keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Facturare penalizari contractuale. Care este regimul fiscal TVA si cum se calculeaza impozitul pe venit pentru o microintreprindere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2021 Exclusiv
Tags: penalizari contractuale, microintreprindere, regim tva, impozit pe veniturile microintreprinderilor

Microintreprindere, platitoare de TVA trimestrial, este in proces cu un client pentru nerespectarea contractului. In acest sens societatea in cauza trebuie sa emita o factura catre client, de aproximativ 100000 euro, reprezentand penalitati de nerespectare clauze contractuale. Factura in cauza, cel mai probabil, va fi incasata la finalizarea procesului.

 
Intrebarea este:
 
- factura se va emite cu TVA sau fara?
- se datoreaza impozit pe venit? ori alte taxe?
- care va fi termenul de plata catre bugetul de stat, in situatia in care factura va fi emisa in luna februarie?

Multumesc anticipat!
 

Raspunsul specialistului:


Avand in vedere faptul ca sumele respective nu reprezinta valoarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, fiind sume suplimentare datorate pentru nerespectarea unor clauze contractuale, la recuperarea acestora nu se colecteaza TVA deoarece nu intra in baza de impozitare a TVA. Practic, penalitatilor nu intra in pretul de livrare al bunurilor/prestare a serviciilor pentru care s-a incheiat contractul comercial, fiind sume suplimentare, percepute peste valoarea bunurilor sau serviciilor. Acesta este si motivul pentru care valoarea acestora nu intra in baza de impozitare a TVA, aspect reglementat prin art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii " alin. (4) lit. b) sau c) "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …….
b) sumele reprezentand ……, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate; 
c) dobanzile, percepute dupa data livrarii sau prestarii, pentru plati cu intarziere;"


»»NOU! Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor explicat prin exemple practice! Ce noutati au aparut in 2021?««
 
In factura emisa se inscrie doar denumirea fiecarei sume percepute de furnizor (penalizari de intarziere sau prejudicii), iar in coloana TVA se inscrie mentiunea "nu intra in baza de impozitare TVA", insotita de inscrierea bazei legale "L. 227/2015 art. 286 alin. (4) lit. b) sau c)"
 
Avand in vedere faptul ca sumele solicitate cumparatorului/beneficiarului de catre vanzator/prestator nu intra in baza de impozitare a TVA, de retinut este faptul ca valoarea facturii astfel emise nu se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si nu se raporteaza, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia cod 394.
 
Desi emiterea facturii in astfel de situatii nu este obligatorie, totusi, factura emisa este utila ca document justificativ, atat cumparatorului pentru inregistrarea cheltuielilor (deductibile), dar si vanzatorului pentru inregistrarea veniturilor (impozabile). De asemenea, factura este utila vanzatorului in instanta, la momentul formularii cererii de chemare in judecata pentru acele penalitati, factura fiind un titlul de creanta prin care se face dovada solicitarii acestora. Conform prevederilor art. 319 "Facturarea" din Codul fiscal, emiterea facturii este obligatorie doar pentru livrarea unui bun sau prestarea unui serviciu pentru care locul livrarii, respectiv prestarii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278.
 
Factura se inregistreaza in evidenta contabila la data emiterii, fiind un document justificativ pentru inregistrarea contabila a creantei asupra clientului si veniturilor rezultate, in creditul contului 7581"Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati"/analitic distinct (462 = 7581)
 
Suma veniturilor astfel inregistrate din penalizari percepute clientilor pentru nerespectarea clauzelor contractuale se supune impozitului pe venit microintreprindere deoarece aceasta categorie de venituri nu se incadreaza in categoria veniturilor care se exclud din baza de impozitare, asa cum sunt enumerate la art. 53 alin. (1) de la lit. a) la lit. n) 
"(1) Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:..... "

»»NOU! Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor explicat prin exemple practice! Ce noutati au aparut in 2021?««
 
De exemplu, in categoria veniturilor care se scad se incadreaza doar despagubirile reglementate la lit. g) si lit. l) a art. 53 
"g) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016