Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analizam mai jos cazul unei persoane fizice cu domiciliul in Germania care a prestat servicii de asistenta tehnica si consultanta pentru verificarea parametrilor tehnici la statii de pompare vandute de firma in localitati din Romania. Pentru aceste servicii prestate pe teritoriul Romaniei, persoana fizica din Germania a emis o factura catre societatea romana in valoare de 5.000 euro, factura fara TVA. Vom stabili astfel in ce masura este corect intocmita factura, unde se declara, ce alte implicatii fiscale are aceasta tranzactie si daca se retine impozit pe venit la sursa.
Solutia consultantului:Factura este intocmita corect de catre prestatorul din Germania deoarece pentru serviciul prestat este aplicabila exceptia de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , exceptie reglementata prin art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal si pct. 14 din normele de aplicare ale acestui articol. Locul prestarii acestor servicii este considerat a fi locul unde este situat bunul imobil " locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile". Acest fapt este reglementat prin normele de aplicare ale Codului fiscal la punctul 14 alineatul (1) litera b) elaborat pentru aplicarea prevederilor art. 133 alin. (4).
Prin alineatul (1) se face precizarea ca aceste servicii nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 deoarece nu sunt operatiuni intracomunitare desi tranzactia are loc intre doua persoane impozabile stabilite pe teritoriul a doua state membre, diferite.
De asemenea, prin alineatul (2) se reglementeaza faptul ca serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil includ acele servicii care au o legatura suficient de directa cu respectivele bunuri imobile si au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Aceasta exceptie este aplicabila in situatia in care statiile de pompare sunt montate intr-un bun imobil, adica intr-o cladire sau pe un teren din Romania sau statiile de pompare reprezinta bunuri imobile prin natura lor.
Achizitia acestor servicii legate direct de un bun imobil trebuie supusa regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Valoarea serviciilor se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 7, corespunzator rulajului creditor al contului 4427, dar fara a se reporta la randul 7.1 si la randul 20, corespunzator rulajului creditor al contului 4426, dar fara a se reporta la randul 20.1. Valoarea acestor servicii nu se raporteaza prin declaratia 390 VIES.
Daca statiile de pompare sunt bunuri mobile care nu sunt montate intr-un bun imobil sau nu reprezinta bunuri imobile de natura constructiilor, este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform careia locul prestarii serviciilor este locul unde este stabilit beneficiarul serviciilor respective. Pentru aplicarea acestei reguli am in vedere mentiunea dvs. care se regaseste in intrebarea formulata "verificarea parametrilor tehnici la statii de pompare vandute de firma noastra in localitati din Romania.", fara a se face referire la montarea acestora intr-o constructie.
Chiar si in aceasta situatie, factura este intocmita corect de catre prestatorul din Germania deoarece pentru serviciul prestat este aplicabila exceptia de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , exceptie reglementata prin art. 133 alin. (4). Faptul ca serviciile sunt prestate efectiv in Romania nu are nicio relevanta asupra stabilirii locului prestarii serviciului. Important este sa stabiliti daca serviciile respective au sau nu au "o legatura suficient de directa" cu un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei.
Daca serviciile nu sunt legate de un bun imobil, operatiunea reprezinta pentru beneficiarul din Romania o achizitie intracomunitara de servicii si pentru prestatorul din Germania o prestare intracomunitara de servicii. Beneficiarul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA, are obligatia sa aplice regimul de taxare inversa si sa raporteze valoarea acestora prin declaratia cod 390. In acest caz, persoana fizica din Germania este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Germania pentru a declara prin Raportul VIES valoarea serviciilor prestate care au locul in Romania. In acest caz, firma din Romania trebuie sa se asigure ca pe factura emisa, persoana fizica din Germania, in calitatea sa de persoana impozabila, a inscris codul de TVA emis de catre autoritatile fiscale din Germania.
In situatia in care nu primiti un astfel de cod, trebuie sa retineti ca aveti obligatia aplicarii regimului de taxare inversa si a raportarii operatiunii de achizitii servicii prin decontul de TVA cod 300 (randul 7 inclusiv 7.1 si randul 20, inclusiv 20.1) si declaratia cod 390 VIES. In situatia in care prestatorul nu comunica un cod de TVA, beneficiarul din Romania poate raporta prin declaratia cod 390 valoarea serviciului achizitionat utilizand doar codul de tara al prestatorului.
Aceasta posiblitate de raportare fara inscrierea codului de TVA este reglementata prin OMFP 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", la sectiunea instructiuni prin care se precizeaza ca in cazul achizitiilor intracomunitare de servicii (S) se inscrie "codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului sau, dupa caz, doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, in cazul in care prestatorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila."
In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al TVA, trebuie sa analizati daca serviciile primite sunt sau nu sunt legate direct de un bun imobil situat in Romania.
Referitor la impozitul pe venituri persoane juridice nerezidente, pentru suma facturata si achitata partenerului extern, beneficiarul din Romania trebuie sa efectueze retinerea la sursa a impozitului pe venit prin aplicarea cotei de 16% deoarece veniturile se incadreaza in prevederile art. 115 "Venituri impozabile obtinute din Romania" alin. (1) lit. k) " venituri din servicii prestate in Romania".
Totusi, impozitul nu trebuie retinut la sursa in situatia in care prestatorul va prezinta certificatul de rezidenta fiscala in Germania deoarece serviciul este impozabil in Germania, fiind aplicabile prevederile art. 118 "Coroborarea prevederilor Codului fiscal cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene".
Pentru veniturile obtinute de catre un prestator din Germania sunt aplicabile prevederile Legii nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001, articolul 7 "Profiturile intreprinderii" alin. 1 conform caruia profiturile unei intreprinderi din Germania sunt impozabile in Germania, dar numai in situatia in care firma respectiva nu are in Romania un sediu permanent prin intermediul caruia serviciile sunt prestate.
Nu uitati faptul ca aveti obligatia sa inregistrati la organul fiscal competent contractul incheiat cu partenerul din Germania in conformitate cu prevederile OMFP 1400/2012 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Prestari servicii si obligatia de a aplica taxarea inversa. Este corect intocmita factura?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Elemente obligatorii factura. Ce probleme pot aparea la inscrisurile despre produse?TVA la servicii pentru corpul diplomaticIncheierea unui contract de asistenta juridica: emiterea facturii proformeAustria: INTOCMIRE FACTURA vanzare imobilMomentul inregistrarii veniturilor in cazul prestarii serviciilor. Cum procedam?
Mai multe articole despre Intocmire factura
Articole similare
Tratament TVA pentru servicii facturate pentru persoane fizice si juridice din state terteFactura catre firma straina platitoare de TVA. Incadrarea corecta a livrariiTVA - Tratamentul fiscal al operatiunilor intracomunitareStudiu de caz: Declaratii achizitii intracomunitare sau import in cazul unui neplatitor de TVAOperatiuni din sfera de aplicare a TVA. Care va fi tratamentul fiscal al garantiei?Ultimele articole
Monografie contabila pentru inregistrarea facturilor de chirie si garantie. Renuntarea la contract.Livrare intracomunitara de bunuri. Documente justificative pentru scutirea de TVAAchizitii servicii si livrari intracomunitare de bunuri. Firma neplatitoare TVA. Studiu de cazServicii transport - tratament TVAAchizitie servicii din stat non-UE. Tratament TVA in cazul unui neplatitor de TVA
Mai multe articole despre factura fara TVA
Articole similare
PRESTARI SERVICII. Regim TVAPRESTARI SERVICII catre organizatii neplatitoare de TVA din UE si Non UE. Tratament TVANOU! Tichete de vacantaDreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata in cazul achizitiilor efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVAMese de protocol. Cum va proceda societatea pentru a obtine deducerea?Ultimele articole
Asociatiile de proprietari in 2021. Declararea si plata impozitelor si contributiilor aferente veniturilor din contractele de mandatRegimul fiscal aplicabil persoanelor implicate in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 (OUG 3/2021)Noi reglementari privind acordarea biletelor de tratament balnear pentru anul 2021 prin Casa de Pensii (Proiect Hotarare MMPS)Deductibilitate cheltuieli PRESTARI SERVICII autovehicul. Acordare reducere comerciala 100%Reduceri comerciale acordate. Tratament contabil si fiscal. Este afectata baza de impozitare pe veniturile microintreprinderilor?
Mai multe articole despre prestari servicii
Articole similare
Conferinta Nationala Modificari de ultima ora in Codul Fiscal si Legea Contabilitatii in 2015Activitati economice scutite de TVA fara drept de deducere a TVA. Persoana impozabila mixta. Pro rataSolutii Fiscal-Contabile pentru 2019: Raspunsuri la toate neclaritatile privind modificarile legislative din ultima perioadaTVA inscrisa in facturile prestatorilor care executa lucrari de reparatiiDocumentar fiscal: Regimul fiscal aplicabil la scoaterea din evidenta a clientilor incertiUltimele articole
ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comandaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalAchizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Studiu de caz: Notele contabile de corectie si inregistrarea de TVALa Fisc mai pot fi depuse unele declaratii doar pana la 25 iulieFacilitati fiscale conform OUG 6/2019 actualizata la zi. Conditii de acordareAchizitie autoturism si limitarea dreptului de deducere. Ce tratament fiscal se aplica la vanzare?Care e regimul TVA pentru achizitie certificate EUA?Ultimele articole
Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Achizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiVenituri din investitii in anul 2020. Impozit pe venit. Contributii sociale
Mai multe articole despre codul fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"