Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit principalelor directii de actiune ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in anul 2017, destinate cresterii nivelului colectarii veniturilor bugetare, la punctul 11 s-a stabilit "reducerea numarului inspectiilor fiscale efectuate pentru solutionarea deconturilor negative cu optiune de rambursare si utilizarea corespunzatoare a fondului de timp astfel disponibil prin diminuarea numarului de deconturi cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata solutionate cu control anticipat" .
In acest scop ANAF propune printr-un proiect de ordin cateva modificari din necesitatea cresterii gradului de predictibilitate privind existenta riscului fiscal real privind efectuarea unei rambursari de TVA necuvenite, iar reglementarea este de natura sa conduca, atat la solutionarea cu celeritate a solicitarilor contribuabililor, cat si la o utilizare eficienta a resurselor administratiei fiscale.Potrivit prevederilor art.169 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare prin deconturile cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, depuse in cadrul termenului legal de depunere, se ramburseaza de organul fiscal central, potrivit procedurii si conditiilor aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Din aceste prevederi rezulta ca, in situatia in care din informatiile detinute, organele fiscale constata existenta unui risc pentru o rambursare de TVA necuvenita, solicitarile de rambursare ale persoanelor impozabile se solutioneaza dupa efectuarea inspectiei fiscale anticipate.
Pentru aplicarea acestor prevederi, s-au stabilit, prin Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, reguli pentru constituirea bazei de date speciale privind persoanele impozabile pentru care organele fiscale au stabilit risc fiscal.
Potrivit actualelor prevederi procedurale, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3699/2015, in aceasta baza de date speciala sunt inscrise persoanele impozabile despre care organele de inspectie fiscala sau organele cu atributii de administrare fiscala au informatii ca prezinta un risc fiscal mare pentru rambursarea TVA.
In vederea cresterii gradului de acuratete a procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, se considera necesar ca baza de date speciala sa cuprinda informatii privind existenta unui risc fiscal cu privire la rambursarea de TVA, transmise de structurile cu atributii de inspectie fiscala, de administrare fiscala, Directia generala juridica sau structurile juridice teritoriale si Directia generala antifrauda fiscala.
Avand in vedere ca, pentru decontul care prezinta un risc fiscal mare, rambursarea se efectueaza in urma unei inspectii fiscale si ca alineatul (9) al art.169 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, prevede ca:
"(9) In cazul inspectiei fiscale anticipate, efectuate pentru solutionarea deconturilor cu suma negativa de TVA, prin exceptie de la prevederile art. 117, perioada supusa inspectiei fiscale va cuprinde exclusiv perioadele fiscale in care s-au derulat operatiunile care au generat soldul sumei negative a taxei…. ",
Este imperios necesar ca, pornind de la informatiile cuprinse in baza de date speciala, sa se efectueze o analiza distincta. pentru a se stabili daca, intr-adevar pentru decontul respectiv, exista riscul unei rambursari necuvenite.
Analiza se va efectua pornind de la informatiile care au condus la inscrierea persoanei impozabile in baza de date speciala, raportate la soldul sumei negative solicitat la rambursare si avand in vedere orice alte informatii relevante care pot configura sau nu existenta unui risc fiscal constand intr-o rambursare necuvenita, risc ce poate fi verificat si identificat de catre organele de inspectie fiscala in cadrul unei actiuni de inspectie.
Totodata, pentru a asigura aplicarea unitara a Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, se propune ca prin aceasta sa fie prevazute, expres, atat situatiile/motivele care stau la baza stabilirii riscului fiscal pentru persoanele impozabile si, implicit, pentru inscrierea in baza de date speciala, cat si situatiile/motivele pe baza carora organele fiscale pot radia din aceasta baza de date persoanele impozabile.
Aceasta propunere de modificare a proiectului de ordin face parte din planul asumat de ANAF si prezentat Guvernului Romaniei in vederea cresterii incasarilor si a conformarii voluntare.
Sursa: ANAF
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Proiect: Mai putine inspectii fiscale pentru solutionarea deconturilor de TVA negative cu optiune de rambursare":
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Suspendarea inspectiei fiscale TVA pentru neconcordante in VIESRiscul neinscrierii in Registrul operatorilor intracomunitariExercitarea dreptului de deducere ulterior inregistrariiANAF continua controalele la marii contribuabili. A publicat lista celor vizatiIntra angajatii ANAF in greva?Ultimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaDeclaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?Conditii de indeplinit pentru anularea obligatiilor de plata accesorii restante la 31 martie 2020 (Reminder ANAF)Reminder ANAF! Tipuri de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscaleObligatii fiscale suplimentare. Incadrare in prevederile OUG 69/2020
Mai multe articole despre inspectii fiscale
Articole similare
Optiunea de determinare a venitului net in sistem real. Cine are dreptul sa aplice optiunea?Studiu de caz: Casare utilaj primit gratuit de la un partener intracomunitarRambursarea taxei catre persoane impozabile, stabilite in state membre, neinregistrate in scopuri de TVA in RomaniaOUG 1/2020: Dotarea cu aparate de marcat a automatelor comerciale a fost amanata oficial!Vineri, 25 noiembrie a.c., termen pentru unele obligatii fiscaleUltimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comandaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”
Mai multe articole despre tva
Articole similare
Procedura de solutionare a deconturilor negative de TVA. Explicatii ANAFDocumentar fiscal: Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restanteSolutionarea deconturilor cu sume negative de TVA aduce noi prevederi! Aflati noutatile!
Mai multe articole despre solutionare deconturi
Articole similare
Cu ce inlocuieste ANAF eliminarea formularul 088. Nou comunicat16.987 firme au fost controlate de Inspectia Fiscala din ANAFMFP modifica drastic Codul de Procedura fiscala. Noi reguli pentru inspectia fiscala!15 modificari de ultima ora. Cazierul fiscal va putea fi solicitat si eliberat in format electronicNesolutionarea cererii de rambursare TVA. DemersuriUltimele articole
Reminder ANAF! Tipuri de facilitati fiscale ce pot fi accesate pentru conformare la plata obligatiilor fiscaleANAF, nou Proiect de ordin privind stabilirea unor competente de efectuare a verificarii documentareSocietate cu TVA anulat si trecere la neplatitor de TVA. ProceduriInregistrarea in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania(Legea societatilor nr. 31/1990)HG. 340/2020: Criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul solicitarii sau anularii inregistrarii in scopuri TVA
Mai multe articole despre risc fiscal
Articole similare
Conditii pentru a forma un grup fiscal. Tratament TVARegimul TVA pentu achizitiile de bunuri si servicii din Uniunea EuropeanaANAF decaleaza termenele privind organizarea operatiunilor de rambursare TVANoua procedura de solutionare a deconturilor negative TVAOPANAF 3159/2017: Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA, formulate de persoane impozabile neinregistrateUltimele articole
F. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar RAMBURSAREA TVA pana pe 25 ianuarie 2021Plan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiDecontul si rambursarea de TVA. Ghid practic pentru a evita erorile in inregistrarile fiscal-contabileGuvernul pregateste noi masuri economice de sprijinire a companiilorPresedintele ANAF: Pana in martie, am putea implementa un nou sistem de rambursare a TVA
Mai multe articole despre rambursarea tva

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"