Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate cheltuieli cu despagubiri. Cum procedam corect?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: tva, despagubiri, pagube, impozit pe profit, cheltuieli nedeductibile

Vom analiza, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati care achizitioneaza un autovehicul de la o persoana juridica inregistrata intr-un alt stat membru UE. La doua zile de la achizitie, se produc pagube acestui autovehicul astfel ca vom stabili in ce masura poate deduce societatea achizitoare suma de plata, din punct de vedere al impozitului pe profit.



Solutia consultantului:

In opinia noastra, aceste pagube vor fi analizate individual, in functie de scopul cheltuielii:

-reparatia autoturismului propriu, - despagubiri datorate tertilor.

Cheltuielile efectuate pentru reparatia autoturismului propriu le consideram integral deductibile, daca autoturismul este destinat in mod exclusiv a fi utilizat in activitati economice, conform art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.

In cazul in care autoturismul este destinat atat utilizarii in activitati economice, cat si in alte scopuri, cheltuiala este deductibila in procent de 50%.

Subliniem ca in acelasi mod se va ajusta TVA din taxarea inversa (inregistrata in contul 4426), tinand cont de reglementarile prevazute de art. 141^5 din Codul fiscal.

Pentru cheltuielile cu despagubirile platite tertilor (reparatiile celorlalte autoturisme) nu consideram aceste cheltuieli deductibile fiscal, deoarece nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri, conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.

Aceste cheltuieli sunt consecinta nerespectarii legislatiei in vigoare atat in Franta cat si in Romania, ce obliga orice mijloc de transport auto sa detina o asigurare obligatorie, valabil emisa, cand utilizeaza un drum deschis circulatiei publice.

Daca veti incasa o despagubire, aceasta suma va fi un venit neimpozabil, fiind o reluare de cheltuieli nedeductibile, conform art. 20 lit. c) din Codul fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli cu despagubiri. Cum procedam corect?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016