Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Prestari servicii si obligatia de a aplica taxarea inversa. Este corect intocmita factura?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: intocmire factura, factura fara tva, prestari servicii, tva, codul fiscal, omfp 1400/2012

Analizam mai jos cazul unei persoane fizice cu domiciliul in Germania care a prestat servicii de asistenta tehnica si consultanta pentru verificarea parametrilor tehnici la statii de pompare vandute de firma in localitati din Romania. Pentru aceste servicii prestate pe teritoriul Romaniei, persoana fizica din Germania a emis o factura catre societatea romana in valoare de 5.000 euro, factura fara TVA. Vom stabili astfel in ce masura este corect intocmita factura, unde se declara, ce alte implicatii fiscale are aceasta tranzactie si daca se retine impozit pe venit la sursa.

Solutia consultantului:

Factura este intocmita corect de catre prestatorul din Germania deoarece pentru serviciul prestat este aplicabila exceptia de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , exceptie reglementata prin art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal si pct. 14 din normele de aplicare ale acestui articol. Locul prestarii acestor servicii este considerat a fi locul unde  este situat bunul imobil " locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile".  Acest fapt este reglementat prin normele de aplicare ale Codului fiscal la punctul 14 alineatul (1) litera b) elaborat pentru aplicarea prevederilor art. 133 alin. (4).
Prin alineatul  (1)  se face precizarea ca aceste  servicii nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 deoarece nu sunt operatiuni intracomunitare desi tranzactia are loc intre doua persoane impozabile stabilite pe teritoriul a doua state membre, diferite.   

De asemenea, prin alineatul (2) se reglementeaza faptul ca serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.  

Aceasta exceptie este aplicabila in situatia in care statiile de pompare sunt montate intr-un bun imobil, adica intr-o cladire  sau pe un teren din Romania sau  statiile de pompare reprezinta bunuri imobile prin natura lor.

Achizitia acestor servicii legate direct de un bun imobil trebuie  supusa regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.  Valoarea serviciilor  se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la  randul  7, corespunzator rulajului creditor al contului 4427, dar fara a se reporta la randul 7.1 si la randul 20,  corespunzator rulajului creditor al contului 4426, dar fara a se reporta la randul 20.1. Valoarea acestor servicii nu se raporteaza prin declaratia 390 VIES.

Daca statiile de pompare sunt bunuri mobile care nu sunt montate intr-un bun imobil sau nu reprezinta bunuri imobile de natura constructiilor, este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii serviciilor este locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor respective. Pentru aplicarea acestei reguli am in vedere mentiunea dvs. care se regaseste in intrebarea formulata "verificarea parametrilor tehnici la statii de pompare vandute de firma noastra in localitati din Romania.", fara a se face referire la montarea acestora intr-o constructie.  

Chiar si in aceasta situatie, factura este intocmita corect de catre prestatorul din Germania deoarece pentru serviciul prestat este aplicabila exceptia de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , exceptie reglementata prin art. 133 alin. (4). Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv in Romania   nu are nicio relevanta asupra stabilirii locului prestarii serviciului. Important este sa stabiliti daca serviciile respective au sau nu au "o legatura suficient de directa" cu un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei.

Daca serviciile nu sunt legate de un bun imobil, operatiunea reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii si pentru prestatorul din Germania o prestare intracomunitara de servicii. Beneficiarul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA,  are obligatia  sa aplice  regimul de taxare inversa si sa  raporteze valoarea acestora  prin declaratia cod 390. In acest caz, persoana fizica din Germania este obligata  sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania pentru a declara prin Raportul VIES valoarea serviciilor prestate care au locul in Romania. In acest caz, firma din Romania trebuie sa se asigure ca pe factura emisa, persoana fizica din Germania,  in calitatea sa de persoana impozabila, a inscris codul de TVA emis de catre autoritatile fiscale din Germania.

In situatia in care nu primiti un astfel de cod, trebuie sa retineti ca aveti obligatia aplicarii regimului de taxare inversa si a raportarii operatiunii de achizitii servicii prin decontul de TVA  cod 300 (randul 7 inclusiv 7.1 si randul 20, inclusiv 20.1)   si declaratia cod 390 VIES. In situatia in care prestatorul nu comunica un cod de TVA, beneficiarul din Romania poate raporta prin declaratia cod 390 valoarea serviciului achizitionat utilizand doar codul de tara al prestatorului.

Aceasta posiblitate de raportare fara inscrierea codului de TVA este reglementata prin OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", la sectiunea instructiuni prin care se precizeaza ca  in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii (S) se inscrie  "codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului sau, dupa caz, doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, in cazul in care prestatorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila."

In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al TVA, trebuie sa analizati daca serviciile primite sunt sau nu sunt legate direct de un bun imobil situat in Romania.

Referitor la impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente, pentru suma facturata si achitata partenerului extern, beneficiarul din Romania trebuie sa efectueze retinerea la sursa a impozitului pe venit prin aplicarea cotei de 16% deoarece veniturile se incadreaza in prevederile art. 115 "Venituri impozabile obtinute din Romania" alin. (1) lit. k)  " venituri din servicii prestate in Romania".

Totusi, impozitul nu trebuie retinut la sursa in situatia in care prestatorul va prezinta  certificatul  de rezidenta fiscala in Germania  deoarece serviciul este impozabil in Germania, fiind  aplicabile prevederile art. 118 "Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene".

Pentru veniturile obtinute de catre  un prestator din Germania  sunt aplicabile prevederile Legii  nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001, articolul 7  "Profiturile intreprinderii" alin. 1 conform caruia  profiturile unei intreprinderi din Germania  sunt impozabile in Germania, dar numai in situatia in care firma respectiva nu are in Romania un sediu permanent prin intermediul caruia serviciile sunt prestate.   

Nu uitati faptul ca aveti obligatia sa inregistrati la organul fiscal competent contractul incheiat cu partenerul din Germania in conformitate cu prevederile OMFP 1400/2012 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016