Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Inchiriere stand expozitional. Regim de taxare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: codul fiscal, tva, prestari servicii, regim taxare inchiriere stand

Intrebare: O prestare de serviciu - inchiriere stand expozitional (standul este mobil si deplasabil, nu se incadreaza la bunuri imobile) in tari UE catre beneficiar extracomunitar se incadreaza la regula generala de taxare conform art. 133 alin. 2 Cod fiscal? Mai exact, este aceasta prestare de servicii neimpozabila in Romania si se face taxare inversa la beneficiar indiferent daca acesta este persoana impozabila sau nu in tara de provenienta?



Raspuns:

Pentru aplicarea regulilor de taxare se are in vedere calitatea beneficiarului acestor servicii.
Daca beneficiarul este persoana impozabila, locul de prestare al serviciilor se considera a fi locul unde beneficiarul respectiv are sediul activitatii economice sau sediul fix sau domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (articolul 133 alineatul (2) din  Codul fiscal ).
Conform acestei reguli de taxare, pentru serviciile prestate, firma din Romania emite factura pe care inscrie mentiunea "neimpozabil in Romania".
 
In cazul serviciilor prestate catre persoane impozabile, de retinut sunt prevederile de la punctul 13 din cadrul Normelor de aplicare a art. 133 alin. (2) din Codul fiscal .
 
Potrivit pct. 13 alin. (7), serviciile efectuate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti pe teritoriul Comunitatii se numesc prestari de servicii intracomunitare si se declara in declaratia recapitulativa conform prevederilor art. 156 indice 4 din Codul fiscal.
 
Potrivit pct. 13 alin. (8), serviciile efectuate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile care sunt stabiliti in afara Comunitatii urmeaza aceleasi reguli ca si serviciile intracomunitare in ceea ce priveste determinarea locului prestarii (locul unde este stabilit beneficiarul), dar nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa.
 
Potrivit pct. 13 alin. (9), prestatorul din Romania este obligat sa justifice faptul ca beneficiarul este persoana impozabila. In situatia in care beneficiarul este stabilit in Comunitate, beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru.
 
Potrivit pct. 13 alin. (11), in situatia in care beneficiarul este stabilit in afara Comunitatii, beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului un certificat eliberat de autoritatile fiscale competente din tara beneficiarului, prin care se confirma ca respectivul beneficiar desfasoara activitati economice sau codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului sau un cod similar atribuit beneficiarului de tara de stabilire si utilizat pentru a identifica societatile ori de orice alta dovada care sa ateste faptul ca clientul este o persoana impozabila.
 
Daca prestatorul nu obtine aceste informatii de la beneficiar, se considera ca serviciul a fost prestat unei persoane neimpozabile, caz in care nu se mai aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul (2) ci se aplica regula prevazuta la art. 133 alin. (3) din Codul fiscal . In acest caz, se considera ca locul prestarii este in Romania si se intocmeste factura cu TVA.
 
De asemenea, se aplica prevederile de la art. 133 alin. (3) din Codul fiscal in cazul in care beneficiarul serviciului este persoana neimpozabila (persoana care nu indeplineste conditiile de la art. 127 alin. (1) din Codul fiscal pentru a fi considerata persoana impozabila). In acest caz, se considera ca locul prestarii este in Romania si se intocmeste factura cu TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016