Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Primirea cu intarziere a facturilor de la furnizori. Ce riscuri fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, facturi, intarziere, furnizor, omfp 3596/2011, declaratia 394

Vom analiza mai jos ce riscuri fiscale pot exista in cazul in care in luna august se primeste o factura de la furnizor cu data de februarie (s-a inregistrat in decontul de TVA la regularizari si s-a refacut declaratia 394 la februarie).



Spre deosebire de declaratia cod 390 VIES completata si transmisa cu informatii incorecte si incomplete pentru care persoana impozabila din Romania este sanctionata contraventional, societatea pe care o reprezentati nu poate fi sanctionata cu amenda in situatia in care depune declaratia cod 394 cu date incorecte si incomplete pentru luna februarie 2013, adica nu raporteaza facturile emise de catre furnizori in perioada fiscala respectiva, dar neprimite.
Societatea ar fi sanctionata numai in situatia in care nu ar depune nicio declaratie cod 394 pentru o perioada fiscala in care a primit si emis facturi aferente tranzactiilor efectuate.
 
Pentru neconcordanta dintre informatiile raportate de furnizor si informatiile raportate de dvs. prin declaratia cod 394 nu se aplica sanctiuni din cel putin doua motive:

1)    prin Codul de procedura fiscala si Codul fiscal, inclusiv prin OMFP 3596/2011 privind declaratia cod 394 astfel de neconcordante nu sunt considerare contraventii astfel incat sa fie sanctionate;

2)    prin OMFP 3596/2011 sunt admise astfel de situatii, fiind reglementata, fara nicio sanctiune, depunerea unei noi declaratii cod 394 cf. pct. 3 din anexa nr. 2 Instructiuni "In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.".

Astfel, daca ulterior depunerii declaratiei cod 394 in data de 25 martie 2013 aferenta lunii februarie 2013 primiti facturi de la furnizori, emise in luna februarie 2013, aveti obligatia sa depuneti o noua declaratie 394, corecta, prin raportarea tuturor operatiunilor realizate in luna februarie 2013, inclusiv pentru valoarea facturilor primite cu intarziere.

Sursa: PortalContabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Primirea cu intarziere a facturilor de la furnizori. Ce riscuri fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016