Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exercitarea dreptului de deducere pentru importul de bunuri. Ce solutii avem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, deducere, importul de bunuri, tva, declaratia 390

Analizam cazul unei societati care trebuie sa plateasca TVA pentru o marfa (materie prima) primita din Turcia, marfa care va fi prelucrata in Romania si trimia in Norvegia. Societatea lucreaza in baza unui contract de lucru cu o firma din Olanda.

Firma din Olanda are acest client care a facut comanda de materiale din Turcia cu livrare in Romania. Factura din vama dupa care s-a facut declaratia este intocmita direct catre firma din Romania cu mentiunea ca "este numai in scopuri vamale".

Vom vedea in ce masura TVA-ul achitat in vama este deductibil pentru societatea din Romania.

In situatia prezentata, societatea din Romania are calitatea de importator desemnat, fara a avea calitatea de importator al bunurilor respective deoarece nu are loc transferul dreptului de proprietate asupra acestora de la furnizorul din Turcia la firma din Romania.

Practic, obligatia de plata pentru materialele respective fata de furnizorul din Turcia revine proprietarului din Norvegia  care primeste o factura comerciala pe numele sau emisa de catre furnizorul din Turcia.  De asemenea, cumparatorul din Norvegia este obligat sa deconteze firmei din Romania suma TVA achitata in vama pentru punerea in circulatie a bunurilor respective.  

In aceste context, intre firma din Romania si firma din Norvegia    se naste doar o relatie de decontare cu privire la suma TVA (inclusiv taxele vamale, daca este cazul) achitata in vama. Chiar in  aceasta situatie  firma din Romania nu poate sa exercite dreptul de deducere a TVA inscrisa in declaratia vamala de import. Acest aspect este reglementat la  punctul 59 alin. (2)  din normele de aplicare ale art.  151^1  din care rezulta  ca persoana pe numele careia se declara importul,  care nu are  obligatia platii TVA pentru un import  de bunuri taxabil in Romania, nu isi poate exercita dreptul de deducere a TVA.  

"(2) Orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform alin. (1), dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 136 din Codul fiscal, nu are dreptul de deducere a TVA aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator conform alin. (1)."

Astfel, firma din Romania are posibilitatea sa refactureze pe numele firmei din Norvegia  valoare bunurilor din Turcia  prin emiterea unei facturi cu TVA colectata deoarece bunurile respective nu sunt livrate ca atare in afara teritoriului Romaniei.  Numai in acest caz, firma din Romania poate exercita dreptul de deducere  a sumei TVA achitata in vama.

O alta posibilitate ar fi ca firma din Romania sa nu deduca suma TVA achitata in vama, dar sa emita pe numele firmei din Norvegia  o factura de decontare pentru recuperarea sumei TVA. Avand in vedere faptul ca operatiunea nu reprezinta nici  livrare de bun, dar nici prestare de servicii, iar bunul primit trebuie inregistrat intr-un cont in afara bilantului, de exemplu in contul 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie", valoarea declaratiei vamale de import nu trebuie evidentiata in jurnalul pentru cumparari, dar nici  raportata prin:

- decontul de TVA cod 300, la randul 22 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%";
- declaratia recapitulativa cod 390 VIES.  

Pentru incasarea sumelor de la beneficiarul din Norvegia , firma din Romania nu trebuie sa intocmeasca documente de natura fiscala, de exemplu factura comerciala,  deoarece sumele incasate si achitate in contul clientului nu intra in baza de impozitare a TVA. Aduc drept argument prevederile art. 137 alin. (3) lit.  e) conform caruia nu intra in baza de imozitare " sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.".

Totusi, firma din Romania poate emite pe numele firmei din Norvegia   o factura de decontare, aspect reglementat la pct. 19 alin.  (3) din normele de aplicare ale art. 137 alin. (3) lit.  e) din Codul fiscal.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Exercitarea dreptului de deducere pentru importul de bunuri. Ce solutii avem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016