Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Site-urile care comercializeaza continut digital vor fi aliniate la normele UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, site-uri, comert, continut digital, jocuri online, legislatia ue

116 site-uri care comercializeaza jocuri digitale, carti, materiale video si muzica au fost aliniate legislatia UE privind protectia consumatorilor, in urma eforturile depuse in comun de statele membre ale UE si de catre Comisia Europeana.



Dl. Neven Mimica, comisarul european pentru protectia consumatorilor, a declarat: "Asigurarea respectarii drepturilor consumatorilor este o prioritate pentru mine chiar si in conditiile in care mediul digital se afla intr-o continua schimbare. Ma bucur ca aceasta verificare minutioasa a abordat cateva dintre cele mai importante aspecte legate de descarcarea continuturilor digitale.

Acum un an, peste 50 % dintre paginile de internet nu erau in conformitate cu legislatia, ceea ce este inacceptabil. Aceasta cifra a scazut la 20 %, si se preconizeaza obtinerea unor rezultate si in continuare. Este vorba de un progres semnificativ, dar voi continua eforturile pentru a obtine imbunatatirea situatiei."

Aceasta protectie ameliorata este rezultatul asa-numitei "verificari minutioase" - o examinare la nivelul intregii UE a paginilor de internet, cu scopul identificarii situatiilor de incalcare a legislatiei privind protectia consumatorilor si al asigurarii respectarii ulterioare a acestei legislatii. Verificarea paginilor de internet care vand continut digital a avut loc in vara anului 2012. Autoritatile nationale au verificat, in total, 330 de pagini de internet care acopera o mare parte a pietei. O investigatie detaliata efectuata de catre autoritatile nationale a constatat existenta unui numar total de 172 de pagini de internet care nu sunt in conformitate cu legislatia UE de protectie a consumatorilor. Acestea au contactat societatile in cauza in vederea adaptarii acestor pagini de internet la cerinte. Pana in prezent 116 pagini au fost corectate. 49 de pagini de internet fac obiectul unor proceduri ulterioare; in 5 cazuri, incalcarile au fost minore si nu au fost sanctionate de catre statele membre, in timp ce 2 pagini de internet s-au desfiintat. Ca urmare a acestei interventii din partea autoritatilor de aplicare a legii in statele membre ale UE, 80% din cele 330 de pagini sunt, in prezent, in conformitate cu legislatia UE de protectie a consumatorilor.

Ce s-a verificat mai exact?

Paginile de internet au fost verificate pentru a stabili daca informatiile privind principalele caracteristici ale produselor sunt usor accesibile si nu sunt "scrise cu litere mici"; daca paginile de internet au furnizat adrese de e-mail la care pot fi adresate intrebari sau plangeri; precum si, pentru a vedea daca paginile de internet includ termeni si conditii echitabile. Principalele probleme constatate au fost urmatoarele:


    Clauze contractuale abuzive prin care se elimina dreptul consumatorilor de a introduce actiuni in justitie sau se refuza consumatorilor un drept la despagubiri in cazul in care produsele nu functioneaza;

    Informatii neclare cu privire la dreptul de retragere: datorita specificitatii continuturilor digitale descarcate, comerciantii sunt obligati sa informeze consumatorii inainte de cumparare ca nu vor avea posibilitatea de a anula o descarcare odata ce aceasta a fost initiata - acest lucru nu a fost valabil in cazul a 42% dintre paginile de internet verificate.

    Lipsa unor informatii obligatorii privind identitatea comerciantului, in special adresa de e-mail a acestuia, privandu-i pe consumatori de un canal efectiv de contact.

Pe langa verificarea minutioasa, Comisia Europeana a comandat un studiu complementar, care a aratat ca nu au fost furnizate informatii, sau ca acestea au fost limitate cu privire la restrictiile geografice care s-ar putea aplica. Aceste informatii sunt esentiale pentru consumatori atunci cand calatoresc in alte tari ale UE, ei se asteapta in mod normal sa aiba posibilitatea de a accesa si utiliza continutul digital fara obstacole pe intreg teritoriul pietei unice.

Acest studiu a evidentiat ca jocurile promovate drept "jocuri gratuite" solicita, deseori, anumite plati intr-o etapa ulterioara, fara ca acest lucru sa fie explicat clar de la inceput. Astfel de practici vizeaza adesea direct copiii, cel mai vulnerabil grup de consumatori, si au condus la situatii in care parintii au avut de suportat facturi uriase prin faptul ca au permis copiilor lor sa se joace pe dispozitivele lor mobile.

Ce urmeaza?

Procedurile administrative sau judiciare nationale continua pentru cele 49 de pagini de internet care nu respecta inca legislatia. Problema specifica a achizitiilor contra cost necesare pe parcursul jocului este, de asemenea, revizuita pentru a se asigura o mai buna informare a consumatorilor si pentru a evita cheltuieli disproportionate si neasteptate ca urmare a acestor achizitii realizate in timpul jocului de catre copii.

Context

O "verificare minutioasa" este o examinare a paginilor de internet la nivelul intregii UE, cu scopul identificarii situatiilor de incalcare a legislatiei privind protectia consumatorilor si al asigurarii respectarii ulterioare a acestei legislatii. O "verificare minutioasa" este coordonata de Comisia Europeana si este efectuata simultan de autoritatile nationale de aplicare a legii. Verificarea minutioasa a continutului digital a avut loc in 26 de state membre ale UE, Norvegia si Islanda in iunie 2012. Aceasta a fost cea de-a sasea verificare minutioasa incepand cu 2007.

Un numar din ce in ce mai mare de cetateni europeni achizitioneaza continut digital: in medie, 79% dintre consumatorii europeni au utilizat serviciile de muzica online si 60% au utilizat jocuri online in cursul ultimelor 12 luni. Potrivit unor surse din sector, valoarea tranzactiilor aferente descarcarilor de muzica in UE in 2010 a totalizat 677 de milioane EUR. potrivit estimarilor, consumatorii din Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda si Belgia au cheltuit 16,5 miliarde EUR pe jocuri online in 2011. Jocurile adresate copiilor si care sunt prezentate ca "joc gratuit" au o pondere tot mai mare pe piata jocurilor in UE (50% din totalul jocurilor in ultimele 12 luni).

Sursa: Comisia Europeana


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Site-urile care comercializeaza continut digital vor fi aliniate la normele UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016