Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestator neplatitor de TVA. Dezavantaje

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: tva, factura fara tva, deducere tva, codul fiscal

O societate nou infiintata, a obtinut in iunie 2019, pentru codul CAEN 4312 "LUCRARI DE INSTALATII ELECTRICE IN CONSTRUCTII" o finantare nerambursabila de 200.000 lei, prin programul START UP NATION. Finantarea va fi utilizata pentru achizitia unor utilaje performante, pentru achizitia unui software si a unei autoutilitare necesare desfasurarii activitatii. TVA-ul aferent acestor investitii a fost eligibil, in cadrul proiectului.

Plecand de la aceste date, unul dintre cititorii nostri a apelat la ajutorul specialistului pentru a obtine raspuns la urmatoarele intrebari:
"Avand in vedere ca firma noastra este neplatitoare de TVA, care ar fi implicatiile fiscale (in privinta TVA), in relatiile cu partenerii nostri, platitori de TVA? Vor fi afectati daca noi facturam fara TVA? Care ar fi modalitatea optima de facturare pentru societatea noastra, catre ce clienti ar trebui sa facturam lucrarile noastre, asftel incat sa nu avem pierderi?"
 

Raspunsul specialistului


Primul dezavantaj al unei persoane impozabile care nu este inregistrata in scopuri de TVA consta in faptul ca nu isi poate exercita dreptul de deducere al sumei TVA deductibile inscrise in facturile primite, emise de catre furnizori/prestatori platitori de TVA cu sediul activitatii in Romania. Un al doilea dezavantaj ar fi ca, in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri sau de servicii ar fi obligata sa plateasca efectiv TVA bugetului de stat, fara a avea dreptul sa aplice regimul de taxare inversa. Un alt dezavantaj consta in faptul ca potentialii clienti persoane juridice evita lansarea de comenzi pentru efectuarea  lucrarilor de catre un prestator neplatitor de TVA ale caror costuri pot fi mai mari datorita faptului ca acesta nu isi poate deduce TVA aferenta achizitiilor. 
 
Suma TVA deductibila care nu poate fi dedusa reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor. In cazul mijloacelor fixe, suma TVA care nu poate fi dedusa se recupereaza, indirect, prin amortizare, aspect care afecteaza rezultatul contabil (pierdere sau profit) si fiscal. 
 
In acest caz, pana la atingerea plafonului de 300.000 lei/an calendaristic, se  recomanda  inregistrarea prin optiune in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal "(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b) si d), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, dupa cum urmeaza:  ....... c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;"
 
Procedura de inregistrare in scopuri de TVA prin optiune este reglementata prin O.P.A.N.A.F. nr. 2856  din 2 octombrie 2017, modificat si completat prin O.P.A.N.A.F. nr. 167 din 30 ianuarie 2019, publicat in M. Of. nr. 80 din 31 ianuarie 2019. Acest act normativ a fost adoptat pentru:  
- stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal in cazul  solicitarii de catre persoana impozabila a inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal; 
- aprobarea procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit art. 316 alin. (1) lit. c). 
 
Ca element de noutate din 2019, prin art.  6 1 din acest act normativ s-a aprobat modelul si continutul formularului "Declaratie pe propria raspundere pentru inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare", prevazut in anexa nr. 7, cu urmatoarele precizari:
- declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta disponibil pe site-ul A.N.A.F. ;
- declaratia se depune prin transmiterea fisierului PDF, semnat cu certificat digital calificat, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
- declaratia pe propria raspundere cu semnaturile olografe ale administratorilor si asociatilor persoanei impozabile se scaneaza, se arhiveaza intr-un fisier ZIP si se ataseaza la fisierul PDF.
pentru inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune se depune la organul fiscal competent: 
- formularul cod 010, bifat pentru "declaratie de mentiuni" completat  la sectiunea V DATE PRIVIND VECTORUL FISCAL  pct. 1 Taxa pe valoarea adaugata pct. 1.3. Inregistrare prin optiune pentru aplicarea regimului normal de TVA, desi cifra de afaceri estimata conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1) din Codul  fiscal                                                                      
- formularul "Declaratie pe propria raspundere pentru inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare";
- formularului cod (700) "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal"
 
In situatia in care declaratia se valideaza fara erori, persoana impozabila nu va fi incadrata la risc fiscal ridicat, caz in care se va aplica procedura standard de evaluare a riscului fiscal. Astfel, decizia prin care se aproba inregistrarea in scopuri de TVA se emite in ziua depunerii solicitarii prin formularul cod 010.  
 
Decizia de inregistrare in scopuri de TVA se comunica persoanei impozabile si se inscrie aceasta stare fiscala in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316.
 
In concluzie: 
- nu exista o modalitate optima de facturare; 
- nu se recomanda selectarea furnizorilor sau clientilor in functie de calitatea de platitori sau de neplatitori de TVA;
- pentru diminuarea costurilor, se recomanda inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune. Practic, in cazul unui prestator de servicii neplatitor de TVA, tariful  negociat prin contractul incheiat cu clientul include si TVA deoarece costurile bunurilor/serviciilor achizitionate include si suma TVA deductibila care nu se poate deduce.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestator neplatitor de TVA. Dezavantaje":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016