Tags: factura, prestari servicii, registrul non transferuri, servicii de procesare
O firma impozabila A din Romania presteaza servicii de prelucrare mecanica a unor piese aduse in Romania in regim vamal de perfectionare activa de la firma B impozabila din S.U.A. Care este regimul de taxare din punct de vedere al TVA pentru aceasta operatiune si ce trebuie trecut pe factura de prestari servicii? Dar in cazul in care firmele fac parte din UE iar piesele sunt inregistrate in registrul non transferurilor?
Opinia specialistului nostru in legatura cu acest subiect o redam in randurile urmatoare.
Raspunsul specialistului
In ambele cazuri, pe
factura veti mentiona Prelucrare conform contract nr…/data.
Totodata factura se va emite fara TVA avand in vedere ca serviciile de prelucrare prestate sunt neimpozabile in Romania avand in vedere ca locul prestarii serviciilor este locul in care este stabilit beneficiarul (atat pentru beneficiarul din SUA, cat si pentru beneficiarul din UE) in conformitate cu regula generala de la art. 278 (2) din Codul fiscal.
In aceasta situatie procesatorul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal are urmatoarele obligatii:
- Organizarea evidentei materiilor prime primite si procesate, printrun registru intocmit in acest scop, concomitent cu inregistrarea valorii acestora in debitul contului 8033 Valori materiale primite in pastrare sau custodie;
- Intocmirea facturii pentru serviciile de prelucrare pentru obtinerea de produse finite;
- inscrierea in jurnalul pentru vanzari a facturii de procesare emise
- declarea valoarea serviciilor de procesare efectuate si facturate in
decontul de TVA cod 300, la randul 3, cu report la randul 3.1 si prin declaratia informativa cod 390 VIES cu simbolul P doar pentru beneficiarul din UE
ART. 278 - Locul prestarii de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Prezinta interes si studierea articolelor 12,13, 14, 15 si 16 din OPANAF 102/2016 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind operatiunile pluripartite din Uniunea Europeana, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale, si a Instructiunilor de aplicare a masurilor de simplificare in domeniul taxei pe valoarea adaugata privind retururile de bunuri in spatiul Uniunii Europene si tratamentul fiscal al reparatiilor efectuate in perioada de garantie si postgarantie in cazul beneficiarului din UE:
Articolul 13
(4) Efectuarea de lucrari asupra bunurilor mobile corporale de catre C in beneficiul lui A reprezinta o prestare de servicii ce are loc in statul membru 2, in care este stabilit A, conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislatia altui stat membru.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Soldurile negative in conturile 401 si 461
Intrebare:
Societatea (platitoare de TVA) are ca obiect de activitate inchirierea de spatii. Activitatea societatii este mica ca cifra de afaceri, nu are alte datorii si de aceea aceasta situatie ne impacteaza ca sume.
Conform Codului Fiscal, societatea factureaza chiria in conformitate cu clauzele contractuale si refactureaza utilitatile catre clienti, (energie, gaze, internet etc) in baza facturilor primite de la furnizorii de utilitati.
La data de 31.12.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura de stornare
Intrebare:
La vanzarea unui produs s-a emis o factura de avans, care a fost incasata prin casa de marcat. Factura a fost inregistrata pe codul 751.
Dupa doua zile clientul s-a razgandit si a cerut restituirea sumei. Datorita faptului ca prin casa de marcat nu se pot introduce sume cu minus, i s-a intocmit DP si s-a intocmit o factura de avans cu minus tot pe codul 751. In aceste conditii, incasarile prin casa de marcat sunt mai mari decat facturile emise pe codul 751 cu sumele...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie servicii de cazare in UE
Intrebare:
Suntem o societate de turism si de curand am inceput colaborarea cu un furnizor din Cipru, platitor de tva, pentru vacantele din sejurul 2025.
Am primit deja prima factura de la acest furnizor, serviciile de cazare nu au tva, dar au facturat un serviciu "handling fee" cu tva 19%.
Cum ar trebui sa inregistram in contabilitate aceasta factura de la furnizorul din Cipru? Ma refer la partea de servicii care au tva de 19%?
Noi am...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura cod 751
Intrebare:
Angajatii care folosesc autoturismele proprietatea firmei fac alimentari cu benzina/motorina folosind cardul de combustibil emis de acelasi furnizor. La sfarsitul lunii se emite o factura cu contravaloarea combustibilului achizitionat. In RO e-factura se mentioneaza "codul tipului 751" si "Informatii despre factura pentru contabilitate". Ce document trebuie inregistrat in contabilitate: bonul fiscal sau factura? Tva-ul se deduce 50% (pentru ca nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Momentul recunoasterii veniturilor conform OMFP 18022014
Intrebare:
O societate comerciala cu obiect de activitate COMERCIALIZAREA ENERGIEI are de recuperat lunar, conform legii, de la Ministerul energiei/ ANPIS, sume reprezentand diferenta de pret intre pretul de vanzare plafonat si pretul ce achizitie a energiei electrice. Avand in vedere ca aceste sume sunt incasate cu o intarziere mai mare de 12 luni, cum sugerati sa fie inregistrate aceste venituri in contabilitate pentru a se evita plata impozitului pe sume neincasate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arhivare facturi xml
Intrebare:
Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la TDEC si nu am mai listat facturile de marfa din SPV, dar am pus centralizatorul cu facturile primite, cu indexul de incarcare si de dascarcare.Trebuie sa le listez pe cele din SPV, obligatoriu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<