Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Preluare TVA de rambursat raportata de societate absorbita

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: tva, decont 300, opanaf 591

"Am un caz legat de decontul de TVA ca o consecinta a fuziuni: societatea absorbita are TVA de rambursat societatea absorbanta are TVA de plata. Nu s-a cerut TVA de rambursat, iar in urma fuziunii inca nu este dizolvata societatea absorbita, insa conform hotararii generale a societatii,fuziunea a avut loc la 31.12.2018.

As putea sa preiau la rd. 40 in decontul 300 la societatea absorbanta suma de TVA negativa rezultata la societatea absorbita in acest caz? Sau chiar daca anularea codului de TVA are loc cu 01.01.2019 trebuie sa fie societatea dizolvata si apoi sa preiau acea suma negativa in decontul de TVA a societatii absorbante?"

Raspunsul specialistului

Avand in vedere ca fuziunea are loc la data de 31.12.2018, inseamna ca incepand cu data de 1 ianuarie 2019 codul de inregistrare in scopuri de TVA al societatii absorbite este radiat,caz in care suma TVA de rambursat la data de 31.12.2018 trebuie preluata de catre societatea absorbanta in decontul lunii ianuarie 2019 deoarece societatea absorbita trebuie sa transmita la organul fiscal competent decontul de TVA cod 300 pentru luna decembrie 2018. Societatea absorbanta preia in evidenta contabila si fiscala suma TVA de rambursat raportata de catre societatea absorbita pentru luna decembrie 2018, la randul 44 "Soldul sumei negative de TVA la sfarsitul perioadei de raportare".
 
Pentru a va asigura ca vectorul fiscal al societatii absorbite a fost preluat si operat corect in baza de date a organului fiscal competent al societatii absorbite este recomandabil: 

1) sa consultati urmatoarele doua registre din evidenta A.N.A.F. 
Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal;

Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, a fost anulata.
2) sa solicitati organului fiscal competent fisa sintetica pe platitor al societatii absorbite pentru perioada anterioara absorbtiei. Aceasta fisa va fi utila si in eventualitatea unei inspectii fiscale privind TVA deoarece societatea absorbanta preia si obligatia de a face dovada, in cadrul termenului de prescriere, a respectarii legislatiei fiscale de catre societatea absorbita.
 
Astfel, se poate verifica respectarea concordantei dintre inregistrarile contabile efectuate de catre societatea absorbita si raportarile fiscale care trebuie transmise organului fiscal competent al societatii absorbite. Aceasta procedura fiscala nu este reglementata, in mod expres, prin Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia, dar trebuie avut in vedere ca, prin proiectul de fuziune s-a stabilit data de la care tranzactiile societatii absorbite apartin societatii absorbante, d.p.d.v. contabil. In acest sens,am in vedere prevederile art. 241 din legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990, Republicata Legea societatilor societatea absorbanta

"Administratorii societatilor care urmeaza a participa la fuziune sau la divizare vor intocmi un proiect de fuziune sau de divizare, care va cuprinde:….  j) data de la care tranzactiile societatii absorbite sau divizate sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante sau uneia ori alteia dintre societatile beneficiare;".
 
In acest context, din detalii prezentate, rezulta ca din punct de vedere contabil tranzactiile societatii absorbite sunt preluate de catre societatea absorbanta cu data de 1.01.2019.

In ceea ce priveste decontul de TVA cod 300, in  functie de data anularii codului de TVA operata/inscrisa in registrul organizat de catre A.N.A.F., de exemplu 31.12.2019, societatea absorbanta preia la randul 40 soldul debitor al contului 4424 al societatii absorbite, aspect reglementat si prin instructiunile de completare a decontului de TVA cod 300 reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 591/2017 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"

"Randul 40 - se preia suma prevazuta la rd. 44 din decontul perioadei precedente celei de raportare, pentru care nu s-a solicitat rambursarea, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul anterior. ...
 
In cazul fuziunii, persoana impozabila care preia patrimoniul altor persoane impozabile preia si soldul sumei negative a taxei, pentru care persoana impozabila dizolvata nu a solicitat rambursarea sau eventualul drept de rambursare rezultat din solutionarea deconturilor cu sume negative de taxa cu optiune de rambursare depuse de persoanele impozabile dizolvate si nesolutionate pana la data fuziunii."

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Preluare TVA de rambursat raportata de societate absorbita":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016