Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Transfer bunuri. Cand intervine obligatia ajustarii TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: divizare, ajustare tva, codul fiscal, transfer bunuri, deducere tva

Cazul pe care il analizam mai jos se refera la situatia in care societatea X se divizeaza. Prin desprindere se infiinteaza societatea Y care va primi in urma divizarii un imobil compus din teren si cladire (terenul si cladirea au fost achizitionate de la o persoana fizica si nu s-a dedus TVA). Divizarea se va incheia in anul 2016. Societatea Y nu este platitoare de TVA de la infiintare. Vom vedea astfel daca este obligata societatea Y sa plateasca TVA din ajustare.

Nefiind persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, in calitate de primitor al activelor,  societatea Y  ar fi fost obligata sa plateasca TVA la preluarea prin transfer a bunurilor numai daca, la momentul achizitiei, societatea X  ar fi exercitat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente bunurile respective, pe baza facturilor primite de la furnizor.  Aceasta obligatie intervine conform prevederilor art.  149 "Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital" la care se face referire si prin art. 128 alin. (7).

"Persoana impozabila care este beneficiarul transferului prevazut la alin. (7) este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv pe cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din Codul fiscal.

Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, si sa depuna in acest sens declaratia prevazuta la art. 156^3 alin. (8) din Codul fiscal. Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent, conform art. 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz. "

Avand in vedere faptul ca bunurile au fost achizitionate de la o persoana fizica tratata drept persoana neimpozabila d.p.d.v. al TVA care nu a fost obligata sa colecteze TVA la vanzarea bunurilor, nu intervine obligatia societatii  Y de ajustare a TVA  la momentul preluarii bunurilor respective de la societatea X.

Practic, in situatia prezentata, societatea X nu a dedus TVA, motiv pentru care, nici societatea Y nu are ce ajusta. Acest aspect trebuie sa rezulte chiar din registrul bunurilor de capital completat de catre societatea X, obligata sa transmita, in calitate de cedent,  o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii. Din acest registru, trebuie sa rezulta ca societatea X a achizitionat bunurile respective fara TVA.  

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Transfer bunuri. Cand intervine obligatia ajustarii TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016