keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Refacturarea TVA in cazul unei societati civile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 05 Aug. 2011
Tags: legea 571/2003, codul fiscal, declaratia 390, tva

Pentru o mai buna ilustrare a regimului TVA in cazul unei facturi emise de catre o societate civila, se da ca exemplu o societate civila de avocati, platitoare de TVA si inregistrata in Registrul


Pentru o mai buna ilustrare a regimului TVA in cazul unei facturi emise de catre o societate civila, se da ca exemplu o societate civila de avocati, platitoare de TVA si inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Aceasta societate emite o factura catre un client - persoana juridica platitoare de TVA, din alta tara. Factura contine doar cheltuielile efectuate in Romania, nu si onorariul societatii. Societatea refactureaza doar valoarea fara TVA a facturilor fiscale emise pe numele sau si achitate catre furnizori, TVA-ul aferent acestora fiind dedus si evidentiat corespunzator in Jurnalul de Cumparari. Care va fi cadrul legislativ in care se desfasoara operatiunile aferente procedurii de refacturare?

In ceea ce priveste refacturarea cheltuielilor efectuate in Romania pentru societatea straina, se va tine cont de prevederile cuprinse la punctul 19 alin. (4) din normele metodologice de aplicare ale articolului 137 alin. 1 din Codul fiscal. Persoana impozabila care refactureaza astfel de cheltuieli nu este obligata sa aiba inscris in obiectul de activitate realizarea prestarilor de servicii pe care le refactureaza. Acest fapt este reglementat in mod expres, prin normele de aplicare ale articolului 137 la punctul 19 alineatul 4. Astfel, in cazul refacturarii de cheltuieli efectuate pentru alta persoana pentru care firma dvs. primeste facturi pe numele sau pentru prestari de servicii efectuate in beneficiul partenerului extern, trebuie aplicata structura de comisionar reglementata la pct. 6 alin. (3) si (4) si la pct. 7 alin. (2) din normele metodologice. In situatia prezentata, firma pe care o reprezentati dobandeste calitatea de cumparator revanzator al serviciilor respective. In aceasta calitate, firma dvs. isi poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile primite de la diversi furnizori de bunuri si prestatori de servicii.
      
Punctul 19 alin. (4) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal prevede urmatoarele:

"In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2). Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile".
 
De asemenea, pentru fiecare cheltuiala refacturata, in vederea stabilirii regimului TVA aplicabil,  se va avea in vedere, in primul rand, locul prestarii. Daca locul prestarii,  determinat in conformitate cu prevederile art. 133 din Codul fiscal este in Romania, refacturarea se va face aplicandu-se acelasi regim ca si cel aplicat de prestatorul acestor servicii. Societatea are dreptul la deducerea taxei pe valoare adaugata aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in limitele si conditiile stabilite la art. 145-147 din Codul fiscal,  si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile. Regimul TVA se stabileste pentru fiecare serviciu refacturat in functie de natura acestuia.
 
In acest sens, se redau exemplele nr. 2 si 4 prezentate la punctul 19 din normele metodologice mai sus mentionate:
 
"Exemplul nr. 2: Un furnizor A din Romania realizeaza o livrare intracomunitara de bunuri catre beneficiarul B din Ungaria. Conditia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este in sarcina cumparatorului, a lui B. Totusi, B il mandateaza pe A sa angajeze o firma de transport, urmand sa ii achite costul transportului. Transportatorul C factureaza lui A serviciul de transport din Romania in Ungaria, iar A, aplicand structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se considera ca A a primit si a prestat el insusi serviciul de transport. Acest serviciu de transport va fi facturat de catre C catre A cu TVA, locul prestarii fiind in Romania, conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.  A va refactura transportul catre B fara TVA, serviciul fiind neimpozabil in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal".
 
"Exemplul nr. 4: Societatea A din Franta isi trimite angajatii in Romania pentru negocierea unor contracte cu parteneri din Romania. Conform intelegerii dintre parti, facturile pentru cazare, transport local si alte cheltuieli efectuate pentru angajatii trimisi din Franta vor fi emise catre partenerii din Romania, acestia urmand sa isi recupereze sumele achitate prin refacturare catre societatea A din Franta. Pentru fiecare cheltuiala refacturata se va avea in vedere in primul rand locul prestarii serviciului si daca locul este in Romania refacturarea se va face aplicandu-se acelasi regim ca si cel aplicat de prestatorul acestor servicii. Astfel, serviciile de cazare au locul in Romania, acolo unde este situat bunul imobil [art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal ], si vor fi refacturate prin aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, serviciile de transport local de calatori au locul in Romania, acolo unde sunt efectiv prestate [art. 133 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal ], si vor fi refacturate prin aplicarea cotei standard de TVA de 24%... .Se considera ca la aplicarea structurii de comisionar faptul generator pentru operatiunile refacturate intervine la data emiterii facturii de catre persoana care refactureaza cheltuieli efectuate pentru alte persoane".

In concluzie, in cazul serviciilor refacturate, facturarea se va face cu TVA sau nu in functie de locul prestarii. Aceeasi prevedere se aplica si in cazul raportarii in Declaratia 390. serviciile refacturate se inscriu in Declaratia 390 numai daca intra sub incidenta art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016