifica aplicarea corecta a regulii de la art. 133 alin. (2).
 
In cazul beneficiarului din Turcia,  este suficient ca acesta sa comunice prestatorului din Romania adresa din statul in care este stabilit, fiind aplicabile prevederile pct. 13 alin.  (12) din normele de aplicare ale art. 133 alin. (2) din Codul fiscal "Pentru alte servicii decat cele prevazute la alin. (11), prestate de o persoana impozabila stabilita in Romania catre o persoana impozabila stabilita in afara Comunitatii si care intra sub incidenta art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, locul prestarii nu este considerat a fi in Romania, daca prestatorul poate face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in afara Comunitatii. Daca nu dispune de informatii contrare, prestatorul poate considera ca un beneficiar stabilit in afara Comunitatii are statutul de persoana impozabila:

    a) daca obtine din partea beneficiarului un certificat eliberat de autoritatile fiscale competente din tara beneficiarului, prin care se confirma ca respectivul beneficiar desfasoara activitati economice astfel incat sa i se permita acestuia sa obtina o rambursare a TVA in temeiul Directivei 86/560/CEE a Consiliului din 17 noiembrie 1986 privind armonizarea legislatiilor statelor membre referitoare la impozitele pe cifra de afaceri - Sisteme de restituire a taxei pe valoarea adaugata persoanelor impozabile care nu sunt stabilite pe teritoriul Comunitatii;

    b) atunci cand beneficiarul nu detine certificatul respectiv, daca prestatorul dispune de codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului sau de un cod similar atribuit beneficiarului de tara de stabilire si utilizat pentru a identifica societatile ori de orice alta dovada care sa ateste faptul ca clientul este o persoana impozabila si daca prestatorul efectueaza o verificare la un nivel rezonabil a exactitatii informatiilor furnizate de beneficiar, pe baza procedurilor de securitate comerciale normale, cum ar fi cele legate de verificarea identitatii sau a platii.

Daca prestatorul nu poate face dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila, se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133 din Codul fiscal, in functie de natura serviciului. Prevederile prezentului alineat se completeaza cu prevederile alin. (4).".
 


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Servicii pentru beneficiar din stat tert. Ce tratament fiscal referitor la TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016