Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ONG. Cursuri de formare profesionala. Cum emitem factura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, emiterea facturii, conventie parteneriat, ong, codul fiscal

Analizam mai jos cazul unui ONG care trebuie sa factureze, in baza unei conventii de parteneriat, o suma de 5.000 euro catre o institutie care ii cere sa organizeze niste cursuri de formare si sa plateasca din banii respetivi - transport, cazare, masa participantilor.



Organizarea de astfel de activitati este conform statutului asociatiei, aceasta ocupandu-se cu organizarea de cursuri de formare profesionala. Asociatia nu inregistreaza profit deoarece suma respectiva va fi utilizata pentru cheltuielile de organizare.

Institutia cere ONG-ului sa faca factura pentru banii pe care ii va oferi institutiei. Vom vedea cum se poate rezolva aceasta situatie in conditiile in care ONG-ul nu are activitate economia.

In plus, vom vedea care sunt pasii pentru inregistrarea cu activitate economica la ANAF a ONG-ului in cazul in care va fi necesar si care ar fi ulterior consecintele neinregistrarii.


Solutia consultantului:

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 127 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

In acest sens, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora.

De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Conform art. 125 indice 1 alin. (1) pct. 18 persoana impozabila are intelesul art. 127 alin. (1) si reprezinta persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica.

Astfel, organizatia care desfasoara activitati de formare profesionala este persoana impozabila din punct de vedere al TVA.

Potrivit art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, formarea profesionala a adultilor este scutita de TVA fara drept de deducere a TVA.

Pct. 25 indice 1 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste ca, scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de persoanele autorizate pentru formarea profesionala a personalului aeronautic civil navigant prevazut de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, cu modificarile ulterioare, precum si de Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru activitatea de perfectionare profesionala.

Sunt, de asemenea, scutite serviciile de formare profesionala prestate de furnizorii de formare profesionala in baza contractelor de parteneriat incheiate cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici in baza art. 23 din HG 1.066/2008 pentru aprobarea normelor privind formarea profesionala a functionarilor publici.

Astfel cum prevede pct. 69 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003
privind Codul fiscal, persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii scutita fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, nu are obligatia intocmirii unei facturi, dar operatiunile vor fi consemnate in documente potrivit legislatiei contabile.

Asadar, organizatia nu are obligatia de a emite o factura pentru serviciile de formare profesionala scutite de TVA fara drept de deducere, insa, emiterea unei facturi pentru aceste activitati nu este interzisa. Ca atare, aceasta poate emite factura pentru aceste servicii. Emiterea facturii nu are nicio implicatie cu privire la incadrarea activitatilor desfasurate drept activitati economice ori fara scop patrimonial.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ONG. Cursuri de formare profesionala. Cum emitem factura?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016