Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificarile Codului Fiscal aduse prin OUG 111 din 2013

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 30 Dec. 2013 Exclusiv

In Monitorul Oficial nr. 809 din data de 19/12/2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 111/2013 pentru reglementarea unor masuri fiscale si pentru modificarea unor acte normative.

Conform modificarilor aduse Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, incepand cu 01 ianuarie 2014 sistemul TVA la incasare devine optional.

 

Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2014, conform modificarilor aduse articolului 134 indice 2 din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile alin. (1) si alin. (2) lit. a) ale acestui articol, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, in cazul persoanelor impozabile care opteaza in acest sens.

 

Sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

 

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a), a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabila care in anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la incasare, dar a carei cifra de afaceri pentru anul respectiv este inferioara plafonului de 2.250.000 lei, si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite de TVA, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133, realizate in cursul anului calendaristic;

b) persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 125 indice 1 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.

Nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare:

 

a) persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8);

 

b) persoanele impozabile care nu sunt stabilite in Romania conform art. 125 indice 1 alin. (2) lit. a);

c) persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 2.250.000 lei;

d) persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 in cursul anului si care au depasit plafonul de 2.250.000 lei in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA conform art. 153.

Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemul TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 132, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 133, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

 

a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (2)-(6), art. 152 indice 3 alin. (10) sau art. 160;

 

b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;

c) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 152 indice 1 -152 indice 3 ;

d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.

Optiunea privind aplicarea sistemului TVA la incasare

Persoana impozabila care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri din anul calendaristic precedent, determinata potrivit prevederilor art. 134 indcie 2 alin. (3) lit. a), nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei si ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei. Persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA, care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare trebuie sa depuna la organele fiscale competente o notificare din care sa rezulte ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare din momentul inregistrarii sale in scopuri de TVA conform art. 153.

Schimbarea sistemului

Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 2.250.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 2.250.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic.

Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre data de 1 si 25 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 2.250.000 lei are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, determinata potrivit prevederilor art. 134 indice 2 alin. (3), in vederea schimbarii sistemului aplicat. In situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. In perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data radierii din oficiu de catre organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:

a) pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila se aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei iar dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de persoana impozabila in perioada respectiva se exercita in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1);

b) dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de beneficiari care nu aplica sistemul TVA la incasare de la persoanele impozabile respective se exercita pe masura platii in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1 indice 1). De la data radierii din oficiu a furnizorului/prestatorului din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarul deduce TVA pentru achizitiile realizate de la acesta in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (1).

 

Masuri tranzitorii

In vederea trecerii de la aplicarea obligatorie la aplicarea optionala a sistemului TVA la incasare se aplica urmatoarele prevederi:

- Persoanele impozabile care la data de 1 ianuarie 2014 aplica sistemul TVA la incasare:

a) pot continua aplicarea sistemului TVA la incasare, fara depunerea vreunei notificari, daca sunt eligibile pentru aplicarea acestui sistem, caz in care se considera ca au optat pentru continuarea aplicarii sistemului;

b) pot solicita oricand in cursul anului 2014 sa fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prin depunerea unei notificari la organele fiscale competente, chiar daca sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Organele fiscale competente opereaza radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea. Pana la data radierii persoanele impozabile trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare. Aceste prevederi nu se aplica in situatia persoanelor impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in cursul anului 2014 si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, care sunt obligate sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la finele anului 2014, cu exceptia cazului in care depasesc plafonul de 2.250.000 lei.

c) au obligatia sa depuna la organele fiscale competente pana la data de 25 ianuarie 2014 o notificare in situatia in care au depasit plafonul de 2.250.000 lei in ultima perioada fiscala a anului 2013, in vederea radierii din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare. Radierea este operata de organele fiscale competente la termenele si potrivit procedurilor prevazute la art. 156 indice 3 alin. (13) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. In situatia in care persoanele impozabile nu depun in termenul prevazut la prima teza notificarea, se aplica corespunzator prevederile art. 156 indice 3 alin. (12) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atat in cazul persoanelor impozabile care continua aplicarea sistemului TVA la incasare, cat si al celor care ies din sistem, pentru operatiunile al caror fapt generator de taxa a intervenit pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv, precum si pentru facturile emise inainte de aceasta data, in situatia in care cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturii sau de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii este ulterioara datei de 31 decembrie 2013, exigibilitatea taxei intervine la data incasarii totale sau partiale a contravalorii bunurilor livrate/serviciilor prestate, cu respectarea prevederilor art. 1342 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

In ceea ce priveste accizele, prin OUG 111/2013 cresterea nivelului accizelor la combustibili este amanata pana la data de 01 aprilie 2014.

OUG 102 din 15/11/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale prevedea modificarea nivelului accizelor, incepand cu 01 ianuarie 2014, pentru:

    1. benzina cu plumb (637,91 euro/tona, respectiv 491,19 euro/1.000 de litri)

    2. benzina fara plumb (557,91 euro/tona, respectiv 429,59 euro/1.000 de litri)

    3. motorina (473,85 euro/tona, respectiv 400,395 euro/1.000 de litri)

    4. petrol lampant (kerosen) utilizat drept combustibil pentru motor (557,39 euro/tona, respectiv 445,91 euro/1.000 de litri).

Conform modificarilor aduse aceste prevederi se vor aplica incepand cu data de 01 aprilie 2014.

 

Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificarile Codului Fiscal aduse prin OUG 111 din 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016