Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Client strain, inregistrat in scopuri de TVA in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, declaratia 390, inregistrare in scopuri de tva, declaratia 394, factura, baza impozabila

Analizam mai jos cazul unei societati care vinde marfa unui client din Marea Britanie care s-a inregistrat in scopuri de TVA in Romania. Marfa ramane pe teritoriul Romaniei. Vom stabili daca este corecta emiterea facturii cu TVA 24% in valuta si la TVA evidentiata suma atat in valuta, cat si in lei, precum si daca e corect ca factura sa nu fie evidentiata in Declaratia 390.


Daca factura a fost emisa cu TVA 24% pe baza codului de TVA din Romania, nu aveti obligatia intocmirii Declaratiei 390. Clientul din Marea Britane este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, iar aceasta livrare este asimilata unei livrari locale. Acestei situatii ii sint aplicabile prevederile art. 132 privind locul livrarii de bunuri, din Codul fiscal, alin. (1) literele a) si c), conform carora:

"(1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri:

a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.
c) locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;"

Asadar, trebuie sa raportati livrarea respectiva in decontul de TVA si in declaratia 394, la fel ca pentru orice client din Romania.

Facturile pot fi emise si in valuta, insa suma TVA trebuie inscrisa si in lei. Pentru inregistrarea in jurnalele de vanzari, baza impozabila va fi convertita in lei, utilizand cursul de schimb prevazut la art. 139 ^1 din Codul fiscal (pct. 75 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal)


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Client strain, inregistrat in scopuri de TVA in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016