Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie imobil cladire si teren. Cum procedam privind TVA-ul aferent tranzactiei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: tva, achizitie imobil, tranzactie, persoana fizica, impozabil, teren

In cazul urmator, un SRL platitor de TVA si impozit pe profit doreste sa achizitioneze cladirea si terenul pe care actualmente functioneaza in regim de chirias. Din oferta de vanzare-cumparare, valoarea cladirii este mai mica decat valoarea terenului. Vom vedea care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA-ului la tranzactie, cu mentiunea ca au fost facute unele lucrari de amenajare de catre chirias, suportate tot de acesta.

De asemenea, vom vedea care sunt documentele necesare tranzactiei de vanzare-cumparare si ce implicatii exista din punct de vedere al TVA-ului la achizitionare cladire si teren.

In conditiile in care proprietarul cladirii este o persoana fizica neimpozabila din punct de vedere al TVA sau o societate comerciala neplatitoare de TVA, Dvs. ca si cumparator nu aveti nicio implicatie, deoarece tranzactia nu este purtatoare de TVA (persoana fizica este neimpozabila).
 
In cazul in care proprietar este o societate comerciala platitoare de TVA sau o persoana fizica impozabila, aceasta va aplica tratamentul de TVA corespunzator. Aceasta va vinde cu tva sau fara in functie de tratamentul de tva aplicabil in cazul ei. Faptul ca valoarea terenului este mai mare decat cea a cladirii nu are nicio importanta daca cele doua imobile nu formeaza un corp funciar unic..Regimul de TVA este stabilit la art. 141 alin. 2 lit f din Codul fiscal.

Ca regula generala, cladirile care nu sunt considerate noi in sens de TVA sunt scutite fara drept de deducere, insa vanzatorul poate opta pentru taxarea operatiunii, optiune care se notifica organului fiscal. Cladirile noi sunt intotodeauna taxabile cu TVA. In cazul Dvs. presupunem ca nu este o cladire noua in sens de TVA. Aici Dvs. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, daca cladirea nu este noua si vanzatorul aplica TVA, pentru a putea deduce TVA –ul aferent va trebui sa solicitati vanzatorului in mod obligatoriu notificarea de taxare depusa la fisc. In caz contrar nu veti avea drept de deducere.

In ceea ce priveste terenul, sunt impozabile dpdv al TVA numai terenurile construibile. Dovada ca terenul este construibil se face numai cu certificatul de urbanism. Terenurile care nu sunt construibile vor fi scutite fara drept de deducere a TVA. La fel, conform art. 141 alin.3 daca vanzatorul opteaza pentru aplicarea TVA pentru terenul care nu este construibil, atunci pentru a beneficia de deducere de TVA trebuie sa solicitati notificarea depusa de vanzator la fisc.
 
Daca cele doua imobile formeaza un corp funciar unic la cartea funciara, atunci la vanzare, pentru ambele imobile se aplica regimul de TVA al imobilului care are valoarea mai mare. Presupunand ca in cazul Dvs. vanzator este persoana platitoare de TVA, si ca cele doua imobile formeaza un singur corp funciar, iar cladirea nu este noua in scop de TVA si terenul este construibil conform Certificatului de urbanism, atunci pentru ambele imobile vanzatorul va fi obligat sa aplice TVA de 24%. Societatea Dvs. va avea drept de deducere a TVA.

Daca insa  cladirea nu este noua in scop de TVA si terenul nu este construibil conform Certificatului de urbanism, atunci pentru ambele imobile vanzatorul va aplica scutirea fara drept de deducere a TVA si va factura fara TVA. Societatea Dvs. nu va deduce niciun TVA. In acest caz insa vanzatorul poate opta pentru taxare, fiind obligat sa notifice organul fiscal, iar Dvs. veti avea drept de deducere numai daca aveti notificarea de la vanzator.

Documentele aferente vanzarii sunt contractul de vanzare cunparare autentificat la notar, factura – in cazul in care vinde o persoana impozabila si dovada platii pretului pentru cele doua imobile.
Tratamentul de TVA din punct de vedere al cumparatorului a fost descris mai sus.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie imobil cladire si teren. Cum procedam privind TVA-ul aferent tranzactiei?":
Rating:

Nota: 3.64 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016