Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Diferente din reevaluare. Ce tratament fiscal aplicam?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 26 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, tratament fiscal, diferente din reevaluare, codul fiscal, impozit pe profit

Vom analiza mai jos cazul unei societati cooperatiste, cu un numar de peste 100 salariati si platitoare de impozit pe profit. Societatea a reevaluat cladirile aflate in propietate la 31.12.2011, rezultand o diferenta de amortizare lunara de 5.661 lei/luna din majorarea volorii de inventar.Vom stabili astfel ce tratament fiscal se aplica la calculul impozitului pe profit in conditiile in care aceasta diferenta de 5.661 lei se trece in rezerve lunar, pe masura utilizarii activului prin nota contabila 105 = 1065 = 5.661 lei.

Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1) din Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.

Alin. (7) al acestui articol prevede ca, in cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.

Astfel cum prevede art.7 alin. (1) pct. 33 lit. c) din Codul fiscal pentru mijloace fixe amortizabile si terenuri valoarea fiscala reprezinta" costul de achizitie, de productie sau valoarea de piata a mijloacelor fixe dobandite cu titlu gratuit ori constituite ca aport, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului, utilizata pentru calculul amortizarii fiscale, dupa caz. In valoarea fiscala se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii."
Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detaliiPotrivit  art. 22 alin.  (5 indice 1) din Codul fiscal, introdus prin punctul 4. din OUG 34/2009 incepand cu 01.05.2009,  rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.
 
Asadar, reevaluarile contabile se includ in valoarea fiscala a mijloacelor fixe si se deduc la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale. Concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza.Diferentele din reevaluare deduse prin intermediul amortizarii fiscale  sunt considerate elemente similare veniturilor si se impoziteaza potrivit art. 19 din Codul fiscal si pct. 12 din normele metodologice date in aplicarea acestuia.

Pct. 57 indice 2 si 57 indice 3 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabilesc ca, nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal rezervele reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, existente in sold in contul «1065» la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, care au fost deduse la calculul profitului impozabil. Aceste rezerve se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei acestora potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

Nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal nici partea din rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, dedusa la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale pana la data de 30 aprilie 2009 inclusiv, si care nu a fost capitalizata prin transferul direct in contul 1065 «Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare» pe masura ce mijloacele fixe au fost utilizate. Aceasta parte a rezervei se impoziteaza potrivit prevederilor art. 22 alin. (5) din Codul fiscal.

De asemenea, nu intra sub incidenta prevederilor art. 22 alin. (5 indice 1) din Codul fiscal rezerva din reevaluarea mijloacelor fixe efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, aferenta mijloacelor fixe transferate in cadrul operatiunuilor de reorganizare, potrivit legii, la momentul scaderii din gestiune a acestora la persoana juridica ce efectueaza transferul, in conditiile in care rezerva respectiva este preluata de societatea beneficiara, prevederile art. 22 alin. (5 indice 1) aplicandu-se in continuare la societatea beneficiara.

Astfel, in cazul prezentat, pentru reevaluarea efectuata in anul 2011, amortizarea fiscala calculata pe baza valorii reevaluata a cladirii este deductibila la determinarea profitului impozabil insa, pe concomitent cu deducerea amortizarii, rezervele din reevaluarea mijlocului fix care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sunt considerate elemente similare veniturilor si se impoziteaza potrivit art. 19 din Codul fiscal si pct. 12 din normele metodologice date in aplicarea acestuia.

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Diferente din reevaluare. Ce tratament fiscal aplicam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016