Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

MFP: Solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 01 Mar. 2017 Exclusiv
Tags: deconturi tva, corectare erori, evidenta speciala, solutionarea deconturilor

Va prezentam mai jos un material publicat de Ministerul Finantelor privind solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depuse de ctare contribuabilii mijlocii, potrivit procedurii aprobate prin OANAF nr. 3.600/2015.

In categoria contribuabililor mijlocii se cuprind contribuabilii definiti potrivit prevederilor legale in vigoare, respectiv persoanele juridice romane, infiintate potrivit dispozitiilor Legii societatilor nr. 31/19901, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv entitatile rezultate in urma fuziunii cu alti contribuabili si sucursalele contribuabililor persoane juridice straine care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, precum si regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, inclusiv institutele nationale de cercetare-dezvoltare organizate potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 57/20022 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/20033, cu modificarile si completarile ulterioare, selectati descrescator in baza criteriului de selectie reprezentat de cifra de afaceri raportata in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza selectia.

Totodata, in categoria contribuabililor mijlocii intra si contribuabilii nerezidenti pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanti sau reprezentanti fiscali, potrivit titlului VII din Codul fiscal, precum si membrii apartinand grupului fiscal unic definit potrivit Codului fiscal, indiferent daca acestia indeplinesc sau nu criteriul de selectie sus-mentionat, si al carui reprezentant este contribuabil mijlociu.

Pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depuse de contribuabilii mijlocii, organul fiscal competent aplica dispozitiile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.699/20155 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare.  

Deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare depuse de contribuabilii mijlocii se inregistreaza, de catre compartimentul cu atributii in solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare (denumit in continuare compartiment de specialitate), intr-o evidenta speciala, care se conduce informatizat si se supun procedurii de solutionare, in ordinea cronologica a inregistrarii lor la organul fiscal.   

Deconturile de TVA se verifica din punctul de vedere al corectitudinii completarii, urmarindu-se daca soldul sumei negative de taxa pe valoarea adaugata solicitate la rambursare coincide cu suma inregistrata in evidentele fiscale. Daca se constata diferente care pot fi corectate potrivit procedurii de corectie a erorilor materiale, compartimentul de specialitate notifica contribuabilul si aplica procedura speciala in domeniu.

Instructiunile de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata sunt cele aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.604/20156. In acest caz, termenul legal de solutionare a solicitarii de rambursare se prelungeste cu perioada de timp cuprinsa intre data emiterii notificarii si data corectarii diferentelor intre suma negativa de taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare si suma inregistrata in evidentele fiscale. Materialul integral poate fi consultat aici.
 

Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "MFP: Solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016