Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va prezentam, prin cele ce urmeaza, un material intocmit sub egida Ministerului de Finante Publice, referitor la solutionarea deconturilor cu sume negatve de TVA cu optiune de rambursare depuse de marii contribuabili, conform Ordinului Ministrului Finantelor Publice 263/2010.
Pentru Revista de Finante Publice si Contabilitate materialul a fost intocmit de catre Carmen HRABAC, consilier superior, Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Administrarea fiscala a marilor contribuabili, inclusiv solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare se face de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili, in calitate de organ fiscal competent.
Pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depuse de aceasta categorie de contribuabili, organul fiscal competent aplica dispozitiile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 263/20101 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, modificate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.017/20112, precum si prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 491/20143.
Deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare depuse de marii contribuabili se inregistreaza de catre compartimentul de analiza de risc intr-o evidenta speciala, care se conduce informatizat, si se supun procedurii de solutionare, in ordinea cronologica a inregistrarii lor la organul fiscal.
Deconturile de TVA se verifica din punct de vedere al corectitudinii completarii, urmarindu-se daca soldul sumei negative de taxa pe valoarea adaugata solicitate la rambursare coincide cu suma inregistrata in evidentele fiscale.
Daca se constata diferente care pot fi corectate potrivit procedurii de corectie a erorilor materiale, compartimentul de specialitate notifica contribuabilul si aplica procedura speciala in domeniu. Instructiunile de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 179/20074.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T Ghid de raportare corecta
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In acest caz, termenul legal de solutionare a solicitarii de rambursare, de 45 de zile, se prelungeste cu perioada de timp cuprinsa intre data emiterii notificarii si data corectarii diferentelor intre suma negativa de taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare si suma inregistrata in evidentele fiscale.
Pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA depuse de aceasta categorie de contribuabili se parcurg o serie de etape succesive, etape prevazute la cap. II lit. A pct. 21.1.1 - 21.3 din Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare.
In primul rand, se verifica daca persoana impozabila are fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal. Daca persoana impozabila are fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal, solicitarile de rambursare depuse de aceasta persoana se incadreaza, in mod automat, la risc fiscal mare, iar solutionarea deconturilor de TVA se face cu inspectie fiscala anticipata. Infractiunile care se inscriu in cazierul fiscal sunt cele prevazute in Anexa la Hotararea Guvernului nr. 31/20035 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In al doilea rand, se urmareste daca persoana impozabila prezinta risc mare stabilit pe baza informatiilor primite de la organele fiscale. in acest scop, compartimentul de specialitate verifica
intr-o baza de date speciala daca persoana impozabila figureaza cu risc fiscal mare stabilit de organele fiscale, caz in care solicitarile de rambursare sunt incadrate, automat, la risc fiscal mare, iar solutionarea se face cu inspectie fiscala anticipata.
In al treilea rand, se verifica daca sumele solicitate la rambursare sunt mai mici de 45.000 lei. Daca aceste sume sunt inferioare plafonului de 45.000 lei si daca solicitantul rambursarii nu are fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal si nici nu prezinta risc mare stabilit pe baza informatiilor primite de la organele fiscale, solicitarea de rambursare se incadreaza, in mod automat, la risc fiscal mic si se emite Decizia de rambursare a TVA.
Deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, care nu au fost incadrate la risc fiscal potrivit etapelor succesive mentionate mai sus, se supun analizei prevazute de dispozitiile speciale ale cap. III din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, in cazul acestor deconturi de TVA, compartimentul de analiza de risc verifica daca pentru contribuabilul respectiv a fost deschisa procedura de insolventa sau a fost declansata procedura de lichidare voluntara. Daca aceasta conditie este indeplinita, decontul cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare se incadreaza in categoria de risc fiscal mare si se solutioneaza cu inspectie fiscala anticipata.
Pentru deconturile incadrate la risc fiscal mare, depuse de marii contribuabili pentru care a fost stabilit, de catre organele fiscale, gradul de risc fiscal mare, acestia pot depune scrisori de garantie bancara, emise de institutii de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei, cu exceptia situatiei in care incadrarea initiala in categoria de risc fiscal mare s-a facut ca urmare a inceperii urmaririi penale in legatura cu acte savarsite de respectivul contribuabil. Scrisoarea de garantie bancara trebuie sa indeplineasca, cumulativ, cel putin urmatoarele conditii:
- sa cuprinda suma maxima pe care garantul se obliga sa o plateasca in cazul in care obligatiile
fiscale stabilite suplimentar de inspectia fiscala nu sunt achitate in termen
- aceasta suma nu poate fi mai mica decat nivelul sumelor solicitate la rambursare prin aceste deconturi;
- sa aiba o durata minima de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii duratei de valabilitate, pana
la finalizarea inspectiei fiscale ulterioare;
- sa cuprinda angajamentul garantului ca, in cazul neachitarii de catre garantat, in termen, a obligatiilor fiscale stabilite suplimentar de inspectia fiscala sau a obligatiilor fiscale declarate de catre contribuabil si scadente pe perioada de valabilitate a scrisorii de garantie bancara, acesta sa plateasca orice suma care se incadreaza in suma garantata prin scrisoarea de garantie bancara, in termen de maximum 15 zile de la implinirea termenului de plata.
Cititi aici continuarea.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In atentia persoanelor fizice: Formulare modificateSOLUTIONAREA DECONTURILOR cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareSOLUTIONAREA DECONTURILOR cu sume negative de TVA aduce noi prevederi! Aflati noutatile!ANAF a intocmit noi formulare de inspectie fiscalaANAF: Rambursari de TVA in valoare de 60,90 milioane de lei in semestrul I al anului 2023Ultimele articole
Art. 126 din Codul de procedura fiscala, modificat. Durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale va fi de 180 de zile pentru anumiti contribuabiliConditii pe care trebuie sa le indeplineasca contribuabilii pentru mentinerea esalonarii la plataANAF ramburseaza TVA in valoare de aproape 2 miliarde de lei, in apriliePreluare TVA de rambursat raportata de societate absorbitaFuziune prin absorbtie. Declaratiile pentru societatea absorbanta si pentru societatile absorbiteArticole similare
Tot ce trebuie stiut despre procedura rambursarii TVAAprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu SUME NEGATIVE DE TVA cu optiune de rambursareDecontul de TVAProcedura de lichidare societate cu activitatea suspendataNoua procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriuUltimele articole
Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVAANAF: Rambursari de TVA in valoare de 60,90 milioane de lei in semestrul I al anului 2023Art. 126 din Codul de procedura fiscala, modificat. Durata maxima de efectuare a inspectiei fiscale va fi de 180 de zile pentru anumiti contribuabiliSolutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursareFacilitati fiscale pentru companiile care ofera ajutor umanitar, conform OUG 20/2022Articole similare
Comunicat ANAF privind rambursarea TVAContribuabilii trebuie sa prezinte 5 documente atunci cand inspectorii fiscali solicita baza de date SAGADocumentar fiscal: Procedura pentru inactivitatea temporara si regimul de declarare derogatoriu?Raportarea prin decontul de TVAInspectii fiscale. 1,33 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma verificarilor din luna aprilie 2024Ultimele articole
Controale ANAF: 1,96 milioane lei sume stabilite suplimentar in luna decembrie 2024ANAF: 2,74 milioane lei sume stabilite suplimentar, in urma inspectiilor din luna octombrie 2024Rezultatele activitatii de inspectie fiscala in luna august 2024Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVARezultatele activitatii de inspectie fiscala in luna mai 2024Articole similare
Inregistrarea TVA pentru achizitii bunuri peste plafonul de 10.000 euro. Ce tratament fiscal se aplica?ANAF: Un nou formular pentru Declaratia 311TVA la incasare 2023: Cum se face intrarea sau iesirea in/din sistem?Proiect: ANAF a pus in dezbatere publica modelul formularului D216Nou proiect de modificare a unor formulare. Vezi noutatile!Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiSAF-T, obligatoriu de la 1 ianuarie 2025 pentru contribuabilii mici. Ce perioada de gratie se aplicaPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune Declaratia Unica rectificativaSAF-T: Noi categorii de contribuabili vor fi EXCEPTATE de la depunerea D406Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"