Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

In luna aprilie 2020, rata SOMAJULUI in forma ajustata sezonier a fost de 4,8% ( Informare INS)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Iun. 2020 Exclusiv
Tags: rata somajului, somaj 2020

Institutul National de Statistica din Romania a publicat, in data de 3 iunie 2020, un comunicat de presa cu privire la rata somajului in luna aprilie 2020.

Astfel, conform datelor institutului, rata somajului in luna aprilie 2020 a crescut la nivelul celei de acum 2,5 ani (a doua parte a anului 2017), respectiv cu 0,2 puncte procentuale faÈ›a de cea inregistrata in luna precedenta (4,8 faÈ›a de 4,6%).  

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 3,8% pentru luna aprilie 2020 (4,5% in cazul barbaÅ£ilor si 3,0% in cel al femeilor). De asemenea, rata somajului la barbaÅ£i a fost cu 1,5 puncte procentuale mai mare decat la femei. 
 
Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 74,9% din numarul total al somerilor estimat pentru luna aprilie 2020. 

 
EvoluÅ£ia ratei somajului 



Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie a anului 2020 a fost de 432 mii persoane, in crestere atat faÈ›a de luna precedenta (414 mii persoane), cat si faÈ›a de aceeasi luna a anului anterior (355 mii persoane). 


 
 
Pe sexe, rata somajului la barbaÅ£i a depasit-o cu 1,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,4% in cazul persoanelor de sex masculin si 3,9% in cazul celor de sex feminin). 

 
 
 
Pentru o interpretare corecta a datelor din acest comunicat, È‹n contextul actual, trebuie avute È‹n vedere definiÈ›iile specifice Anchetei forÈ›ei de munca È‹n gospodarii. 
 
ATENTIE! In accepÅ£iunea anchetei, salariaÈ›ii cu contractul de munca suspendat nu sunt in mod automat clasificaÈ›i drept someri BIM. 
 
Aceste persoane au un contract de munca valabil (care nu a incetat) si deci un drept legitim de a-si relua activitatea la acelasi loc de munca, la sfarsitul perioadei de intrerupere. 

Aceste persoane: 

-daca durata totala a absenÈ›ei este de cel mult 3 luni sau, pe durata absentei, primesc de la angajator o suma egala cu cel puÈ›in 50% din salariu, sunt considerate in continuare persoane ocupate; 
-daca durata totala a absenței este mai mare de 3 luni si pe durata absentei nu sunt platite sau primesc o suma mai mica decat 50% din salariu:

a. sunt considerate someri in cazul in care cauta activ un loc de munca si sunt disponibile sa inceapa lucrul; 
b. sunt considerate persoane inactive – daca fie nu cauta activ un loc de munca fie nu sunt disponibile sa inceapa lucrul. 


Pentru o caracterizare completa a fenomenelor inregistrate pe piaÅ£a muncii, in contextul pandemiei COVID19, rata somajului BIM trebuie interpretata in corelare cu datele din surse administrative care, conform datelor publicate de Ministerul Muncii si ProtecÈ›iei Sociale, indicau la data de 30 aprilie, un numar de contracte de munca suspendate din cauze legate de somaj tehnic, de 725.200. 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "In luna aprilie 2020, rata SOMAJULUI in forma ajustata sezonier a fost de 4,8% ( Informare INS)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016