Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Zoom fiscal: Criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 05 Sep. 2016 Exclusiv
Tags: criterii tva, formularul 099, cazierul fiscal, anularea codului de tva din oficiu

Noile prevederi legale privind criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA se regasesc in Anexa nr.2 la Ordinul ANAF nr.2393/2016, publicat in M.O. nr.629 / 17.08.2016. Aceste criterii sunt valabile pentru societatile comerciale infiintate in baza Legii nr.31/1990, care solicita inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, prin optiune la infiintare, inainte de realizarea operatiunilor economice (depun formularul 098), sau solicita ulterior infiintarii daca cifra de afaceri este inferioara plafonului de 220.000 lei si opteaza pentru aplicarea regimului normal de TVA conform art.316 din Codul Fiscal (depun formularul 010), precum si in cazul in care dupa anularea codului de TVA din oficiu de catre organul fiscal, societatea comerciala solicita reinregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin.(12) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal (depun formularul 099).

Criteriile in functie de care se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA a societatilor comerciale infiintate in baza Legii nr.31/1990 se regasesc la pct.3, din Anexa 2 la Ordinul ANAF 2393 /2016, astfel:

a). persoana impozabila nu se afla in situatia prevazuta la art.15, alin.(1) din Legea nr.359/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv nu a depus la Oficiul Registrului Comertului declaratia model tip din care rezulta ca nu va desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora.

b). administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA la infiintare sau ulterior infiintarii prin optiune precum si la reinregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a anularii din oficiu a codului de TVA de catre organul fiscal in  cazurile de la art.316, alin.(11), lit.a)-e). si h). nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau atragerea raspunderii solidare cu debitorul, stabilita prin decizie a organului fiscal competent, ramasa definitiva prin neexercitarea cailor de atac prevazute de lege sau prin hotarare judecatoreasca definitiva, in situatia in care decizia organului fiscal a fost atacata in justitie. Totodata, persoana impozabila insasi , nu are inscrise in cazierul fiscal  infractiuni si/sau faptele prevazute la art.4, alin.(4), lit.a) din O.G. nr.39/2015 mentionate la alineatul anterior, in cazul in care solicita inregistrarea in scopuri de TVA ulterior infiintarii prin optiune, precum si la reinregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a anularii din oficiu a codului de TVA de catre organul fiscal in cazurile de la art.316, alin.(11), lit.a)-e). si h). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

c).evaluarea pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii /prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.

Solicitarile de inregistrare in scopuri de TVA se verifica sa indeplineasca criteriile de la pct.3, lit.a) si b). din anexa 2 la ordin. Pentru cererile de reinregistrare in scopuri de TVA depuse potrivit art.316 alin.(12) din Codul Fiscal ( prin formularul 099) se verifica daca a incetat situatia care a condus la anularea din oficiu a codului de TVA de catre organul fiscal si daca societatea se regaseste si in alta situatie de anulare din cele prevazute la art.316 alin.(12), lit.a)-d). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Solicitarile de inregistrare in scopuri de TVA care indeplinesc criteriile de la pct.3,  lit.a) si b). din anexa 2 la ordin, precum si solicitarile de inregistrare depuse potrivit art. 316 alin.(12) din Codul Fiscal din Codul Fiscal, daca persoanele impozabile nu se regasesc intr-o alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA dintre cele prevazute la art.316, alin.(11), lit.a). -e). din Codul Fiscal, sunt supuse analizei prevazute la pct.3, lit.c). din ordin care are ca scop evaluarea intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.

Dupa efectuarea analizei de risc de catre compartimentul de evaluare, societatea comerciala se poate regasi in una din urmatoarele situatii:

a).indeplineste criteriile de evaluare si este incadrata la risc scazut - se emite decizia de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA;

b).nu indeplineste criteriile de evaluare si este incadrata la risc ridicat -  se emite decizia de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA;

c).indeplineste partial criteriile de evaluare si este incadrata la risc mediu.

Persoana impozabila care indeplineste partial criteriile de evaluare si este incadrata la risc mediu este invitata la organul fiscal sa clarifice si sa-si exprime propriul punct de vedere. Se poate solicita o singura data, pentru motive justificate, amanarea datei de prezentare, cu prelungirea termenului de solutionare pana la data prezentarii la organul fiscal a reprezentantului legal al societatii.

Daca reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta si furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, justificand intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, compartimentul de evaluare intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA.

Solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA se respinge in cazul in care:

- reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezinta la locul si data stabilite prin invitatie, nu furnizeaza informatiile si documentele solicitate.

In situatiile in care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezinta, dar nu furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, sau se prezinta, furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate, dar nu justifica intentia si capacitatea persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, compartimentul de evaluare procedeaza dupa cum urmeaza:

a). respinge cererea de inregistrare in scopuri de TVA, intocmind un referat care cuprinde propunerea de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul in care persoana impozabila se afla la prima cerere de inregistrare in scopuri de TVA;

b). transmite motivat, in alta situatie decat la lit. a), solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA si documentatia care a stat la baza analizei directiei regionale antifrauda fiscala care are sediul in aria de competenta teritoriala a directiei generale regionale a finantelor publice din care face parte organul fiscal competent.

In urma verificarilor efectuate , directia regionala antifrauda fiscala va transmite compartimentului de evaluare un raport cu motivele de fapt si de drept care vor sta la baza propunerii de aprobare sau de respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, consemnand punctul de vedere al contribuabilului in procesul verbal la finalizarea controlului.

Inainte de luarea deciziei de respingere a solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, compartimentul de evaluare va asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor art.9 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala.in cadrul audierii contribuabilul are dreptul sa isi exprime in scris punctul de vedere sau sa notifice despre renuntarea la acest drept.

Termenul de solutionare a solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA: 45 de zile, cu exceptia cazului in care se prelungeste termenul deoarece e necesara administrarea de probe suplimentare in conditiile art.77 din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala. La societatile care solicita la infiintare inregistrarea in scopuri de TVA decizia de inregistrare se emite in termenul mentionat la alineatul precedent , dar nu inainte de data la care se comunica certificatul de inmatriculare la registrul comertului."

 

Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Zoom fiscal: Criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016