Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Vanzari din depozit marfa situat in alt stat UE. Ce regim TVA se aplica?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 23 Aug. 2018 Exclusiv
Tags: vanzari depozit, comert cu amanuntul, livrari bunuri, tva, codul fiscal, depozit

Analiza de mai jos se refera la o societate comerciala din Romania, inregistrata normal in scopuri de TVA si in ROI, cu obiect principal de activitate comert cu amanuntul (online) al unor accesorii pentru telefoane mobile. Firma doreste sa transfere marfa intr-un depozit al magazinului online din statul strain pentru constituirea unui stoc de marfa care ulterior va fi vandut catre persoane fizice si juridice din nord-vestul Europei.


Conform art. 270 alin. (10) si (11) din Codul fiscal aceasta operatiune reprezinta un transfer, iar pentru realizarea lui societatea din Romania are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA in tara straina, fie direct, fie printr-un reprezentant fiscal.

Vom stabili ce regim de taxare vor avea livrarile ulterioare pe care societatea din Romania le va efectua din depozitul din statul strain catre:
a) Persoane fizice sau juridice din statul strain?
b) Persoane fizice sau juridice (inregistrare/neinregistrate in scopuri de TVA) din alte state membre UE?
Ce obligatii declarative va avea persoana juridica din Romania pentru livrarile ulterioare pe care le va efectua din depozitul din statul strain?


Livrarile ulterioare din depozitul din statul strain, din punctul de vedere al taxei , nu sunt  operatiuni impozabile pe teritoriul national intrucat, nu sunt indeplinite cumulativ conditiile de la art.268 alin. (1), respectiv:
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii


a) operatiunile care, in sensul art. 270-272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
   
Potrivit prevederilor art.275 alin. (1) lit.c) locul livrarii de bunuri este locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;
 
Potrivit prevederilor pct.3  alin (1) din Normele metodologice de aplicare, daca o operatiune indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) lit. a), c) si d) din Codul fiscal, dar nu indeplineste conditia prevazuta la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania.
 
Asadar, operatiunile efectuate pe teritoriul Angliei, sunt operatiuni impozabile in Anglia si neimpozabile pe teritoriul national.

In acest caz, valoarea acestor operatiuni se  evidentiaza  de catre societatea din Romania in jurnalul pentru vanzari si raportata prin decontul de TVA cod 300, la randul 3, denumit “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei  (in UE sau in afara UE), precum si livrari  intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294   alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………", fara report la randul 3.1.
 
Aceste operatiuni nu se declara in declaratia recapitulativa formular 390, intrucat nu reprezinta livrari intracomunitare de bunuri.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Vanzari din depozit marfa situat in alt stat UE. Ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 4 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016