Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA aplicat serviciilor de procesare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: factura, prestari servicii, registrul non transferuri, servicii de procesare

O firma impozabila A din Romania presteaza servicii de prelucrare mecanica a unor piese aduse in Romania in regim vamal de perfectionare activa de la firma B impozabila din S.U.A. Care este regimul de taxare din punct de vedere al TVA pentru aceasta operatiune si ce trebuie trecut pe factura de prestari servicii? Dar in cazul in care firmele fac parte din UE iar piesele sunt inregistrate in registrul non transferurilor?

Opinia specialistului nostru in legatura cu acest subiect o redam in randurile urmatoare.
 

Raspunsul specialistului


In ambele cazuri, pe factura veti mentiona Prelucrare conform contract nr…/data.
Totodata factura se va emite fara TVA avand in vedere ca serviciile de prelucrare prestate sunt neimpozabile in Romania avand in vedere ca locul prestarii serviciilor este locul in care este stabilit beneficiarul (atat pentru beneficiarul din SUA, cat si pentru beneficiarul din UE) in conformitate cu regula generala de la art. 278 (2) din Codul fiscal.
 
In aceasta situatie procesatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal are urmatoarele obligatii:
- Organizarea evidentei materiilor prime primite si procesate, printrun  registru intocmit in acest scop, concomitent cu inregistrarea valorii acestora in debitul contului 8033  Valori materiale primite in pastrare sau custodie;
- Intocmirea facturii pentru serviciile de prelucrare pentru obtinerea de produse finite;
- inscrierea in jurnalul pentru vanzari a facturii de procesare emise
- declarea valoarea serviciilor de procesare efectuate si facturate in decontul de TVA cod 300, la randul 3, cu report la randul 3.1 si prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul P doar pentru beneficiarul din UE
 
ART. 278 - Locul prestarii de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
 
Prezinta interes si studierea articolelor 12,13, 14, 15 si 16 din OPANAF 102/2016 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind operatiunile pluripartite din Uniunea Europeana, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale, si a Instructiunilor de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind retururile de bunuri in spatiul Uniunii Europene si tratamentul fiscal al reparatiilor efectuate in perioada de garantie si postgarantie in cazul beneficiarului din UE:
 
Articolul 13
(4) Efectuarea de lucrari asupra bunurilor mobile corporale de catre C in beneficiul lui A reprezinta o prestare de servicii ce are loc in statul membru 2, in care este stabilit A, conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru.
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA aplicat serviciilor de procesare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Semnarea registrului nontransferurilor
Mai multe articole despre registrul non transferuri
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016